Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


České scénické umění na významných zahraničních veletrzích

06.01.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

České scénické umění na významných zahraničních veletrzích V nadcházejícím roce bude Institut umění – Divadelní ústav opět reprezentovat české divadlo, tanec a hudbu na několika zahraničních veletrzích zaměřených na scénická umění, propagaci českého divadla v zahraničí a vytváření nových partnerství či zlepšení kontaktů se zahraniční scénou. Stejně jako v loňském roce vyšle IDU zástupce české umělecké scény do New Yorku, dále pak do japonské Jokohamy a jihokorejského Soulu. 

Prezentace českého scénického umění na veletrzích performing arts je součástí koncepce propagace českého divadla a scénických umění do zahraničí, které se IDU věnuje kontinuálně od roku 2010. Výběr umělců, souborů, produkcí a organizací pro účast na veletrzích scénických umění probíhá na základě konzultací s členy Dramaturgické rady.
Newyorský veletrh APAP se již více než 50 let tradičně koná hned po Novém roce ve dnech 7. až 12. ledna. Jeho součástí je nejen stánková část, ale i konferenční program a umělecký program showcasů. Česká republika se veletrhu účastní od roku 2010, kdy IDU poprvé společně s Českým centrem New York představil národní stánek ČR. Od roku 2011 se v rámci české účasti pravidelně koná také showcase českého divadla, tance a hudby v České národní budově. Na rok 2015 se opět ve spolupráci Českých center a IDU připravuje národní stánek a showcase českého divadla a tance. V České národní budově se newyorskému publiku představí tři české divadelní a taneční soubory – loutkové Naivní divadlo Liberec s inscenací O beránkovi, který spadl z nebe, soubor 420people s choreografií Sacrebleu a Alt@rt s koprodukčním projektem Boys who like to play with dolls.
Dalším veletrhem, kde IDU bude prezentovat současná česká scénická umění, je veletrh TPAM v Jokohamě. Na této mezinárodní platformě zaměřené především na divadlo, tanec a hudbu se již v roce 2010 představilo Pražské Quadriennale, v příštím roce zde poprvé proběhne širší prezentace českého divadla a hudby. V rámci společné strategie prezentace scénických umění visegrádských zemí, kterou IDU koordinuje od roku 2012 pod názvem PACE.V4 (Performing Arts Central Europe – Visegrad Countries Focus), naváže IDU na předchozí úspěšné středoevropské a česko-slovenské prezentace a spojí síly s Divadelním ústavem Bratislava. Česká prezentace se zaměří především na segmenty, které jsou pro japonské, potažmo asijské partnery nejvíce atraktivní: fyzické a loutkové divadlo, zastoupené soubory Farma v jeskyni a Divadlem Alfa, a dále na českou hudbu, kterou bude reprezentovat Orchestr Berg
Na konci roku se bude v jihokorejském Soulu konat veletrh scénických umění PAMS, který pravidelně přitahuje velkou pozornost místní, ale i mezinárodní odborné veřejnosti. Veletrh se koná vždy v říjnovém termínu od roku 2005 v Národním korejském divadle. Kromě veletržní části ho tvoří i program národních a mezinárodních showcasů. IDU se na tento veletrh, který v roce 2012 koordinoval prestižní Visegrádský fokus, v příštím roce vrací s prezentací zaměřenou především na současné české loutkové divadlo. Ta se uskuteční v různých formátech, které veletrh nabízí: distribuce propagačních materiálů na veletržním stánku, prezentace, networkingové akce a přednášky zástupců současné české loutkové scény a dalších expertů, společenské akce, výstava a hostování české loutkové inscenace. Příprava české účasti probíhá ve spolupráci s Českým centrem Soul.   




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0245 s