Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pomníčky u cest

30.05.2015   Dagmar Hermannová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pomníčky u cestPomníčky u cest se stavěly snad odjakživa. Někde jsou to jen nenápadné křížky u lesa,nebo na kraji obcí, na lučních cestách a stezkách kolem řek i na místech, kde by je nikdo nehledal. Někde stojí léty omšelý kámen s jakýmsi nápisem, ale všechny svědčí o lidské tragedii - že někdo na tomto místě přišel o život. Možná leckdo, kdo jde okolo, se na chvíli zastaví a přemýšlí, co se asi tady mohlo stát. Občas si nešťastnou událost ještě pamatují místní pamětníci, nebo ji znají z vyprávění svých předků, ale většinou nelze dohledat bližší údaje ani v obecních kronikách.

Dnes bohužel přibývá pomníčků u silnic. Na některých místech jsou křížky, někde jsou na kmenech stromů připíchnuté obrázky a fotografie,a kolem nich svíčky, případně i hračky a další předměty, které přinesli nešťastní pozůstalí, příbuzní a přátelé těch, jež zde tragicky zahynuli nejčastěji při autonehodách. "Kamarád Honza se právě tady vloni zabil na motorce," vysvětlují jeho přátelé, které nemrzelo přijet k pomníčku a rozsvítit svíčku. A někde jinde - o sto kilometrů dál - také při nehodě, vypadla z auta Mařenka, a má tam křížek, obrázek, srdíčko, panenku.... Píši o tom proto, že jsem nevěřícně poslouchala, jak právě o těchto malých pomníčcích říkal v televizním zpravodajství jakýsi veřejný činitel, že bude nutno je odstranit, protože podle jeho názoru odvádějí pozornost kolemjedoucích řidičů, a to může mít zase další tragické následky.

Panenko skákavá!  Zkusila jsem si sama ověřit - naštěstí z okna tramvaje - co všechno na našich silnicích by mohlo upoutat a odvést moji pozornost. Nejela jsem dlouho, když moje oči i mysl upoutala příšernost o velikosti několika čtverečních metrů, upevněná v nepřehlédnutelné výšce hned vedle hlavního silničního tahu. Žlutý plakát se dvěma obrovskými botami, vedle nich hlava krásné dívky hledící zamilovaně, a pod tím nápis "miluji Baťu". No, při prudké inteligenci dnešní mladé generace si plakátem zaujatý řidič třeba nedá do souvislosti boty s panem Baťou, reklamu tudíž nepochopí, zamyslí se nad jejím smyslem - a neštěstí může být na světě. O necelých sto metrů dál ční vedle silnice další třímetrová hrůza z modrého písma na bílém podkladě s výzvou "Lidé, zděte!" Ale dobře nám tak. Protože jsme dostatečně nebděli, musíme teď dumat a žasnout nad podobnými skvosty vedle silnic, a nejen tam, přičemž sotva někdo z pachatelů této novodobé parády přemýšlí nad tím, že může být příčinou autohavárií. Čas od času se o tom zmíní media, ale tím to končí.
             
Všudypřítomné reklamy blikají nejen na nás chodce, ale i na kolemjedoucí řidiče například i z obřích obrazovek instalovaných v několikametrových výškách na vizuálně přitažlivých budovách. Obřími barevnými plakáty jsou ve městech i obcích obalena okna celé řady prázdných bytů, které ještě do nedávna sloužily a zase by mohly sloužit nájemníkům a když jsem přemýšlela, proč asi dostaly reklamní plakáty přednost, vyšlo mi jediné - že peníze od reklamních agentur převyšují možné nájmy. Ve společnosti, která se začala až hystericky klanět zlatému teleti, lze jen s obtížemi hledat nějakou lidskost. A tak snad ty pomníčky u silnic jsou prvními bludičkami naděje, že cit ještě zcela neodumřel. Jsou důkazem projevu lidské sounáležitosti s neštěstím, která pomalu ale jistě zase narůstá.

Doufám, že pomníčky u silnic nikdo odstraňovat nebude. Každý z nich signalizuje smutné cursum perficio - tvá cesta skončila. A kdyby pozornost řidičů,které pomníčky opravdu upoutají, způsobila, že sundají nohu z plynu a pojedou pomaleji, vnímavěji, pozorněji a zodpovědněji, nebudou na našich silnicích tak často vyhasínat životy dalších Jeníčků a Mařenek, mnohem méně bude smutných pozůstalých a více bude mezi lidmi radosti.

Autor obrázku: Renata &Sindelářová


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0368 s