Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Súdán dnes

24.09.2004   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Súdán dnesHladomor, vraždění, znásilňování. Genocida civilního obyvatelstva, jehož svědkem byla i Mende Nazer, jejíž příběh jsem popsala v rubrice RECENZE. Mendin příběh se odehrál před pár lety, byla unesena a prodána do otroctví muslimské súdánské rodiny, podobné příběhy se však v Súdánu odehrávají pořád a jsou zřejmě stále drastičtější. Asi si to ani nedokážeme představit, protože něco takového se prostě musí vidět. Zatímco my si o tom můžeme jen povídat...... Naštěstí!

Až do soboty minulého týdne odmítala súdánská vláda rezoluci OSN a bránila vstupu mezinárodním organizacím chránícím lidská práva. V sobotu konečně Súdánské vyslanectví ve Washingtonu přislíbilo, že bude rezoluci uplatňovat. Až čas ukáže, zda je to skutečně výhra, nebo jen dočasné utišení situace. Protože....
Co se v Súdánu děje?
Ozbrojené arabské milice vraždí súdánské civilní obyvatelstvo (jednoduše řečeno muslimové vybíjí černochy), a to vše zřejmě s plnou podporou súdánské vlády. Vraždění probíhá formou nájezdů, během kterých vojáci vypalují vesnice, znásilňují ženy a děti (z příběhů Mende také vyplývá, že je unášejí a prodávají do otroctví), vraždí. Tito vojáci se nezastavili ani před příměřím podepsaným na jaře súdánskou vládou a dvěma hnutími bojujícími proti útlaku muslimů (Súdánské osvobozenecké hnutí a Hnutí za rovnost a spravedlnost).
Co k tomu říká Súdán?
Vláda ovládá veškeré televizní a rozhlasové stanice a súdánské bezpečnostní síly zatýkají všechny, kteří se odváží o útocích a znásilňování informovat. Súdánská vláda dvakrát odmítla rezoluci OSN, která zavazovala odzbrojit arabské milice a zabezpečit dodávky humanitární pomoci pro uprchlíky, kteří útoky přežili a nyní, zbavení všeho dobytku a úrody, hladoví ve městech. (Nedostává se jim ani takové základní potřeby jakou je prachobyčejná voda.)
A proč to „protože...“ na začátku?
Rada bezpečnosti zařadila do své rezoluce řadu podmínek, které se Súdánu nelíbí a kvůli kterým také rezoluci odmítal. Jedná se o dodatečná opatření, což jsou sankce vztahující se k ropnému průmyslu. Tuto podmínku lze vidět ze dvou úhlů, ze strany OSN jako jedinou možnost, jak Súdán zastavit, ze strany Súdánu snaha o získání kontroly nad ropným průmyslem za humanitární pomoc. Minulý týden Súdán označil rezoluci OSN za vyhlášení války – a dnes tedy souhlasí....



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Renata Šindelářová - 26.9.2004 - 15:34

Dodatek autora
Recenze knihy BYLA JSEM OTROKYNÍ je schválen k uveřejnění v termínu 4.10.2004.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0303 s