Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž ...  Dnes je pondělí 24.7.2017, svátek má Kristýna 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 497
Registrovaní čtenáři: 1754
Publikovaných článků: 12175
Komentářů: 10722


Měření



Vše co byste měli vědět o víně

07.02.2015   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

.... a nemáte se koho zeptat, vám vysvětlí v nové stejnojmenné publikaci nakladatelství Grada její autoři Pavel Pavloušek a Pavla Burešová. Sto čtyřiceti stránková knížečka s měkkou vazbou a mnoha fotografiemi potěší každého spotřebitele vína a pravděpodobně i zdatného vinaře.

Samozřejmě primárně nejde o to, jak víno pěstovat, ale spíš jak ho konzumovat, jak se orientovat v jeho odrůdách a chutích. To vše s důrazným zaměřením na moravská a česká vína, která jsou v každé kapitole zmíněna extra. Přesto mým zběžným okem vinařského laika se tu dozvím o víně opravdu úplně všechno.

Kniha začíná rozdělením našich vinařských oblastí, pokračuje rozlišením jednotlivých odrůd révy vinné světového i českého původu a pak přichází část zacílená na pěstování a výrobu vína. Tady se dozvídáme např. o vlivu půdních podmínek na víno a o důležitosti kvalitního uskladnění, ke kterému nechybí několik dobrých rad. Za velmi užitečný považuji také část popisující všechny údaje na etiketě.

Dostáváme se k tomu pro nás nejlákavějšímu, k samému srdci této vinařské knihy, k rozpoznávání a ochutnávání vín. Věřte, že pokud jste si doteď mysleli, že sommelier musí mít extra chlupatý jazýček, po zjištění množství barev (vzhledů), vůní a chutí vína vám tento odborník bude připadat buď jako génius nebo jako podvodník.

V závěru knihy se autoři rozepsali na téma servírování vína, které je při správném dodržení postupu vyloženě společenským rituálem. Následují zásady podávání vín, doporučení jejich kombinací se stravou (tzv. enogastronomie) a na závěr nechybí pár konkrétních receptů a také obecných rad na použití vína při vaření.

Přestože kniha se snaží odpovědět na všechny otázky o víně a je to gurmánský zážitek, kompletní být logicky nemůže. Chybí tu to nejdůležitější: praxe. Vlastní degustaci si budeme muset zrealizovat sami. Sommelier se z nás sice ani po přečtení knihy nestane, ale věřím, že i tak si budeme nyní umět víno lépe vychutnat. Žádný spěch a žádný strach. Kdo konzumuje víno v rozumné míře, byť pravidelně, vytváří ve svém těle vhodné chemické prostředí pro lepší fungování srdce. A i takové zajímavosti se v této stylově vytvořené publikaci dočtete.

Pavloušek/Burešová: Vše co byste měli vědět o víně ... a nemáte se koho zeptat
Grada Publishig 2015
foto obálky: grada.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2017 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1878 s