Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Stará dobrá klasika pod stromečkem nerezaví

27.11.2014   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Stará dobrá klasika pod stromečkem nerezavíTo, co dříve bylo vcelku samozřejmostí, dnes je spíše výjimkou. Vedle všech tabletů, notebooků, PC her a nových iPhonů, přání krásné knihy již nebývá tak často součástí vánočních tužeb našich ratolestí.
Bohužel i kvalita dětských knih je dnes velmi pomyslná a ne vždy v hezkém obalu najdeme i kvalitní text.
Kde ale najít fajn knihy a co vůbec nabízí literární svět před svátky?
Nakladatelství již jedou na plné obrátky. A věřte, že je z čeho vybírat! Snad Vám trochu napoví tento článek, kde jsme nakoukli do Albatrosmedia.

Tam, kde funguje jak autor, tak překladatel, najdeme
literární skvosty. Dobrodružství Toma Sawyera (2014) nebo rozpustilou Pipi Dlouhou punčochu (2014) netřeba představovat. Ač mě zrovna "copatá" někdy jako rodiče neskutečně rozčiluje, tak kniha působí mnohem mileji než je tomu ve filmu. Navíc, jako přerostlé dítě asi již nedokáži s Pipi jen tak vyjít. Přesto její příběh děti těší již mnoho generací. Letos přibyla i novinka  v podobě Vánočního 
večírku této pihaté holčiny, který byl nově nalezen a stejně tak jako jiné její příběhy stvořen Astrid Lindgren. Útlounká knížka s velkými písmeny je pro začínající čtenáře jako dělaná.

V případě dospívajícího Toma lze nelze nic vytknout jakbysmet. Mark Twain (vlastním jménem 
Samuel Langhorne Clemens), autor celého příběhu, vyrůstal v městě Hannibal v Missouri, které tak mistrně ztvárnil do vyprávění o Tomu Sawyerovi, Joe Harperovi a Huckleberry Finnovi. Všichni Poseroutkové a Mimoňky prominou, ale takto vypadá kniha pro děti, kde se čte souvislý děj i text. Kde pracuje fantazie a ne pouze prsty na otáčení stránek. (A to ještě obě zmíněné deníkové knihy patří v celém tom množství k tomu lepšímu, co deníkový svět produkuje).
 
"Tomovo rodné městečko leželo u Mississippi, největší a nejdelší řeky
Spojených států. Tom a jeho kamarádi u řeky prožívali mnohá
dobrodružství. Pozorovali velké kolesové parníky, které pluly
po hladině z dalekého Pittsburgu až do New Orleansu a často zastavily
i v místním v přístavišti. Některé vozily cestující, jiné dopravovaly
náklady – balíky bavlny, uhlí, cukr a všelijaké jiné zboží. Když se Tom
díval za odjíždějícím parníkem, sliboval si, že jednou navštíví všechna
vzdálená velká města, kam parníky směřovaly a kde on nikdy nebyl."
(Dobrodružství Toma Sawyera)
 
Kdo by rád sáhnul po klasice české, může si
 také přijít na své. Eduard &Storch  proslul svými povídkami a romány situovanými nejčastěji do období doby kamenné a doby bronzové. Jeho Lovce mamutů zná snad každý rodič. Dobrodružstvím přeplněné povídání, cit pro historické znalosti a obrázky Zdeňka Buriana dávají jeho knihám neobyčejné kouzlo. 
 
Osadu havranů (2012) a Volání rodu (2013) přineslo na knižní pulty nakladatelství Albatros a společně můžeme zažít vzrušující výpravu proti proudu času. Zase jednou nebude dějepis jenom nudnou hodinou ve školních lavicích. 

"Havran letí na hory jen slunce je výš. Krá-Krá! Havran letí nad lesy,jen větry jdou dál. Krá-Krá! Havran se nebojí má silný dráp, Havran se nebojí umí se rvát! Havran! Havran! Havran! Krá-Krá-Krá!"
(Osada havranů)

A pokud přece jenom sháníte knihu pro starší knihomilce, co takhle zavítat na Lincolnův ostrov? Že vám to nic neříká, nemusí. Ještě jej totiž nikdo na mapě nenašel, tedy kromě pár trosečníků a Jules Verna. Kniha, nad kterou se každý čtenář zatetelí blahem opět dostala nový kabát, název zůstal - Tajuplný ostrov (2014)
Během americké občanské války „severu proti jihu“ uprchne balónem z jižanského zajetí skupina pěti seveřanů vedená Cyrusem Smithem. Jejich balón je větrnou smrští zahnán nad moře, kde je zničen, a uprchlíci se zachrání na pustém ostrově v jižním Tichém oceánu, 2000 km od nejbližšího obydleného místa, ostrovů Polynésie.
Jeden z nejznámějších románů francouzského spisovatele z jeho cyklu Podivuhodné cesty tvoří závěrečný díl volné trilogie, do které ještě patří Děti kapitána Granta a Dvacet tisíc mil pod mořem. Kniha je opět doprovázena mistrovskými ilustracemi Zdeňka Buriana. V knihovně rozhodně nesmí chybět!

" Muž zpozorněl, ale jen na krátkou dobu. Pak opět upadl do jakési hluboké otupělosti. Nedalo se tedy dělat nic jiného, než ho odvést na loď. Tam ho hlídal Pencroft. Spilett s Harbertem se zatím vrátili do chaty pro zbraně a nástroje. Potom nasbírali hlízy a semena pěstěných rostlin. Nejvíce času jim zabral lov prasátek. Nakonec se jim podařil a s kvičícím pokladem se vrátili na loď."
(Tajuplný ostrov)




Knihy lze objednat na stránkách Albatrosmedia http://www.albatrosmedia.cz/,  nebo lze najít i na běžných knižních pultech.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0518 s