Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kouzelný příběh o lásce a přátelství

26.11.2014   Petr Čapek   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kouzelný příběh o lásce a přátelstvíOdpoutejme se od každodenního shonu velkoměsta, moderních technologií a uspěchané doby a vydejme se spolu s hlavními hrdiny do městečka, kde zamrzl čas. Do míst, kde úcta a láska k bližnímu svému nejsou jen prázdná slova, ale každodenní realita. V románu, jenž je krásnou připomínkou klasických románů Jane Austenové, stvořila autorka jedinečný příběh o přátelství, lásce a hledání sama sebe.

Natalia Sanmartin Fenollera je nadaná španělská autorka, která dokázala zaujmout čtenáře a odbornou kritiku hned svým prvním debutem. Procitnutí slečny Primové získalo značný ohlas a práva na knihu byla prodána například i do Velké Británie, Kanady či USA. V domovském &Spanělsku se také chystá filmová adaptace románu, na jehož ztvárnění dohlíží i sama autorka, jelikož se podílela na scénáři k filmu. Díky nakladatelství Host se mohou do tohoto kouzelného příběhu začíst i čeští čtenáři.

Mladá, krásná a tituly ověnčená Prudencie Primová se nechává zlákat zajímavým inzerátem v novinách a přijíždí do polozapomenutého městečka San Ireneo de Arnois pracovat coby knihovnice. Co na tom, že práce je určena výhradně pro ženy bez akademického vzdělání. Třeba její budoucí zaměstnavatel přimhouří oko. To ovšem ještě netuší, že pobyt v tomto městě ji navždy poznamená a vystaví ji nejedné zkoušce svého svědomí a přesvědčení.

Na to, že se jedná o autorčin debut, je kniha velmi vyzrálá, nabízí originální příběh, jedinečný jazyk a mnoho témat k zamyšlení. Při samotném čtení na vás dýchne atmosféra dob dávno minulých. Ačkoliv se román odehrává v současnosti, autorka jej zasadila do městečka, které se rozhodlo postavit zády moderní době a žít svůj život více po staru a tradičně. Mnohdy se tak přistihnete při hloubání nad tím, v jaké době jste se vlastně ocitli.

Tomu napomáhá i samotný jazyk, kterým je kniha napsaná. Nelze říct, že by byl zastaralý či staromódní, ale skrývá v sobě zvláštní kouzlo, jenž ve spojení s celkovou atmosférou San Irenea a chováním místních obyvatel, dodává čtenáři dokonalou iluzi časů dávno minulých. Ne nadarmo si při čtení nejeden čtenář vzpomene na knihy Jane Austenové. Vždyť, jak sama autorka přiznává, právě Pýcha a předsudek byla pro Natalii Sanmartin Fenolleru jistou inspirací.

Na necelých 300 stran dokázala autorka vměstnat příběh plný emocí a pocitů, jenž sice nejsou na první pohled patrné, ale vyplouvají pozvolna na povrch. Díky tomu je čtenář nucen se zamyslet a pozorně sledovat celý děj, protože kromě emocí, je v této knize ukryto daleko více. Vždyť i zaměstnavatel hlavní hrdinky, tajemný a galantní muž z křesla, je velkou neznámou, autorka dokonce neprozrazuje ani jeho jméno a vše nechává na fantasii čtenáře.

Procitnutí slečny Primové je sice románem hlavně pro ženy, přesto si v něm každý čtenář může najít to své. Na druhou stranu je jisté, že tato kniha určitě nesedne všem, ať už pro své zaměření, anebo neustále vyžadující pozornost a hledání mezi řádky. Každopádně se jedná o příjemné oživení, protože tato kniha vyloženě vybočuje z řady, a přestože může na první pohled působit lehce kýčovitě, při bližším pohledu odhalí neopakovatelné kouzlo, které dokáže své čtenáře naprosto pohltit.
 

**************************************************************Natalia Sanmartin Fenollera - Procitnutí slečny Primové
Originál:  El despertar de la se?orita Prim, 1963; Překlad: Dora Poláková, Jana Novotná; Vydal: Host, 2014; 287 stran

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0418 s