Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Detektivní příběh s příchutí anglického humoru

13.10.2014   Petr Čapek   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Detektivní příběh s příchutí anglického humoruAčkoliv je Simon Brett spisovatel především detektivních románů, největší popularitu získala (a v Čechách je nejznámější) jeho humoristická trilogie o malých “prevítech”. Romány psané formou deníku malého dítěte si získaly u čtenářů obrovskou oblibu, a tak nastal čas ponořit se také do další Brettovy tvorby.

Díky nakladatelství XYZ mají čtenáři konečně možnost se setkat i s jinou tváří Simona Bretta, a tím jsou detektivní romány, okořeněné jemným anglickým humorem a atmosférou jako z detektivek královny tohoto žánru Agathy Christie. Brettova série “Detektivů z Tawcesteru” představuje opravdu nesourodou sourozeneckou dvojici amatérských detektivů.

Stejně jako v některých detektivkách Agathy Christie, i zde se ocitáme v aristokratických kruzích, konkrétně na Tawcesteru. Rodovém hradě sourozenců Devereuxe a Honorie Lyminsterových, jinak známých také jako Blotto a Twinks. Rozdílnější sourozence byste hledali ovšem těžko. Zatímco Blotto rozumem právě neoplývá, zato má srdce na pravém místě, jeho sestra Twinks by si nic nezadala ani se slavným Sherlockem Holmesem. A právě v jejich sídle dojde během návštěvy svrženého krále “Středoevropy” ke smrti jednoho člena jeho doprovodu.

Již od úvodních stránek je jasné, že i detektivní příběhy pojímá autor po svém a s obrovskou dávkou nadsázky. Nejednou se tak čtenáři při pátrání po pravdě přistihnou s potutelným úsměvem, který jim na tváři vykouzlí Brettův nadhled a specifický humor.

V samotném příběhu rozhodně žádné záludnosti hledat nemusíme. Ve své podstatě je samotná zápletka naprosto triviální a bezpočtukrát viděná v několika knihách jiných autorů. Přesto autor “klasickou vraždu v uzavřeném prostředí” malinko oživil a dodal tak celému příběhu alespoň nádech originality.

Po úvodní pasáži, kdy sourozenecká dvojice pátrá po vrahovi mezi hosty, se celý příběh zamotává, a tak Blottovi nezbývá nic jiného, než se vydat na nebezpečnou cestu do “Středoevropy”, aby uchránil čest a pověst rodiny. Samotná “Středoevropa” může nám Čechům znít dost podezřele, na druhou stranu právě tento název v sobě skrývá nádech tajemna a nechává tak čtenářům dost prostoru pro jejich fantasii, kde že se tato záhadná země opravdu nachází.

Ačkoliv nemá kniha potenciál stát se nějakou hlubokomyslnou literaturou, své čtenáře si rozhodně najde. A ti kteří jí dají šanci, se tak mohou těšit na milý a vtipný příběh, který stoprocentně dokáže zpříjemnit cestu do práce či do školy.


****************************************************************

Detektivové z Tawchesteru: Dcera svrženého krále

Originál: Blotto, Twinks and the Ex-King’s Daughter, 2011; Překlad: David Sajvera; Vydal: XYZ, 2014; 224 stran


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0301 s