Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Schovaná pod parukou

28.07.2014   Nikola Slavíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Schovaná pod parukouVečírky, studium, randění, cestování po světě, zábavné večery s kamarády. To je bezstarostnost mládí. Když onemocníte, vždycky to zahýbe vaším světem - na chvilku se musíte zastavit a všeho nechat. Když jste mladí, je to o to větší "vopruz". A co teprve když zjistíte, že vaše různorodé problémy mají společného jmenovatele - rakovinu. S tou se v knize Dívka s devíti parukami potýká i autorka Sophie van der Stapová. Do boje vyráží svým vlastním svérázným způsobem. 

Sophie je jednadvacetiletá studentka, která si každý den ráda zaběhá, vypije šálek kávy a pokud není víkend, vyrazí do školy. Celkem obyčejný den obyčejné holky. Jenže poslední dobou něco není v pořádku - probouzí se s děsivým kašlem, uběhne sotva půlku toho, co normálně a k nastartování jí pomůže až třetí hrnek kafe. A tak začne místo běhu v parku běh po doktorech, kteří si jí přehazují jako horký brambor. Dokud se neobjeví v ordinaci doktora K.

Doktor K. je božský, ovšem zprávy, které přináší už tolik ne. Rakovina. Sophie je naprosto vyvedená z míry, stejně jako celá její rodina a přátelé. Rakovina? V jejím věku? To je snad špatný vtip, nebo ne? Začíná kolotoč pobytů v nemocnici, chemoterapií, pocitů osamělosti, zvracení. Ale přes to vše je Sophie stále pořád mladá dívka, která touží po normálním životě. Svůj statut "pacientka s rakem" rozbíjí rozrůstající se sbírkou paruk. 

Vidím, jak si muži prohlížejí sexy blonďaté vlasy Bebé nebo Pam, a vidím, jak myslí na věci, s nimiž radši nechci mít nic společného. Nemůžu si pomoct, musím se v duchu ptát, jestli by mysleli na totéž, kdyby tady u toho baru popíjela zelený čaj Blondie nebo Stella. Nebo prostě já, vystavující na odiv hnědé chmýří. Neznají mě plešatou. Plešatou v mé posteli, plešatou ve sprše, plešatou v bílém županu, plešatou, protože mi sklouzne paruka, když si svlékám svetr přes hlavu. Co by na to řekli? Je toho tolik, co o mě nevědí.
Žiju v odlišném světě. To je moje tajemství. A nechávám to tak, protože nemám energii ani motivaci mluvit nekonečné hodiny o sobě a své nemoci. Nestojím o všechny ty soucitné, nevěřícné nebo vyděšené pohledy mým směrem. Mám chuť vyrazit hledat někoho, kdo chápe, že rakovina je součástí života. Nejen mého, ale jednoho dne možná jeho. Takže ať si klidně myslí, že jsem blonďatá barbína, co si lakuje nehty jasně rudým lakem. Že jsem bezstarostná rusovláska popíjející mojito. Studentka zahloubaná do politické vědy, když sedím v knihovně obklopená knížkami, s vlasy staženými dozadu. Ať si myslí, že jsem to já. Je to pravda. Jenom to není celá pravda.  

 
Vtipné, absurdní, místy smutné, občas hořké a protkané myšlenkou "když najednou nemáte budoucnost, začnete si daleko víc vážit přítomnosti". Tahle kniha není dojemným příběhem dívky s rakovinou. Ba naopak, je psána s lehkou sebeironií a humorem, který byste mohli mylně pokládat za "plochost". A přesto, nebo právě proto, se kniha čte s neuvěřitelnou lehkostí a čtenáři nezbývá než s obdivem pohlížet na autorku, neb tohle dílo je skutečným přenosem autorčiny zkušenosti s nemocí. 

Autor: Sophie van der Stap
Překladatel: Helena Hartlová
Počet stran: 200
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Obrázek: úvodní: www.kniha.cz
               konec článku: Nikola Slavíčková





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0296 s