Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak se vytratit po anglicku

09.05.2015   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak se vytratit po anglickuHana Parkánová-Whitton je autorkou několika autobiografických knih, historických románů a detektivek. Její biograficky laděný román "Jak se po anglicku vytratit v Anglii" je volným pokračováním titulu "Jak si vypěstovat na anglické zahrádce českého trpaslíka" a v Mladé frontě vychází již v druhém vydání. Autorka nás zavede na anglický venkov, do Hinstonu, který leží nedaleko Oxfordu.

V poklidném prostředí Hinstonu čas plyne jen pozvolna a vypravěčka si tu užívá venkovského klidu na své zahradě. Pokud zavítá na společenskou událost, nákupy či přátelský oběd, věnuje se pozorování anglického životního stylu, který nám zprostředkovává svým českým drobnohledem. Především tyto rozdíly mezi naším a anglickým stylem jsou v knize tou hlavní zajímavostí, která nás pudí číst dál. Protože dějově se tu neodehrává žádný náhlý zvrat, překvapení, vražda či jiné nervy drásající melodrama. Autorčino vyprávění je vlastně podobně klidné a decentní jako celá Anglie. Je to důstojné vyprávění ženy, která ač se stále sžívá s anglickou etiketou společenského chování, svou uhlazenou stylistikou jako by sama vzešla rovnou z anglického královského dvora.

Důstojné však není synonymum pro nudné, Hana Parkánová-Whitton zachycuje zdejší život s vypravěčským umem a velmi bohatou slovní zásobou, která potěší všechny milovníky klasické literatury. Čtenáři se díky tomuto košatému stylu snadno přenesou na masité vlně tvůrčích popisů do tamní krajiny. Fantazie představu romanticky popisovaného anglického venkova příjemně dobarvuje, tu originální fikci nekazí žádné vzdálené komíny ani případná nedaleká dálnice. Nechybí nám tu naprosto nic, líčení je detailní a realistické. Brzy si dokážeme živě představit jak zdejší kraj, tak mentalitu lidí, kteří zde žijí. Distingovaně zdrženlivé chování mužů ve smokinzích a dam v kloboucích viděné pohledem Češky nás zajisté pobaví. A zřejmě nám i zaimponuje, zvláště pokud se jedná o setkání se skutečným gentlemanstvím.

Ačkoliv je kniha pozitivně laděná a jistě nám přivodí příjemnou náladu, skutečného humoru je tu asi tolik jako koření v jídle, kterým kuchař sice nešetřil, ale přesto je to ingredience doplňková. Vyprávění je víceméně poetické a jen těžko by se dalo nazvat příběhem. Spíš to jsou postřehy ze života Češky v Anglii. Autorka zároveň upozorňuje, že se nejedná vyloženě o autobiografii, jelikož spousta postav i historek zcela neodpovídá realitě, podobně jako se zde nachází smyšlená jména a názvy.


Hana Parkánová-Whitton, Jak se po anglicku vytratit v Anglii
Mladá fronta, 2015, 2. vydání
Zdroj obrázku: kosmas.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0552 s