Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Trocha té historie nikoho nezabije

05.03.2015   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Trocha té historie nikoho nezabijeBěhem jednoho týdne se dá stihnout poměrně plno věcí. Záleží pouze na životním stylu, možné náhodě a na osobních rituálech, co nám několik dní do života přinese. 
Pokud se jedná o knihy, a to knihy zahrávající si s historií, potkat kvalitně zpracované téma a nepropadnout chaosu na desáté straně, je dnes vcelku vzácná zkušenost. I tak lze ale zapátrat a objevit stále ještě kvalitu na knižních pultech.

Josef Janáček patřil mezi mimořádně vzdělané spisovatele. 
Slovo spisovatel je v jeho případě možná příliš zavádějící. Lépe snad říci, že patřil mezi historiky, kteří zvládli bravurně veškeré své znalosti předat literárně i čtenářům.
Ne každý tak uměl. Dodnes se lze setkat velmi běžně s knihami, kde historická fakta přesahují čtenářskou stravitelnost. Termíny přebíjejí kvalitu písma i češtiny.
S historií si Josef Janáček rozhodně pouze nehrál. Studoval a věnoval jí celý svůj život. I přesto, že již více jak 20 let není mezi námi, některá jeho díla jsou neustále vracena na knižní pulty s naprostou samozřejmostí. Stále najdou své čtenáře a přístupem blízkým "obyčejnému" čtenáři zaujmou mnohem více, než těžce stravitelné odborné tituly.
Janáček se ve svém stěžejním díle Rudolf II. a jeho doba neomezuje pouze na vylíčení panovníkova života, ale zasvěceně seznamuje čtenáře s tak zvanou rudolfinskou dobou, kdy se Praha stala nejen císařovým sídelním městem, ale i významným centrem evropské umění a vědy.


"Císař nechával jednotlivé bratry spravovat části rakouských zemí ze své milosti, ale nesnažil se předstírat, že to činí dobrovolně. Už nyní se v jeho vědomí zakořeňoval vtíravý a krajně nepříjemný pocit, že na každém kroku naráží na sobecké zájmy svých nejbližších příbuzných, a probouzel jeho vrozené sklony ke stihomamu."
 
Rudolf II. patří v české historii k oblíbeným postavám. Dalo by se říci, že jeho státnická i osobní úloha je nám nabízena již od hodin dějepisu na základních školách. Přesto lze nad podobným všeobecným výkladem zapochybovat. Filmové zracování nám neustále předkládá bodrého, i když trochu vrtošivého, panovníka. Lehce labilní osobu se sklonem uvěřit všemu etericky nadpozemskému. Nenechte se mýlit. Rudolfa bezesporu tak jako mnoho panovníků poznamenala výchova v dětském věku, ale rozhodně nepatřil mezi slabé nebo dokonce naivní panovníky. 
Jaký ve skutečnosti byl a v čem tkvěla jeho mimořádnost, magický nádech "jeho" Prahy, vzdělanost nebo snad umělecké pábení? To vše si můžete přečíst v obsáhlé historické studii Josefa Janáčka. Nadšení pramenící z jeho vyprávění, podloženého kvalitou informací, rozhodně rozšíří opět okruh svých čtenářů.

Rudolf II. a jeho doba
Josef Janáček
Omega, 2014

Katalog českých demonologických pověstí je trochu jiné "kafe". Nejenom kvantitou, ale samotnou podstatou. Útlounká knížka, jedinečná svým obsahem, dává čtenáři nahlédnout do lidových pověr a tradic české kotliny.

Samotná kniha (katalog je poněkud zavádějící název) je sestavena ze sedmi základních částí: Člověk a magie, Člověk a osud, Člověk po smrti, Numinózní jevy, Přírodní démoni, domácí duch, démonická zvířata a byliny se zvláštní mocí, Poklady a Parodické pověsti. Setkáte se s nejrůznějšími postavami od čarodějnic přes zaklínače mraků, divoženky, vodníky, zaklínačky, vlkodlaky aj. Narazíte také na folkor, který stále přežívá i do dnešních dní. 

"2.E.90 Oděv šitý v určité sváteční dny přitahuje blesky

Člověk si zašívá / pere kalhoty / šije boty na Hromnice / v křížové dny, kdy je práce zakázána. Součástka oděvu přitahuje blesky / kroupy. Když v ní člověk vyjde za bouřky ven, uhodí do něj blesk / člověk oděv svlékne a dá stranou, spatří, jak do něj uhodí blesk.

– srov. 1.C.35 Oděv šitý v určité sváteční dny ochraňuje svého nositele
Katalogy: Klímová 435
Prameny: srov. Polívka/Stavař XLVIII., &Salanda 144.

2.E.95 Lidi, kteří se místo mše věnují světské činnosti, vystraší neobvyklé jevy
Kdo hraje karty na Velký pátek / jde na houby v době nedělní mše, toho vystraší přízrak nebo neobvyklý jev: lidi doprovází / zahrazuje jim cestu narůstající postava / doráží na ně černý pes / zjeví se bílá paní / hřib promluví / strhne se vichr / line se zápach. Lidé vyděšeni utečou (a do několika dnů zemřou).

Katalogy: Klímová 428, 429, Jauhiainen F 31, F 36, F 41, F 46, F 81, F 91
Prameny: srov. Hošek II./2 55, Hruška V. 7, Slavia 78.C

 Kdo se veselí místo nedělní mše, zkamení nebo se propadne – viz etiologické pověsti, typ Místo, kde zkameněli lidé či stavby "
 

Jan Luffer zvládl po stránce folkloristiky svoje dílko velice zdařile. Rozhodně jeho katalog patří mezi prvotní a unikátní svého druhu u nás. Sice nečekejte souvislý text či nějaké populistické vyprávění, přesto naleznete plno zajimavých informací. Najít všechny, tedy zatím všechny, je mimořádně náročné a lze to připodobnit oné jehle v kupce sena. Ten, koho zaujme podobné téma, tedy najde v Lufferově spisu opravdu poklad. 

Katalog českých demonologických pověstí
Jan Luffer 
Academia, 2014



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0553 s