Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zajímavosti z Istrie

04.05.2015   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zajímavosti z IstrieBlížící se léto nás nutí k zamyšlení, kam letos na dovolenou. Chorvatsko patří v Čechách mezi nejčastější zahraniční cíl. Těžko vám tedy mohu říci o Istrii, poloostrově v nejsevernější a pro nás tedy nejdostupnější části Chorvatska, něco objevně nového. Přesto věřím, že i tady se dá stále najít nějaká zajímavůstka, která vás může k opětovné návštěvě Istrie inspirovat.



Turistická střediska s historickými památkami:

Doporučuji návštěvu těchto měst: Novigrad (zbytky hradeb, městská Gradska Loža, palác Urizzi ve stylu benátské gotiky, kostel Sveti Pelagij), Poreč (starobylé městské jádro, Eufraziova bazilika, akvárium), Rovinj (barokní Balbiův oblouk, barokní kostel sv. Eufemie, barokní radnice, hodinová věž), Vrsar (zámek Vergotiniů), Pula (římský amfiteátr, Augustův chrám), další krásná města jsou Umag, Medulin a další.


Pula 

Náměty na relaxační výlety:

Limský záliv – očekávejte opět přírodní krásu. Z nitra zálivu lze spatřit jeskyně ve skalách, jež samy o sobě přitahují pohled – kombinace moře, bílých skal a zeleného porostu působí jedinečně. Ve fjordu dlouhém 9 km se pěstují ústřice, které zde také můžete ochutnat. Nedaleko leží klášter sv. Michala s románským kostelem a nad fjordem se nacházejí zříceniny městečka Gradina.

Jama Baredina – jedná se o jeskyně severně od městečka Poreč. Jeskyně dosahuje hloubky 130m, prohlídka však končí ve 60 metrech. Návštěvníky mile překvapí krápníkový útvar „chobotnice“ a potom úchvatný krápník, jež po nasvícení baterkou zlatě září do tmy.

Učka – přírodní park nacházející se poblíž stejnojmenného tunelu na východu Istrie. Vystoupat lze na horu Vojak. Nachází se zde rozhledna, nabízející krásný výhled na celou Istrii a také město Rijeku. Nevýhodou je zdejší značení a pěšiny místy se ztrácející v kamení.

Výlet lodí podél pobřeží – takovou službu vám nabídnou nejen v přístavu, ale také přímo v kempu. Jedná se o celodenní výlet, při kterém lodě křižují podél istrijského pobřeží, se zastávkou na oběd a koupání v moři.

Brijunské ostrovy – zřejmě nejznámější výletní místo. Ostrovy dominují především svou přírodní krásou. Leží u západního pobřeží Istrijského poloostrova, asi 10 km od Puly a jejich celková rozloha včetně přilehlého moře, které je součástí národního parku, činí 36,3 km2. Chrání se zde bohatá vegetace (přes 680 rostlinných druhů) a část národního parku je zpřístupněna veřejnosti. K nejlépe zachovaným antickým památkám patří římská císařská vila v zálivu Verige na ostrově Veli Brijun.




Vrsar

Zdroj fotografií: pixabay.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0417 s