Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Evropský světadíl se jmenuje po Asiatce

06.04.2015   Veronika Švarcová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Evropský světadíl se jmenuje po AsiatcePodle řecké mytologie dcera foinického krále Agénora, jménem Europé, jejíž příběh vytvořil básník Hesiodos, patřila do nezměrného harému Diových milenek. Ten zplodil s kráskou tři syny a zřejmě po určité únavě vztahu ji provdal za krétského krále, který se ve své dobrotě postaral i o božské syny. Podle Herodota byla Europé asijského původu, neboť podle něho Kréta spadala do východního vlivu. 
Hezké, nemyslíte? Ale co společného má krátký příběh s novou knihou Mitsuko? Věřte, že nejenom nástin historie, ale převážně sílu lidského příběhu a životní cestu jedné vyjímečné ženy.

&Slechtický rod Coudenhove-Kalergi z Poběžovic u Domažlic patřil v českých zemí i rakouských k jednomu z mnoha panských rodů působících ve starém "dobrém" Rakousku-Uhersku. Mladý hrabě Heinrich Coudenhove-Kalergi je v duchu rodinných tradic připravován na dráhu diplomata a pokračovatele rodinného majetku. O jeho vzdělanosti nemůže být pochyb. Mluví několika jazyky (později počet jazyků, kterými bude mluvit víceméně plynule, dosáhne čísla osmnáct!), zastával úřady v Evropě i Jižní Americe. Tím nejdůležitějším úkolem, alespoň po stránce budoucího osobního štěstí, je zastupování císaře pána v Japonsku.

Na druhé straně polokoule se připravuje osud mladé Mitsuko. V Tokiu její otec, starší obchodník s nábytkem a starožitnostmi, prodává dceru do školy pro gejši, kterou pro změnu po sedmi letech opět vykupuje zpět. Osud má svůj rozum a jak tomu bývá, to, co se má spojit, může být klidně vzdáleno pořádný lán země, a přesto se cesty těch dotyčných sejdou.
Jak se vyvíjí děj i postavy není dobré rozepisovat. To, že dva neznámí lidé, později milenci a manželé, projdou i rolí mateřskou, dokazuje níže přiložený obrázek. Jejich děti bez rozdílu věku i pohlaví v budoucnu zasáhnou významně do politiky i kultury. Mitsuko umírá osamocena, bez kontaktu s dětmi i společností.


Autorka Vlasta Čiháková Nokiro odvedla velký kus práce. Podkladem pro napsání beletristického životopisu byly deníky, které si Mitsuko psala po celý život, ale i mnohé archívy a vzpomínky sebrané po celém území bývalého Rakousko-Uherska a Japonska (kde autorka nějakou dobu žila). Tak velké úsilí je hodno obdivu. 
Přesto je kniha jako domeček z karet. Máte neustále pocit, že se děj i styl psaní hroutí. Zřejmě si ani autorka nebyla jistá, zda chce psát biografii založenou a svázanou historickými fakty nebo populární beletrii.
Místy má člověk pocit, že jsou texty zjednodušeny až pod úroveň čtenářské gramotnosti a sem tam se setkáte i s okamžiky, kde si přejete určité provázanosti děje, dialogů, přesto je vše násilně ukončeno a přejde se na naprosto odlišnou dějovou linku. 
Ráda bych napsala, že se všechna ta snaha zúročila. Dokonce věřím, že v případě přednášek autorky může jít o velmi krásné povídání plné netradičních informací. V případě spisovatelské činnosti jsem ale po přečtení knihy Mitsuko bohužel velice skeptická.

Mitsuko
Vlasta Čiháková Noshiro
Jota, 2015


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0416 s