Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


DIVADLO TRAMTARIE VYDÁVÁ JUBILEJNÍ ALMANACH

05.05.2015   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

DIVADLO TRAMTARIE VYDÁVÁ JUBILEJNÍ ALMANACH Divadlo Tramtarie oslavilo deset let své existence. Jedním ze stěžejních bodů oslav tohoto jubilea je vydání almanachu, mapující historii a uměleckou činnost této olomoucké nezávislé profesionální scény. Na jeho vzniku spolupracovala Tramtarie se studenty a pedagogy divadelní vědy Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Roli supervizora almanachu přijal pedagog divadelní vědy UP, divadelní historik doc. Jiří &Stefanides. Vydání publikace podpořilo také Statutární město Olomouc.

Během deseti let uvedla Tramtarie 55 inscenací, 20 scénických čtení a také nespočet koncertů, filmových projekcí a výstav. Co se týče divadelní činnosti, představilo se v ní 18 režisérů, 8 dramaturgů, 34 výtvarníků, 13 hudebníků, 105 herců, 8 techniků, 2 ředitelé a 2 umělečtí šéfové. Cílem almanachu ale bylo nejen shrnout tuto bohatou činnost a vzpomenout na všechny významné osobnosti, ale také pojmenovat poetiku dnešní Tramtarie a zařadit ji do kontextu studiových scén hanácké metropole. Stěžejním cílem bylo také zaznamenat cestu Divadla Tramtarie od studentských amatérských začátků po dnešní nezávislou plně profesionální scénu.


Obsah almanachu, spolupracovníci:

Almanach je členěn do pěti kapitol. První část zpracovaná uměleckým vedoucím souboru Vladislavem Kracíkem a ředitelkou divadla Petrou Němečkovou se zabývá historií Divadla Tramtarie od samotných počátků až do současnosti. Po jednotlivých sezónách jsou shrnuty klíčové události, inscenace i osobnosti divadla, důraz je kladen rovněž na vývoj divadla v ekonomické a provozně-technické stránce, a s tím spojený proces postupné profesionalizace. Další dvě části tvoří příspěvky divadelních kritiků a teoretiků prof. PhDr. Tatjany Lazorčákové, Ph.D. a MgA. Luďka Richtera. Prof. Lazorčáková se ve svém příspěvku s názvem Divadelní stopa Tramtarie soustřeďuje na činoherní inscenace divadla. Věnuje se olomouckému divadelnímu kontextu, vybírá stylotvorné inscenace napříč historií Divadla Tramtarie a pojmenovává stěžejní tendence a proměny její poetiky. Luděk Richter potom reflektuje divadelní tvorbu určenou dětskému publiku. Na základě rozboru pohádky O pračlovíčkovi poukazuje na typická témata, originální dramatické postupy a principy pohádkových inscenací Divadla Tramtarie. Čtvrtou část almanachu tvoří soupis všech inscenací a scénických čtení Divadla Tramtarie včetně jednotlivých realizačních týmů v chronologickém pořadí. Závěr patří jmennému rejstříku.


Samotné práci na vytváření almanachu předcházela náročná heuristická část, tedy sběr a třídění pramenů. Tu zpracovaly studentky Lenka Skřečková a Tereza Procházková. Autorkou konečné grafické podoby almanachu je Markéta Rosendorfová.


Se sběrem dat pro vznik almanachu také úzce souvisí práce na vytvoření archivu Divadla Tramtarie, který bude uložen v Audiovizuálním centru Univerzity Palackého Olomouc.


Počátky divadla:

Historie Divadla Tramtarie se začala psát na začátku roku 2005. 16. února proběhlo v Hořícím domě, tedy budově bývalého Hudebního divadla v Hodolanech, slavnostní zahájení provozu, o čtyři dny později se zde uskutečnila první premiéra nově vzniklého souboru, kterou byla autorská inscenace pro děti s názvem Čertovská pohádka. Značka Tramtarie ale vznikla již o půl roku dříve. Založila ji skupina studentů brněnské JAMU vedená režisérem Michalem Zetelem, která zahájila svoji činnost v olomouckém Hořícím domě v září 2004. Tento soubor ovšem z důvodu nevyhovujících podmínek po čtyřech měsících z Hořícího domu odešel. Předal značku i divadelní prostor studentům olomoucké univerzity a ve své umělecké dráze pokračoval v Brně pod názvem Buranteatr.


Prvopočátky dnešní Tramtarie se tak odehrály v hektickém čase dvou měsíců na přelomu roku 2004 a 2005. Kolem náhle se uvolněného divadelního prostoru se narychlo zformovala velmi různorodá skupina mladých divadelníků, která se rozhodla na činnost brněnského souboru navázat. Kromě studentů filmové a divadelní vědy UP Olomouc se v nově vznikajícím týmu angažovali také studenti brněnské JAMU, zlínské Vyšší odborné školy herecké a olomouckých gymnázií. Asi málo kdo by tehdy vsadil na to, že se divadlo dožije další sezóny, natož dalších deseti. Mezi klíčové osobnosti počáteční fáze Tramtarie patřily dnešní ředitelka Petra Němečková, umělecký vedoucí Vladislav Kracík, dále režiséři Petr KlariN Klár, Lukáš Večerka a Jan Žůrek. Tramtarie vydržela v Hořícím domě pouze do konce sezóny. Rok následující strávila jako stálý host v olomouckém Divadle hudby. A v roce 2006 se konečně přestěhovala do svých stálých prostor ve Slovanském domě na Hynaisově ulici, tedy v místě sídlícím v těsném sousedství olomouckého historického centra, kde divadlo působí dodnes.


Zde začala Tramtarie budovat svoji osobitou poetiku založenou na autorských adaptacích literárních, filmových a komiksových předloh a také zahájila postupný proces profesionalizace. Ten byl dokončen před dvěma lety, a tak se sezóna 2013/2014 stala první profesionální sezónou Divadla Tramtarie. Za rok 2013 potom obdrželo divadlo Cenu Olomouckého kraje za kulturní počin roku v oblasti divadla.


Současnost:

V současné době hraje Tramtarie v průměru 15 představení za měsíc na domácí scéně a dalších dvacet na výjezdech po divadlech a kulturních zařízeních po celé republice. Za sezónu odehraje divadlo až 320 představení.


Mezi klíčové osobnosti současnosti divadla patří kromě ředitelky divadla a uměleckého šéfa Petry Němečkové a Vladislava Kracíka také produkční divadla Lenka Jorníčková a dvorní výtvarnice a grafička Markéta Rosendorfová. Mezi přední členy hereckého souboru patří Marek Zahradníček, Jan Konopčík, Václav Stojan, Petra Konvičková, Bára &Sebestíková a Jana Posníková. Stálými hudebníky souboru jsou Martin Peřina a Lukáš Mareček.


Hosté:

Náročný divadelní provoz by se neobešel bez stálých hostů. Mezi nejzásadnější patří mezi herci Tomáš David a Vojtěch Johaník (Městské divadlo Zlín), Vojtěch Lipina, Ivana Plíhalová a Lenka Kočišová (Moravské divadlo Olomouc), Paulína Labudová (Studio Ypsilon Praha), či Miroslav Černý a Zdeněk Svobodník.


Mezi stálé spolupracovníky režiséry patří například Hana Mikolášková (Městské divadlo Zlín), Jiří Jelínek (DNO Hradec Králové), Jiří Trnka (Městské divadlo Děčín), či Konrád Popel (Divadlo plyšového medvídka).


www.divadlotramtarie.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0555 s