Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


John le Carré - Nejhledanější muž

11.11.2014   Julie Kolocová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

John le Carré - Nejhledanější mužRomán „Nejhledanější muž“ od již dobře známého autora nezklamal zápletkami špionážních služeb a patří v tomto žánru opětovně k vyhledávaným. Zcela jistě zaujme širokou čtenářskou veřejnost.

    John le Carré, vlastním jménem David John Moore Cornwell, se narodil 19. října 1931 v Poole, Dorset, Anglie. Patří mezi významné současné britské spisovatele. Ve své tvorbě se věnuje špionážním a politickým románům. V padesátých a šedesátých letech pracoval pro MI5 a MI6. Asi tady se zrodila tematika jeho budoucích bestsellerů. Začal je psát pod pseudonymem John le Carré. Po svém třetím a zatím nejúspěšnějším románu The Spy Who Came in from the Cold (&Spion, který přišel z chladu - český název filmové podoby románu) odešel z MI6 a začal se plně věnovat psaní. Doposud má na svém kontu více než dvacet děl, mezi nejznámější patří Panamský krejčí, Jeden musí z kola ven.  
Nyní žije a tvoří v Cornwallu.     

Nyní tu je český překlad jeho špionážního románu Nejhledanější muž. 
Jedné  noci je ilegálně propašován do Hamburku vyhladovělý muslimský  mladík Issa s dlouhým černým pláštěm a s koránem na řetízku.Vyhlídne si tureckou rodinu, mladého, duchem jednoduchého boxera Melika a jeho  matku. Rodinu imigrantů, kteří usilují o získání občanství. Melik zprvu Issu ignoruje , cítí k němu nedůvěru a odpor, ale postupně si mezi sebou vybudují pouto.

Issa se snaží cestou mladé  německé idealistické  právničky skontaktovat s mocným bankéřem, nevypočítatelným šedesátiletým potomkem zakladatelů a majitelů Brue Freres, skomírající anglické banky právě se sídlem v Hamburku. Právě jemu sdělí pár informací z minulosti souvisejících   s ruským  plukovníkem, zakladatelem konta „Lipicián“.     
A tak se do děje zapojují německé, ale i americké a britské služby, které příjezd  mladého muslimského  exulanta sledují. Všechny služby  si příchod  mladého Issy vykládají  po svém, stejně jako navrhují rozličná řešení. Postupem času do sebe jednotlivé věci začnou zapadat, i když veškeré informace jednotlivých tajných služeb nejsou známy. Na čtenáře je tak kladen větší nárok, místy je těžší zorientovat se  a porozumět dějové linii. Při rozuuzlení nám pomůže zejména německý vyšetřovatel Bachman, který čečenského mladíka sleduje. Odmítá se podrobit nátlaku jednotlivých služeb, aby Issu zajal a a jednal s ním jako s muslimským teroristou.
Zde je ukázána uzavřenost jednotlivých komunit – muslimský svět, zkorumpovaní a nečestní bankéři, tajné služby. To jsou právě komunity, které jsou vyloučeny z reality běžné společnosti, běžného života a vytvářejí si svět uzavřený  sám pro sebe.


Děj románu jednoznačně svými významy míří do období, kdy byl spáchán teroristický útok - 11. září 2001 na WTC.

Obnovení a oživení  dobra a zla dělá z Nejhledanějšího muže zajímavý román  s tematikou boje proti terorismu. Je mladý Čečenec nebezpečným teroristou, nebo pronásledovaným uprchlíkem? Spolupracuje muslimský dobroděj s teroristy, nebo je ve všem nevinně?
Na konci románu  tak zůstávají záměrně nezodpovězené otázky.
Na čí stranu se máme přiklonit? Kam lze dojít při ochraně vůči světovému terorismu? Je bezpečnost státu totéž jako bezpečnost občana?
Co je pro lidstvo vlastně prioritou?



John le Carré
Nejhledanější muž
vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2014





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0448 s