Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Otevři zahradu rajskou

29.01.2015   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Otevři zahradu rajskou

Středověké knižní skvosty o víkendu k vidění v rámci probíhající výstavy „Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800 - 1300“

V půli ledna roku 2015 vstupuje výstava do druhé poloviny svého trvání.
V tomto období připravila Národní galerie v Praze pro návštěvníky výstavy unikátní prezentaci originálů tematicky souvisejících středověkých iluminovaných rukopisů v čele s tím nejvzácnějším - Vyšehradským kodexem.

O víkendu od 30. ledna do 1. února 2015 budou vystaveny zpravidla nepřístupné skvosty středověké knižní kultury. Pouze na tyto tři dny budou z Knihovny Národního muzea zapůjčeny dva originální rukopisy, které dosud nebyly nikdy veřejně prezentovány.

Jde o proslulý středověký výkladový slovník Mater verborum (Matka slov) z pera svatohavelského opata &Salamouna III. Vystaven bude monumentální a bohatě iluminovaný opis tohoto díla, který vznikl na počátku 13. století pro nezjištěný český benediktinský klášter.

Knihovna Národního muzea na výstavu ve stejném termínu (30. 1. - 1. 2.) zapůjčí také rukopis Bible, kterou ve druhé polovině 13. století bohatě iluminovali italsky orientovaní umělci a která vznikla pro minoritský klášter v Praze Na Františku. Ilustruje tak šíření vysoké knižní kultury z původního benediktinského prostředí i do sféry nově vzniklých žebravých řádů.

A konečně, pouze v sobotu 31. ledna a v neděli 1. února představí Národní knihovna České republiky v souvislosti s výstavou „Otevři zahradu rajskou. Benediktini v srdci Evropy 800–1300“ v Zrcadlové kapli Klementina veřejnosti po mnoho desetiletí zájemcům nepřístupný, nyní nově konzervátorsky ošetřený korunovační evangelistář Vratislava II. z konce 11. století, slavný Vyšehradský kodex – nejvzácnější iluminovaný rukopis chovaný v českých sbírkách. Kniha byla zhotovena buď v benediktinském klášterním skriptoriu v Břevnově, či v klášteře sv. Jimrama v bavorském Řezně u příležitosti Vratislavovy královské korunovace v roce 1086.

Vstup na tuto výjimečnou výstavu je zdarma.

Až do konce výstavy budou moci návštěvníci obdivovat slavný Pasionál abatyše Kunhuty z počátku 14. století. Tato sbírka světeckých legend byla sepsána a iluminována pro dceru Přemysla Otakara II., svatojiřskou abatyši Kunhutu Přemyslovnu a patří k vrcholům současné evropské knižní malby. Jde o druhý nejcennější rukopis ze sbírek Národní knihovny ČR.

Ve stejném termínu se mohou diváci seznámit i s dalšími rukopisy, psanými a iluminovanými ve svatojiřském klášterním skriptoriu – s breviářem z poloviny 12. století s nejstaršími dochovanými částmi textu dosud poněkud záhadné tzv. Kristiánovy legendy a s breviářem z první půle století 13. s vyobrazením donátorky z řad svatojiřských benediktinek. Ze zaniklého benediktinského kláštera v Opatovicích nad Labem pak pochází nenápadný, avšak pozoruhodný homiliář – sbírka kázání na vybrané biblické texty, určená pro liturgické užívání i k přednesu před panovníkem.

Řád, který vzniknul na základě reformy benediktinských regulí – tedy cisterciáky, bude na výstavě rovněž od 27. ledna připomínat Osecký lekcionář – raně gotická bohatě iluminovaná sbírka vybraných biblických čtení z konce 13. století.

Rajhradský klášter zapůjčí na výstavu v termínu od 27. ledna do 23. února drobný rukopis Breviáře probošta Vítka se slavným vyobrazením benediktinského světce, těsně spjatého s českým prostředím, blahoslaveného Vintíře. Výzdoba tohoto rajhradského rukopisu bývá pokládána za rané dílo Mistra Theodorika, dvorního malíře Karla IV.

Po celou dobu trvání výstavy se mohou návštěvníci seznámit i s řadou dalších originálních rukopisů zapůjčených ze zahraničních sbírek a institucí. Mezi nimi zejména vyniká vůbec nejstarší dochovaný opis Řehole sv. Benedikta, zv. Codex Sangallensis pocházející z počátku 9. století, který na výstavu laskavě zapůjčila klášterní knihovna ze St. Gallen ve &Svýcarsku. Za pozornost jistě stojí zlomek Prayova kodexu – sborníku textů, používaném v neznámém uherském benediktinském klášteře, který obsahuje první dochovaná zapsaná slova v maďarštině či výtvarně pozoruhodné rukopisy teologických traktátů z klášterní knihovny v podunajském Göttweigu.

 

Výstava probíhá:

Valdštejnská jízdárna, Valdštejnská 3, Praha 1

 

Termín otevření:

od 7. 11. 2014 do 15. 3. 2015, denně mimo pondělí 10:00 – 18:00

 

Výstavu uspořádala Národní galerie v Praze ve spolupráci s Akademií věd České republiky a Univerzitou Karlovou v Praze za podpory Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze, Národního muzea a Správy Pražského hradu.





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0545 s