Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Prvý, druhý. Mobil má více než polovina lidí na Zemi

02.03.2015   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Prvý, druhý. Mobil má více než polovina lidí na ZemiŽivot bez mobilního telefonu si už neumíme představit. V roce 2014 mělo mobil 4,3 miliardy lidí, tedy více než polovina populace. Za pouhých pět let toto číslo vzroste na 5,2 miliardy. Dva ze tří obyvatel planety Země si tak budou moci zavolat. A nejen zavolat, budou se hlavně dívat na video.

To bude totiž v roce 2019 tvořit 72 procent veškerých mobilních datových přenosů. Už nyní je to více než polovina, zjistila studie Cisco Visual Networking Index (VNI) Mobile.
 
Během následujících pěti let se objem dat přenášených v mobilní síti zvýší desetkrát. V roce 2019 bude v mobilních sítích přeneseno 292 exabytů dat (292 miliard gigabytů), zjistila to pravidelná studie Cisco Visual Networking Index (VNI) Mobile. Více než čtvrtina všech mobilních zařízení bude za pět let podporovat 4G přenosy, 44 procent pak bude zvládat alespoň 3G. I díky tomu bude moci průměrná rychlost mobilního připojení vzrůst z dnešních 1,7 Mb/s na 4 Mb/s.
 
V roce 2014 bylo měsíčně přeneseno 2,5 exabytů dat. Rok předtím to bylo jen 1,5 exabytů, tedy o miliardu gigabytů méně. Za minulý rok se tak v mobilních sítích přeneslo asi třicetkrát více dat než v roce 2000 v celém internetu. Jen v síti Vodafone (souhrnně za všechny pobočky, včetně Česka) vzrostl datový provoz meziročně o 80 procent. Meziroční nárůst přenosů dat v evropských sítích tohoto operátora byl 65 procent. Naprostá většina dat přenesených v mobilních sítích bude přitom připadat na video. V roce 2014 tvořilo přehrávání videa 55 procent veškerého datového provozu v mobilních sítích. Průměrný chytrý telefon přenesl loni měsíčně 819 MB, zhruba o třetinu více než v roce 2013. Uživatel běžného telefonu přenese průměrně jen 22 MB. I tak je to meziročně zdvojnásobení.
 
„Očekávaných 292 exabytů přenesených dat v roce 2019 znamená, že každý obyvatel planety Země si denně pustí více než 2 videoklipy na serveru YouTube nebo stáhne 23 obrázků,“ přibližuje objem přenesených dat v mobilních sítích generální ředitel Cisco ČR Ivo Němeček. „Ukazuje nám to, jak důležitým aspektem bude kvalita připojení k internetu pro spokojenost uživatelů. S tím by měli poskytovatelé a operátoři počítat,“ uvádí dále Němeček.
 
Smartphony a 4G v dokonalé souhře

V roce 2014 přibylo do mobilních sítí téměř půl miliardy zařízení. Počet připojených zařízení tak dosáhl 7,4 miliardy a přesáhl tak počet obyvatel Země. Z 88 procent mohou za tento přírůstek chytré telefony, těch za uplynulý rok přibylo celosvětově 439 milionů. Podíl smartphonů na celkovém počtu mobilních zařízení tak překročil o jeden procentní bod čtvrtinu, mezi mobilními telefony jim patří 29 procent. Přitom ale právě smartphony mohou za 88 procent veškerých přenosů v mobilních sítích. Uživatel chytrého telefonu přenese asi dvaadvacetkrát více dat, než uživatel běžného mobilu.
 
Jak ukazují výsledky studie Cisco Visual Networking Index (VNI) Mobile, jedním z hlavních impulsů pro růst objemu přenesených dat je zvyšování rychlosti připojení. Průměrná rychlost připojení v mobilních sítích se zvýšila o pětinu a dosáhla hodnoty 1,68 Mb/s. Již příští rok by průměrná rychlost mobilního připojení měla překročit 2 Mb/s a za pět let by se měla přiblížit průměrně 4 Mb/s. V západní Evropě se již hlavním typem připojení stalo 3G, které předstihlo 2G technologie. Stejná situace nastane už letos ve střední a východní Evropě, v roce 2017 se pak 3G stane dominantním způsobem mobilního připojení celosvětově.
 
V roce 2019 bude 3G tvořit 44 procent všech připojení, 26 procent bude připadat na sítě 4G. Uživatelé rychlost oceňují, a přestože 4G podporuje zatím jen 6 procent připojených zařízení, přenesou 40 procent všech dat a jejich podíl na celkových datových přenosech poroste až na 68 procent v roce 2019. To už budou 4G využívat 3 miliardy zařízení. Přístup k mobilním datům mám stále více uživatelů. Zatímco v roce 2010 bylo jedno procento nejaktivnějších mobilních uživatelů zodpovědné za 52 procent veškerého provozu, v roce 2014 už to byla necelá pětina. Přesto 20 procent uživatelů generuje 85 procent všech datových přenosů na světě. Aktivnější ve využívání datových přenosů zůstávají majitelé telefonů a tabletů Apple, průměrně stále přenesou o něco více dat, než uživatelé přístrojů s operačním systémem Android.
 
Když tablet nebo notebook, tak s mobilními daty
Počet tabletů s podporou mobilního připojení dosáhl v roce 2014 na 74 milionů. Každý z těchto tabletů přenese přibližně dvaapůlkrát více dat než průměrný smartphone. Uživatel tabletu přenese za měsíc asi 2 GB dat, na průměrný chytrý telefon připadá již zmíněných 819 MB. Aktivita uživatelů tabletů se tak blíží spíše notebookům. Těch bylo v mobilních sítích připojeno v roce 2014 189 milionů a přenesly průměrně zhruba 2,6 GB dat za měsíc, tedy přibližně třikrát více než chytrý telefon.
 
Internet of Everything není jen chimérou

Rostoucí popularita nositelné elektroniky stejně jako různých senzorů a automatických systémů nám ukazuje, že internet věcí není jen teoretickým konceptem a naopak se již dostáváme do éry Internet of Everything. Počet M2M modulů připojených k internetu dosáhl v roce 2014 téměř půl miliardy, za pět let to budou už miliardy tři. Průměrný M2M modul přitom přenese měsíčně asi třikrát více dat, než běžný mobilní telefon.
 
Na nositelnou elektroniku bude v roce 2019 připadat 578 milionů zařízení, bude tedy tvořit asi pětinu všech M2M připojení. V loňském roce bylo k internetu připojeno 109 milionů zařízení nositelné elektroniky, většina v severní Americe a Asii. Mobilní přenosy těchto zařízení vzrostou do roku 2018 osmnáctkrát, v drtivé většině případů budou pro připojení k internetu využívat smartphony. Zařízení z kategorie nositelné elektroniky přenese měsíčně v průměru šestinásobek toho, co běžný telefon (nikoli smartphone).
 
Pro porovnání, uživatel běžného telefonu přenese asi 22 MB dat měsíčně, nositelná elektronika 141 MB měsíčně a smartphone 819 MB. Například streaming obrazu z kamery GoPro může znamenat asi 5 MB dat poslaných přes mobilní síť každou minutu.
 
Wi-fi budou pomáhat

Vrůstající zájem zákazníků o připojení z chytrých telefonů klade vysoké nároky na kapacitu mobilních sítí. „V místech s vysokou koncentrací lidí jako jsou například sportovní stadiony, koncerty, ale třeba i nádraží či nákupní centra, je technologicky velmi obtížné zajistit dostatečnou datovou kapacitu mobilních sítí,“ vysvětluje Ivo Němeček a pokračuje: „Do budoucna tak poroste počet zařízení, které budou umět plynule přecházet mezi wi-fi a mobilním připojením. Právě wi-fi totiž v těchto případech mohou přebrat část požadavků na mobilní připojení.“
 
Podle výsledků Cisco VNI Mobile už v loňském roce bylo asi 46 procent mobilních datových přenosů přebráno pevnou sítí právě prostřednictvím wi-fi a femtocell (offload). Nebýt této „výpomoci“, přenosy v mobilních sítích by vzrostly mezi roky 2014 až 2019 o 62 procent, a nikoli o 57 procent. V roce 2016 už bude více než polovina všech mobilních přenosů – asi 14 exabytů – předána pomocí wi-fi do pevné sítě.



Zdroj: Jan Lodl

Ikonka: www.angrejinews.com




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.085 s