Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Listopadové premiéry V+W Revue a Veterán: velká výzva i krásná práce

11.11.2014   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Listopadové premiéry V+W Revue a Veterán: velká výzva i krásná práce

Velká výzva i krásná práce, takové je podle herců a tvůrců zkoušení listopadových premiér divadel ABC a Rokoko.
O čem se mluví? O inscenaci Divadla Rokoko Veterán, autor hry Marek Epstein, režisér Pavel Khek, dramaturgyně Věra Mašková a herci Tomáš Novotný, Máša Málková a Jan Vlasák. A o hudební V+W Revue, která se chystá v Divadle ABC, režisér Petr Svojtka, dramaturg Jiří Janků, hudebník Jiří Janouch a herci Lucie Pernetová a Roman Říčař. 

V+W Revue je autorským projektem Jiřího Janků a Petra Svojtky. Prvotním podnětem k napsání hry bylo blížící se 110. výročí narození Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Ti se ve velmi mladém věku stali prvními pronajímateli zcela nově otevřeného divadelního sálu U Nováků, což je scéna dnešního Divadla ABC. A právě kolem jejich Osvobozeného divadla panuje podle tvůrců spousta mýtů, které by prostřednictvím inscenace V+W Revue chtěli osvětlit. „Vycházíme z období deseti let, kdy Voskovec a Werich působili zde, v divadelním sálu Paláce U Nováků, to nám bylo impulsem pro hru s tématem V+W, pro hru s písněmi Jaroslava Ježka. Právě skrze hravost, která byla v jejich tvorbě, bychom jim rádi vzdali hold,“ říká režisér Petr Svojtka.

Za hudebními aranžemi 14 písní Jaroslava Ježka, které v inscenaci zaznějí, stojí Jiří Janouch, který se také podílel na úspěšné inscenaci Divadla ABC Bedřich Smetana: The Greatest Hits. Od autorů dostal těžké zadání, protože písně Jaroslava Ježka byly zaranžované již mnohokrát. Snažil se proto, aby aranže byly hravé a každá píseň byla zahraná jinak, např. píseň Svítá budou zpívat herci bez doprovodu kapely.

Na jevišti se představí jedenáct herců (V. Fridrich, V. Gajerová, R. Říčař, L. Pernetová, R. Kalvoda, Z. Kalina, H. Bor, V. Janků, P. Juřica, B. Janatková, V. Svojtková) a profesionální kapela. Herci budou zpívat, hrát na hudební nástroje, tancovat i stepovat. Lucie Pernetová a Roman Říčař se shodli na tom, že zkoušení je pro ně velkou výzvou, zároveň je však i hodně baví. 

V Divadle Rokoko se intenzivně připravuje česká premiéra hry Marka Epsteina, významného filmového scenáristy a spisovatele (Václav, Clona, Ve stínu ad.), Veterán. Inspirací pro napsání příběhu o vině a bolestném hledání odpuštění, bylo setkání s bývalým spolužákem, který před několika lety spáchal trestný čin a utekl do francouzské cizinecké legie, a druhým zdrojem byl román Martin Eden. Stejně jako ve svých ostatních dílech, i tady hledá Marek Epstein odpovědi na základní otázky lidské existence a poměřuje jimi prostředí současného maloměsta s jeho klientelistickými vazbami, sociálními rozdíly a neuskutečnitelností snů o velké lásce a vykoupení.

Režisér Pavel Khek charakterizoval Veterána jako velké drama ze současného života, které je pro divadlo opravdovou výzvou. „Snažíme se pochopit duši člověka, jenž zažil hrůzy, o kterých se dozvídáme z médií, a vůbec si nedokážeme představit, co to obnáší,“ popisuje režisér Pavel Khek.

Součástí představení jsou i akční scény, na kterých se budou podílet profesionální thaiboxeři. Do tajů tohoto sportu musel proniknout i herec Tomáš Novotný, který o své práci říká: „S režisérem Khekem je to vždycky nadoraz, tato inscenace není výjimkou, a já jsem tomu rád. Protože pokud to má vypadat, jak si všichni představujeme, tak to prostě nadoraz být musí.“ Podle Máši Málkové, partnerky hlavního hrdiny, je možnost vytvářet komplikovanou postavu v příběhu o mimořádné fatální lásce pro herečku krásná práce. Jan Vlasák dodal, že se jedná o dobrou hru se silným tématem, romantickým i společenským, a proto se do tohoto projektu rád zapojil.

Jaká bude výsledná podoba obou inscenací, můžete vidět v Divadle Rokoko od 8. listopadu a v Divadle ABC od 15. listopadu.

 

Marek Epstein

Veterán

Režie: Pavel Khek

Dramaturg: Věra Mašková

Scéna: Michal Syrový

Kostýmy: Agnieszka Pátá-Oldak

Hudba: Vladimír Nejedlý

Pohybová spolupráce: Petr Nůsek

Hrají: Tomáš Novotný, Máša Málková, Jan Vlasák, Dana Batulková, Evellyn Pacoláková, Lukáš Jurek, Oldřich Vízner, Milan Kačmarčík, Michal Balcar, Petr Klimeš, Veronika Koudelková, Vít Kubín, Michal Krčmář / Martin Tůma / Ladislav Krištůfek.

Premiéra 8. 11. 2014, 2. premiéra 10. 11. 2014 v Divadle Rokoko

 

 

Petr Svojtka, Jiří Janků

V+W Revue

Režie: Petr Svojtka

Dramaturg: Jiří Janků

Scéna: Jaroslav Milfajt

Kostýmy: Kateřina Hájková

Hudba: Jaroslav Ježek, Jiří Janouch

Hudební nastudování: Petr Wajsar

Choreografie: Martin Pacek

Choreografie stepu: Barbora Janatková

Hrají: Vasil Fridrich, Veronika Gajerová, Roman Říčař, Lucie Pernetová, Radim Kalvoda, Zbigniew Kalina, Hanuš Bor, Veronika Janků, Pavel Juřica, Barbora Janatková, Veronika Svojtková.

Premiéra 15. 11. 2014 v Divadle ABC

 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 1.1188 s