Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Detektivka s trochou mytologie

19.12.2014   Lenka Martinková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Detektivka s trochou mytologieSeverské krimi romány jsou poslední dobou v módě, přestože jsou místy až neuvěřitelně brutální a mohou je číst jen lidé se silnými žaludky.
S takovým vědomím jsem ochotně sáhla po knize Bílé kosti a hned jsem se dočkala překvapení: děj se neodehrává v severní Evropě, ale na irském venkově.

Všechno začíná náhodným nálezem hromadného hrobu na statku. Nálezce volá muže zákona, na první pohled se nedá určit, jestli šlo o pohřeb po nějaké katastrofě, nebo tu došlo k hromadné vraždě. Ohledání místa činu se účastní jediná policistka v okrese, která si předsevzala, že pachatele odhalí i jestliže je zločin dávno promlčený. V tu chvíli se v příběhu začínají objevovat náznaky keltské mytologie.
Mladý univerzitní profesor přichází s nápadem, zda nebylo objeveno obětiště Morrígan, vládkyně zla a neštěstí vůbec. Lidské oběti se na statku naposledy konaly před osmdesáti lety, ale během pátrání z nejbližšího okolí mizí mladá dívka a její ostatky jsou později nalezeny rozloženy do rituálního obrazce na poli nad statkem. Pátrání sice bylo pozastaveno, avšak teď se zase rozebíhá na plné obrátky, nemůže být pochyb, že se někdo pokouší dokončit, co před necelým stoletím začalo.

Kdyby se příběh zabýval jen touhle otázkou, nemohl by se pyšnit takovou čtivostí a přímo návykovou dávkou napětí. Hlavní hrdinka – žena na vůdčí pozici policejního sboru – není žádným strojem na spravedlnost. V knize řeší svoje osobní problémy. Její manžel přišel o peníze, a aby krachující firmu opět postavil na nohy, neváhá se spojit s místním podsvětím. Děj nabírá na obrátkách, hlavní hrdinové nastoupili do rozjetého vlaku a prakticky nemají možnost události jakkoli ovlivnit. Čím víc se snaží najít alespoň trochu schůdné východisko, tím víc se musejí stýkat s osobami, které je stahují ke dnu. Žádná z postav není ani černá, ani bílá. O nějaké všední šedi se také nedá mluvit, obecně by se daly shrnout jako lidské – se všemi chybami jim vlastními. Každá má vlastní osud, který ovlivňuje její chování a názory. I poselství knihy je diskutabilní.
Napsal Graham Masterton „severský“ thriller? Nebo jsou Bílé kosti zástupcem urban fantasy? Jak jinak, než zásahy nadpřirozených sil, si vysvětlit některé události? Pro konečný dopad příběhu to nemá žádný zvláštní význam. Závěrečné drama se odehrává ve velice vypjaté situaci, kdy jediná aktuální otázka zní buď-anebo, ale ať se policistka rozhodne jakkoli, pokaždé se stane původcem tragédie.
Bílé kosti by rozhodně neměli číst ti, kteří odmítají jídlo po kusé zmínce o krvi, smrti a utrpení vůbec. Autor si užívá popisování rituálu, bez něhož Morrígan není schopná navštívit lidský svět. Brutální scény sice svědomitě prokládá zemitým humorem a romantikou, ale sotva si na jeho systém čtenář zvykne, zjistí, že se nemůže spolehnout vůbec na nic

Anotace:

Jednoho deštivého listopadového rána se na Meagherově farmě najdou kosti jedenácti žen.

V této části země jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti však byly pohřbeny už roku 1915, dlouho před novodobými konflikty a nepokoji v Irsku. A co víc, zdá se, že pachatel odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly nejspíš zaživa staženy z kůže.

Komisařka Katie Maguirová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je úplná řezničina. Její tým je přesvědčen, že jen mrhají časem, že nemá cenu se zabývat zapomenutými vraždami. Avšak Katie je rozhodnuta pomoci obětem ke spravedlnosti.

Pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, důkladně zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?

Bílé kosti
Graham Masterton
Nakladatelství Host, 2014



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0334 s