Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž ...  Dnes je středa 28.6.2017, svátek má Lubomír 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 497
Registrovaní čtenáři: 1754
Publikovaných článků: 12148
Komentářů: 10714


Měření



Fantastické dorty krůček po krůčku

12.01.2015   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak vyrobit dort, který na první pohled vypadá jako z krepového papíru? Anebo jak vytvořit dort, na který budou děti vzpomínat ještě dlouhá desetiletí? Či snad chcete zůstat u malých zákusků, které si budou návštěvy fotit na instagram? Ať už máte motivaci jakoukoliv, tahle publikace by vám neměla ujít. Prolistovali jsme ji za vás. 

Chcete umět vyrábět jedlé figurky, za které by se nestydělo ani Disneyho studio, honosné květinové lahůdky i svatební dorty? Tak to by vám neměla v kuchyni chybět tato publikace! Naučí vás, jak se vám v dlaních zrodí hotové skvosty. Řeč bude o marcipánu, fondánu, máslové polevě i temperované čokoládě. Ale hlavně: O tom, jak se máte proměnit v mistra cukráře. 

Naučíte se 100 dekoračních technik, ze kterých se okolí bude tajit dech. O tom, že tahle knížka není ledajaká, svědčí i fakt, že 20 úžasných nápadů doporučuje přímo dvacítka cukrářů oceněných profesními cenami. Úvod knihy ale jasně prozrazuje, že cesta k dokonalosti je lemována růžemi s ostny. Pokud jste úplný začátečník či máte ruce, lidově řečeno, levé, tak kromě doporučené výbavy a surovin budete potřebovat i trpělivost. 

Chcete-li začít z gruntu, počítejte s tím, že jedno odpoledne necháte na shánění pomůcek. Kromě stojánků, párátek, ale i tyček na lízátka, kterými se často přichytávají náročnější dekorace, se totiž může hodit třeba i cukrářský teploměr. Samozřejmostí je váleček, a ideálně, pořídíte-li si také různé formičky a nástroje pro vytváření vzorů.

Základem velké části pochoutek je máslový krém. Není těžký - stačí 250 gramů másla, 2 lžičky vanilkového extraktu, 600 gramů moučkového cukru, dvě lžíce smetany ke šlehání a trošku mléka na ředění. Máslo a vanilku společně ušlehejte, dosypte cukr, poté všlehejte smetanu. Krém by měl být pevný, aby s v něm stál nůž. Tím ale všechno teprve začíná. Máslových krémů je totiž nespočet. A tenhle krém je jen startovací můstek k mnohem vzhlednějším a lahodnějším cílům. 

Naučíte se potahovat dorty, plnit dokonale košíčky, vyrábět marcipán i polevy, kouzlit s čokoládou i třeba tvarovat z rýžových křupek, stavět celé vesničky z perníků či vyrobit jedlý filigrán. Je vám to stále málo? S trochou drilu brzy zvládnete vyrobit květiny k nerozeznání od živých!

Publikace připomínající výpravnou pohádkovou knížku je vhodná jak pro úplné amatéry, tak přinese inspiraci těm zkušeným. Grafické zpracování nepostrádá vzdušnost ani přehlednost. Autorka sice předpokládá alespoň základní zručnost, i ti, kteří nemají žádné výtvarné cítění a jemnou motoriku, si zde ale najdou to své. Publikace by se asi neměla brát jako primární studijní materiál pro obyčejné pečení, ale těm, kteří jej chtějí dotáhnout k originalitě, stylu či dokonalosti, ji lze určitě doporučit.


Fantastické dorty
Karen Sullivanová

Vydalo nakladatelství Ikar, 256 stran, doporučená cena 459 korun
ISBN: 978-80-249-2500-4


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2017 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2477 s