Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Abeceda personalisty

21.02.2015   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Abeceda personalisty

Pokud se nějaká kniha nazývá abecedou, buď shrnuje vše nebo jen základní body příslušné problematiky. Příručka nakladatelství Anag Abeceda personalisty je tím prvním případem, zabývá se každým důležitým bodem této tématiky, a také proto obsahuje téměř pět set stran textu. Tloušťka díky praktické kroužkové vazbě vůbec nevadí, zvolený typ vazby usnadňuje listování a především možnost ponechání rozevřené knihy na příslušné straně na dlouhou dobu, a to bez rizika jejího samovolného zavření. 

Abeceda personalisty obsahuje deset základních podtémat rozdělených do kapitol, jejichž základní znění je vypsáno i na úvodní straně. Počíná řízením lidských zdrojů a kromě obecných vysvětlení se zabývá i srovnáním úrovně této pracovní oblasti v jednotlivých zemích. Postavení České republiky daleko v žebříčku jasně dokazuje, že u nás existují veliké rezervy a hlubší zabývání se správným řízením lidských zdrojů je tu skutečně na místě. To se netýká jen personalistů, ale obecně managementu a také právní základnou našeho státu.

Další kapitoly se postupně zabývají personálními strategiemi a plánováním, s ohledem na použití konkrétních informačních systémů, měřením a hodnocením vykonnosti zaměstnanců a tak důležitou a často nedůsledně vedenou motivací. Jádro celé knihy pak tvoří odměňování zahrnující popis všech složek mezd a postup při výpočtu jejích náhrad. Kniha pokračuje výčtem možných zaměstnaneckých výhod a zaměřuje se na jejich praktické důsledky. Neméně důležitou součástí je teorie bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci. V praxi jistě každý personalista ocení další část týkající se vedení personální agendy a rozbor odlišností v personální práci v podnikatelské a nepodnikatelské sféře, podobně jako vztahy podniku k orgánům a institucím jako ČSSZ nebo Úřad práce. Nejen pesronalistům, ale úplně každému zaměstnanci by se hodilo nastudovat zmíněné úryvky Zákoníku práce, které jsou tu jednoznačně a logicky vysvětleny, takže je pochopí i úplný laik.

Abeceda personalisty 2015 vychází letos v nakladatelsví Anag již po šesté, každý další rok s aktuálními informacemi, jež nám s sebou přináší změny v zákonech. Je to vskutku kompletní příručka a věřím, že bude užitečná nejen personalistům, ale také zaměstnávajícím podnikatelům, managerům a bezpochyby též zaměstnancům, kteří zde mohou hledat odpovědi na určité konkrétní otázky. Osobně bych se nebála doplnit aktuální mzdové a daňové výpočty, jakkoliv toto již souvisí s náplní práce mzdové účtárny, ovšem s personalistikou úzce souvisí. Přesto považuji tuto odbornou brožuru za velmi povedenou, přehlednou a užitečnou pracovní pomůcku, kde je shrnuto vše podstatné.


Abeceda personalisty, tým odborníků
Anag, 2015
Zdroj obrázku: anag.cz



 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0477 s