Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Palác Kinských promlouvá Skrytou řečí rostlin

21.06.2015   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Palác Kinských promlouvá Skrytou řečí rostlinVzácné poklady staré Asie, současné umění, design a vůně květin. To vše nabízí palác Kinských Národní galerie v Praze v rámci výstavního projektu Skrytá řeč rostlin. Jednotícím tématem, které prostupuje napříč časem i formou, je rostlinná symbolika a florální motivy v asijském umění.

Znovuotevřené první patro staroměstského paláce představuje návštěvníkům expozici Umění Asie oživenou o projekt, který propojuje rostlinnou tematiku tradičního asijského umění se současnými uměleckými intervencemi. Klasická asijská umělecká díla tak vstupují do zajímavých a často překvapivých dialogů se současným uměním a designem. Rostlinné náměty promlouvají specifickým jazykem, který přitahuje pozornost, podněcuje fantazii a vyvolává otázky po významu a inspiraci.
 
Stěžejním tématem výstavy je prolínání motivů napříč asijskými kulturami, jejich vzájemné ovlivňování, ale také přesah do současnosti. K vidění jsou rostliny v různé podobě na škále materiálů od textilu, laku, kovu, porcelánu až po papír. „Ústředním motivem části výstavy věnované tradičnímu umění je íránský hedvábný kilim datovaný kolem roku 1600. Fragment pocházející z rozměrné tapiserie, rozdělené patrně koncem 19. století, zakoupilo v roce 1894 v Drážďanech pražské Uměleckoprůmyslové museum. Dekor kilimu dokládá čínský vliv v islámském umění, a je tak ideální reprezentací konceptu projektu Skrytá řeč rostlin,“ uvádí kurátorka Lenka Gyaltso.
 
Expozici tradičního umění doplňují intervence současných českých, slovenských a asijských autorů, kteří se inspirovali vizuální stránkou a ikonografickými podobami tradičních asijských rostlinných námětů. Zastoupeno je široké spektrum médií od video artu, animované tvorby přes instalace, fotografii až po klasické médium malby. „Díla inspirovaná uměním Asie představí přední umělci mladší i střední generace, jako jsou fotograf Jiří Thýn, vynikající slovenská multimediální umělkyně Denisa Lehocká nebo Lucia Sceranková, loňská finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého. Za pozornost stojí také krátké japonské animované filmy ze školy předního nezávislého animátora Kodžiho Jamamury z prestižní Tokyo University of Arts,“ uvádí Petra Polláková z kurátorského dua projektu.
 
Tradiční umělecké formy jsou navíc konfrontovány se současnou tvorbou mladých oděvních designérů a předních designérů z oblasti autorského šperku. „Do projektu se zapojily nejvýraznější osobnosti mladé a střední generace šperkařů, včetně laureátů prestižního ocenění Czech Grand Design – studií Zorya a Blueberries Jewelry. Módní návrháři vytvořili modely inspirované asijskou flórou a východním přístupem k oděvu. Zazní v nich inspirace kimonem, výšivkou či květy lotosu,“ doplňuje Lenka Gyaltso. Veřejnosti bude představeno také několik malířských děl s rostlinnou tematikou z málo známé tvorby Jiřiny Kaplické, která doplní výběr autorských šperků s motivy květin od Jana Kaplického.
 
 
 
 
Vystavující
Nastassia Aleinikava, Ondřej Basjuk, Blueberries Jewelry, Patrik Čabla, Mira Gáberová, Dominik Gajarský, Jan Haubelt, Martin Havel, Jakub Hošek & Nik Timková, Lucie Houdková, Yuanyuan Hu, Matyáš Chochola, Jindra Jansová, Pavel Jestřáb, Tereza Kabůrková, Jan Kaplický, Jiřina Kaplická, &Sárka Koudelová, Hanuš Lamr, Quenten Lee, Denisa Lehocká, Janja Prokić, Monika Přikrylová, Anna Ročňová, Lucia Sceranková, Narendra Pal Singh, Adéla Svobodová, Jiří Thýn, Satomi Usui, Adam Vačkář, Petra Gupta Valentová, Zorya
 
Speciální hosté (performance a hudební intervence)
Alexandr Puškin a Markéta Dolejšová, Marie Ladrová a Ondřej Vavrečka (skupina Obec), Kateřina Zochová, Nikola 2046 (Nikola Brabcová & Jan Mucska)
 
Skrytá řeč rostlin. Florální symbolika v asijském umění a její odraz v současném umění a designu
Termín konání: 12. 6. 2015 – 3. 1. 2016
Místo konání: Palác Kinských, expozice Umění Asie
Autoři koncepce a kurátoři: Lenka Gyaltso (staré umění, současný design), Petra Polláková (současné umělecké intervence)
Vystavená díla: Národní galerie v Praze – Sbírka orientálního umění, Národní muzeum – Náprstkovo muzem asijských, afrických a amerických kultur, Západočeské muzeum v Plzni, Nadační fond Kaplicky Centre
Sponzoři výstavy: Provonění prostor – Hanna Maria, Kokedamy – Zahrada na niti, návrh květinové výzdoby – Darina Smerekovská
 
----------
 
Doprovodné programy
 
Lektorské oddělení Sbírky orientálního umění připravilo v rámci výstavy bohatý výběr různých typů doprovodných pořadů. Prvním bude v úterý 16. 6. kurátorská přednáška, která představí nejvýraznější díla tradičního umění i současné umělecké intervence. Dalšími typy pořadů budou výtvarné workshopy s vystavujícími umělci a na podzim přednášky i setkání s umělci.
 
Nejbližší pořady:
  • 16. 6. od 17 hodin: Kurátorská prohlídka výstavy
  • 14. 7. od 11 hodin: Lidé, zvířata a příběhy – výtvarný workshop pro rodiče a děti zaměřený na tradiční indickou techniku ručního tisku na textil připravený vystavující umělkyní Petrou Gupta Valentovou


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1168 s