Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na Big Eyes nemějte velké oči

08.02.2015   Ingrid Tůmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na Big Eyes nemějte velké očiTim Burton přichází s novým filmem. Není ale ani zdaleka tak dobrý, ani divný, jako jeho dřívější počiny. Tim Burton není prostě takový, jakého ho mají fanoušci rádi.

Myslela jsem si, že když si nechám film Big Eyes v hlavě trochu uležet a nevrhnu se na hodnocení hned, abych neměla ukvapené názory, tak v něm zpětně jistě najdu ještě nějaké skryté zalíbení. Omyl. Ukázalo se, že film je opravdu takový, jaký vypadá na první pohled. Rafinovaný hlouběji ukrytý smysl se nekoná a chvíli po zhlédnutí na plátně pomalu (nebo rychle?) upadá v zapomnění.
Ale začněme od začátku. Na další film Tima Burtona se nešlo než těšit. Jeho příběhy a pitoreskní postavy jsou snad vždy zárukou dobré zábavy a závanu té příjemné temnoty, která mě zvláštním způsobem odnáší do dálek fantazie. Když navíc nahradily jeho dvorní herce „nové“ tváře, byla jsem velice zvědavá, jak se jim ve snímku podaří udržet burtonovského ducha. Moje chyba. Čekala jsem o mnoho víc, než jsem nakonec dostala.
Což o to, příběh sám o sobě mě oslovil (přestože nic promyšleného se neodehrálo). Coby moderní žena jsem se dokázala skvěle vžít do hlavní ženské hrdinky Margaret (Amy Adams), která to jakožto umělkyně a matka samoživitelka nemá v 50. letech vůbec jednoduché. Navíc budoucí manželství, nebo spíš obrovské tajemství – tedy to, že obrazy, jimiž se po celém světě proslaví její manžel Walter Keane (Christopher Waltz) ve skutečnosti maluje ona – ji požírají do morku kostí a utahují ji jako svěrací kazajka stále těsněji.
Problém pro mě osobně však nastává paradoxně u člověka (nebo spíš u role), který byl největším příslibem filmu – Christophera Waltze, muže, který tak dokonale a nesmlouvavě ztvárnil nacistického důstojníka Hanse Landu v Tarantinových Hanebných panchartech. Úlisnost, jež byla Panchartech tak žádoucí, se v Big Eyes stává naprosto neúnosnou. „Jak si ho ta ženská mohla vzít?“ napadlo mě během filmu mnohokrát. Přestože postava Waltera Keana se v průběhu snímku vybarvuje a dostává stále větší smysl, první polovinu filmu to už nezachrání. Amy Adams tak svým výkonem svého kolegu zcela zastiňuje, zejména svou uvěřitelností. Na obranu Waltze nutno podotknout, že Amy Adams má zkrátka o mnoho lépe napsanou postavu.
Stopáž filmu 106 minut se dnes zdá už jako poměrně krátká, v případě Big Eyes byla ovšem ažaž. Ne že bych se nudila, ale ani jsem se extrémně nebavila. Tim Burton se až příliš držel zkrátka a vytvořil v podstatě normální film, který neurazí, ale rozhodně (až na pár výjimek) ani nenadchne.
 
Hodnocení 6/10
 
Big Eyes
Režie: Tim Burton
Scénář: Scott Alexander, Larry Karaszewski
Hrají: Amy Adams, Christopher Waltz, Terence Stamp, Danny Huston, Elisabetta Fantone
Kamera: Bruno Delbonnel
Hudba: Danny Elfman




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1258 s