Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Příběh Ďábelského doktora QQ a Mořských vlků s velkým M (II)

26.02.2015   Ivo Fencl   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Příběh Ďábelského doktora QQ a Mořských vlků s velkým M (II)Nad povrchem planety paprsek zmizí a létající talíř havaruje na divoce vyhlížející náhorní plošině. Mořské vlky trápí nejvíc, že byli uneseni také Marťánci, kteří původně ani neměli letět, a Velký Pirát vyzývá k hledání únosce. Nechají děti v létajícím talíři pod Emilkovým dozorem a sešplhají po kmeni.
Bohužel zrovna mezi mluvící mamuty, kterým se ani trochu nelíbí, že mají podle pozemských kluků být už vyhynulí. Mamuti začnou Mořské vlky pronásledovat a ti před nimi na útěku skočí do propasti a zachytí se větve, načež prazvířata průrvu pod nimi zaplní jako konzervu. Tedy až na jednoho, který utíká pryč.

Neohrozí tento zbylí mamut létající talíř? napadne Vlky. Běží tedy zpátky a zjistí, že Marťánci zmizeli. Jenom díky pergamenu, který nedaleko najdou, zví, že jsou děti v moci doktora QQ. A on dostal všechny i na tuto planetu, aby se pomstil, to si již kluci domyslí.
Naštěstí vzápětí poznají ve „zdejší myši“ zmenšeného Emila a ten jim vypráví, že se u talíře skutečně objevil dotyčný mamut, anebo snad jiný, ale rozhodně na hřbetě s doktorem QQ. Právě na doktorův příkaz vytáhl tlustokožec za pomoci chobotu okýnkem Martu a Martina a ti se stali jeho rukojmími. Bohužel, Emil ve značném rozčilení zatočil ocáskem obráceně a tentokrát se skutečně nesmírně zmenšil, zatímco QQ na mamutovi zmizel v oblacích prachu přes širou mimozemskou pláň oné náhorní plošiny. Pravděpodobnost, že by Emil svým kamarádům lhal, a zmenšil se ve skutečnosti ze zbabělosti, se mu tu zdá pramalá a daleko podstatnější je, že jsme právě v nejsurreálnějším místě ságy. A proto mi připadá zvláštní, že právě toto číslo Ohníčku mi bylo kdysi koupeno jako první a na dlouho jediné. Konzultoval jsem po letech věc i s jinými čtenáři a vyslovil domněnku, že je můj pocit týkající se vrcholu ságy jen subjektivní, jenže i oni kladli to místo sem. Přinejmenším je to tedy zajímavá náhoda.
A pak? Emil opět hlídá talíř a stopy mamuta Mořské vlky zatím vedou k jeskyni, před kterou uvidí červenou Martinu mašli. Lee kráčí neosvětlenou chodbou prvý a zřítí se do propasti. Kamarád ho sice zachytí za ruku, ale je stržen a oba dopadnou do podivného doupěte ozářeného svíčkou. Marťánky tu hlídá poeovsky hovorný havran ozbrojený s puškou a Vlci se ho neleknou, jenže shora přichází po provazovém žebříku doktor QQ a jeho pistole již kluky přece zastaví... A on je spoutá!
Nato opět líčí své ponuré záměry. Chtěl prý od začátku vyvolat dojem, že Mořští vlci unesli Martina a Martu, a teď mu přístroje hlásí, že Marťané v talíři už prohledávají nejbližší planety Doktor prý dokonce ví, kde přistanou, a chce jejich létající talíř i s posádkou zničit, přičemž předpokládá i důsledky: Trestnou výpravu Marsu na Zem, mezi níž a rudou planetou chce rozpoutat válku.
QQ odejde, sotva se vypovídá, a &Silhoun se havrana pokusí uspat Mozartovou ukolébavkou (ještě než byla využita ve známé Brdečkově komedii). Bohužel opět nezpívá dostatečně „jemně“, ale Velký pirát to tentokrát zvládne, a to i songem Halí belí, koně v zelí a kravičky... Atd.
Velkému Pirátovi se také podaří předřít si provazy na zápěstích o skálu a... Vzhůru po žebříku! Jdou ovšem bez pušky, neboť havran usnul na ní, a když se dostanou z jeskyně, utíkají noční krajinou Marsu tak dlouho, dokud je u temné skály nevyděsí jakási obluda. Je to naštěstí Emil (po čtvrtém použití ocásku) a donese je k talíři na hřbetě.
Motor naštěstí naskočí, ač byl talíř, jak víme, původně řízen zvnějšku, a naši hrdinové se vydají najít „doktorovu tajnou laboratoř“, jejíž existencí jsou si prostě jisti.
Na jedné skále spatří stavbu vysílající do vesmíru zelený paprsek, který je sem dostal, a poznají, že paprsek nyní míří na dráhu marťanských lodí. U paty zařízení zeje okovaný vchod do podzemí vybavený ocelovým žebříkem. Přistanou na skalní plošině o něco níž a rozdělí se. Marta a Martin odletí v talíři vstříc marťanským lodím, aby je varovali před paprskem, zatímco Vlci nadále hodlají vypátrat doktorovu laboratoř. Vyšplhají proto po skále ke konstrukci, ale... „Tak s tímhle jen tak nepohneme, kamaráde,“ konstatuje Velký Pirát. V dětství mě silně zaujalo, že &Silhoun v tom okamžiku nahlíží do šachty, ze které roste zařízení vysílající paprsek.
Pak ovšem Lee objeví ještě druhou šachtu a odhadne, že vede do laboratoře. Nemýlí se, ale QQ Mořské vlky zbystří a uvězní dvěma mřížemi spuštěnými stisknutím knoflíku ze stropu. A zase se začne svěřovat, jak jinak, a na televizní obrazovce jim předvede, jak už paprsek dostihl marťanské lodě. Emil se však zmenší, proleze mříží, naopak se značně zvětší, lapne doktora zobákem a zdvihne mříže. Marťanská loď se mezitím řítí jata, ba obalena zeleným paprskem k povrchu planety, ale Pirátovi se ho podaří v poslední chvíli odklonit, takže... Válka nebude.
Aspoň tady a teď ne. Mořští vlci svážou doktora QQ, načež sledují přistání obřího létajícího talíře. Ten teprve bere na palubu menší talíř s Martinem a Martou. A ti si po přistání zase letí i pro své pozemské přátele jakýmsi malým vrtulovým plavidlem.
Doktor QQ se ovšem osvobodil a sleduje vše za kamenem a pak oknem. Vidí i setkání Mořských vlků s mimozemšťany a slyší &Silhounův návrh, aby tito „vzali“ doktora do Ústavu pro vylepšování osobností. Marťané odmění Pozemšťany raketou a QQ se během startu vrhne do nejbližší ze tří trysek, čímž ji ucpe, jak po odletu Marťanům neunikne.
Ani přistání na Zemi neproběhne ideálně. Mořští vlci se totiž trefí do kráteru sopky. Zapíchnou se do jeho dna, ale jako obyčejně vystoupí bez jediného škrábnutí a naštěstí mají i baterky. Emil se zároveň nechá slyšet, že čichá(?) průvan.
Leží před nimi rozcestí, přičemž je nad levou chodbou namalováno červené kolečko a nad pravou červený trojúhelník s hrotem směřujícím dolů. Kudy jít? &Silhoun vyhodí korunou. Panna? Znamená kolečko.
Sotva zmizí v podzemí, seskočí neporušený QQ ze své trysky a „radši“ se dá chodbou pod trojúhelník. Zakopne a ocitá se vleže před ústím kanónu a trpaslíkem Goliášem, strážcem to vstupu do království Maděry I. I Goliášova přilba je označena trojúhelníkem, který je však poprvé chybně nakreslen obráceně.
Doktor QQ se trpaslíkovi představí jako „největší padouch vesmíru“, a když nabídne své služby Maděrovu království, je vítán. A Mořští vlci?
V „chodbě kolečka“ jim svistla nad hlavou jakási těžkotonážní střela, Tu, jak se ukáže, vypálilo sedm trpasličích poddaných „jeho veličenstva Kleofáše I.“ Trpaslíci se nejprve radí v kroužku, ale pak odhalují pozemšťanům kruhové padací dveře a rozdají padáky.
Doktor QQ zatím sedí za trpaslíkem Goliášem na kanónu, který vlastně je i nosem jakéhosi parního vozidla. Takto vjedou do království Maděry I. a nabízí se logická otázka, proč tedy toto království neleží později výše než to konkurenční, kam se skáče padákem.
Černý Maděrův hrad se tyčí uprostřed zelené trávy, ale vrátný usnul na cimbuří. QQ pomůže nabít kanón koulí a zasáhne ho do přilby. Stráž spustí padací most. Na nádvoří probíhá vojenský výcvik. Vstup do paláce „hlídá“ lví socha, a právě lev také předtím na koruně náhodou symbolizoval trojúhelník.
Další strážný je nějaký zelenáč, nepozná Goliáše a chce slyšet heslo. Projdou i bez něj. Zubatý Maděra je odporně žlutý trojhlavý drak v červeném hermelínovém plášti a disponuje před sebou dvěma bakelitovými telefony. Zrovna jimi vyhlásil válku. A taky pohotovost námořnictva a letectva. Znamená to, že je ve „výborném rozmaru“. I QQ je mu sympatrický a přijímá ho do služeb. Okolní říši trpaslíků založil už před věky Velký Trp, ale to ještě netušíme. Dnes tu vládnou dva svárliví bratranci Kleofáš I. a Maděra I., přičemž na Mořské vlky vyšla čirou náhodou cestu k dobromyslnému Kleofášovi do Kulatého království: jako parašutisté dopadnou na louku před jeho žlutý hrad, na jehož nádvoří panuje značné veselí. Trpaslíci tu cvičí, hrají fotbal a šachy a trojhlavý zelený Kleofáš I. ve fialovém hermelínovém plášti má nejraději kuželky.
Tu se na obzoru vynoří svítící koloběžka s poslem, který už z dáli vyhlašuje poplach. Přiveze králi pergamen s vyhlášením války a Kleofáš si prostě musí sednout. Není zbabělec, ale rozbrečí se. Mořští vlci nabídnou pomoc a to se už blíží vrtulové letectvo Maděry I. a doktor QQ sleduje tento „smrtící úder“ dalekohledem, přičemž piloti mají skrze vysílačky spojení s bakelitovým telefonem svého krále. Jakmile budou nad Kleofášovým hradem, mají svrhnout bomby. Král to pochopí a hodlá „zahynou s lidem“. I Mořští vlci a Emil v tu chvíli sejdou na nádvoří. Je konec?
Proč? Emil si vzpomene na svůj „čarovný“ ocásek, zatočí jím vlevo, ukrutně se zvětší (až nám připadal jako Gappa) a jak packami, tak zobákem začne letectvo drtit, zatímco Velký Pirát mu prostě sedí na tlapě. Jedno zelené letadlo Emil dokonce spolkne i s pilotem. A Maděra? Ten spatří dalekohledem „obludu“, zatímco QQ hned pozná rorýse psovitého. Ne, králi se jeho „známosti“ nelíbí, QQ chce ovšem své „úhlavní“ nepřátele zničit, i navrhuje nasadit parní „námořnictvo“, jak nazývá jednoznačně říční flotilu, ke které, pravda, patří rovněž ponorky.
Stane se. Hned prvá koule z lodního děla trefí Emila do hlavy, takže se rozčílí, plácne do hladiny a členové posádek jen prší do vody. Ohromné vlny loďstvo zničí a QQ už nějak tuší, že k útoku ani nedošlo. Ale Maděra ne – a připomíná Hitlera, když doktorovi vytýká, že se opovažuje pochybovat o vítězství. Považuje QQ za zbabělce. A k útoku se ostatně chystají ještě ponorky, zatímco Emil marně shání cedník. Potom se řeku snaží vypít a skutečně už se místy vynořují ostré skály. Ale jde to příliš pomalu, tak Emil počne řeku odmetat packou, a Mořští vlci i Kleofáš se rázem ocitají po pás a po krk ve vodě. Zato v korytě řeky už místy zbývá jen bahno. V něm ponorky. Emil jednu zdvihne a rozlomí, a když početná posádka žadoní o milost, vysype ji „dobrotivě“ do zbývající vody. „Tak plavte.“ &Silhoun mu zatím radostně šplhá po noze, ale Emil se náhle zmenší a kamarád přes něj místo obětí upadne.
Jak se jen má král Kleofáš Mořským vlkům odměnit? Nu, Emil by prý rád zpátky na povrch země. Bude splněno, ale týden mají zůstat co hosté.
Emilovi provolávající slávu a nesou jej branou, ale QQ kuje v Maděrově laboratoři další pikle a pomstu. Vynalezne rudě zbarvenou výbušnou kapalinu a nazve ji Maděrium. Jakmile do ní přilije kapalinu zelenou, začne Maděrium v baňce řádit, a stačí kapka a úžasná exploze roztříští obří balvan. Přičemž ovšem odmrští i Maděru s jeho dvorním vynálezcem, jemuž výbuch zdeformoval cylindr.
Zatím pořádá Kulaté království přebory v lehké atletice. Mistr v hodu skleněnkou jí vrhá jako kladivem a vrhne tři metry, dvacet centimetrů. Mořští vlci jej sportovce a Emil tři „pumprdlíky“ vozí na zádech a skáče s nimi přes překážky. A Kleofáš vypráví o svém bratranci, který týral trpaslíky už mlád, k obědu chtěl jen princezny a rodiče přivedl do hrobu.
Doktor QQ zatím nechá Maděru dýmat obřím trychtýřem do barevných balónů, pod které jsou zavěšovány loďky opatřené vesly. Král se dýmáním vysílí. Doktor si srovná cylindr a letí na výzvědy. Zahlédne ho &Silhoun – a ještě lépe dalekohledem. QQ pozná, že byl zbystřen, a obrací. Tato sekvence byla inspirována světem triků Karla Zemana, neboť stejně už vesloval v jeho filmu Karel Effa.
Velký Pirát zpraví krále o přítomnosti doktora QQ jako největšího nepřítele Mořských vlků. Kleofáš ho jmenuje generálem námořnictva alias admirálem, &Silhouna generálem letectva a Emila generálem pěchoty. V Maděrově království jsou zatím pumy plněny Maděriem (fotomontáž) a poutány na boky vzdušných loděk. Válka bude pokračovat a také v Kulatém království už mají všichni bojové papírové čepice a &Silhoun se rovněž dá do vynalézání a rýsování. Nakonec sestrojí šlapací letadlo (s vrtulí) a chce za doktorem letět jen s třemi trpaslíky u pedálů. Potom přece hodí Velkému Pirátovi na ochoz věže provazový žebřík, a tak se k nim jeho kamarád může vyšplhat. Maděrův hrad najdou doslova obalený barevnými válečnými balóny a Velký Pirát ke počne ničit střelami z prostého praku. QQ nabije dělo a naši přátelé se zachrání jen díky prudkému poklesu svého stroje. Dopadnuvší koule zdevastuje zbytek Maděrových balónů. QQ hrozí z věže připomínající minaret, ale na víc se zatím nezmůže. Mořští vlci nicméně doma varují před leteckým útokem. Má i Emil nějaký plán?
Ano, ale pěchotu nezaměstná. Místo toho chce využít jako deus ex machina jakousi tajnou podzemní chodbičku, kterou stačil objevit kdovíkdy.
&Silhoun nechá plést velikou síť a nafouknout dá spoustu barevných balónků. Kleofáš zatím dští oheň a síru, i když měl původně dojem, že to už zapomněl. Síť na balóncích je umístěna nad hrad a král znovu začne dýmat, až ji zahalí kouřová clona. Potom klidně očekávají útok.
QQ dodává odvahy bojovníkům z ochozu věže. Ti se opřou do vzdušných vesel. „Za chvíli“ QQ očekává „obrovský výbuch“. Tato sekvence se zdá být do jisté míry inspirována Krakatitem.
Bomby jsou skutečně svrženy – a nic. Uvízly v neviditelné síti. Útočníci to nechápou a prchají. Zní za nimi jen smích a Velká Pirát šlapacím letadlem síť odtáhne. Ale co dál?
Co si Kleofášovo království počne, až Vlci odejdou nahoru na zem? Vždyť doktor QQ sedí ve věži za Maděrovým krkem jako nějaký zlý radil. Pravda, dovídají se, že bomby selhaly. „To si zodpovíte,“ ujišťuje doktora král. Pohádají se, zatímco Emil konečně dorazí podzemní chodbou přímo pod hrad, zatočí oháňkou, a jak roste, probourá hlavou nádvoří. Vztyčí se, zvrátí věž, chytí krále, ale QQ skočí oknem do vodního příkopu.
Maděra války nechat nechce, ale „veliký“ Emil mu řekne, že ho jinak pustí z výšky, a vzkáže trpaslíkům, že se král vzdal. S bílou vlajkou běží Maděra v čele svého národa ke Kleofášovi, zatímco Emil hledá doktora QQ. Utopil se snad? Dračí bratranci zatím uzavřou na pergamenu Smlouvu o tom, že se „válčyt“ nebude. Utkání „kmenů“ skončilo.




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0971 s