Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lizucha

25.06.2015   Viola Hubáčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

LizuchaStařičká devadesátiletá Lída trpící Alzheimrovou chorobou už pomalu zapomněla na celý svůj život. V mysli se jí ale neustále vynořují střípky zapomenutých vzpomínek.
Může mít takový příběh šťastný konec?

Dětství na Ukrajině, mládí v zajateckém lágru a život se svojí láskou v Čechách. Pohnutý osud dívky, které druhá světová válka zcela změnila život. Příběh, který už sám o sobě slibuje silnou zápletku, je vtěsnaný do útlé knížečky. Hlavní hrdinka si navíc nic ze svého života nepamatuje. její chorobou zničený mozek postupně všechny vzpomínky smývá. A i ty nejsilnější zůstávají skryté hluboko v nevědomí a vynořují se jako náhlé sny nebo zjevení. 

V náhlých záblescích si Lída, vždycky oslovovaná jako Lizucha, vzpomíná na krušné období války, kdy musela odjet na nucené práce do Říše, na to, jak zde našla osudovou lásku ale také na věrné přátelství svojí nejlepší přítelkyně. Teď jí od války dělí desítky let a stařičká Lída tráví všechen svůj čas na nemocničním lůžku.

Paralelní příběh běžného života naopak kypí mládím a bezstarostností. Dvě mladé dívky najdou starý herbář. A s pomocí ošetřovatelky z domova důchodců, která je maminkou jedné z nich, se rozhodnout přijít na záhadu, komu patřil. Brzo se setkají i s Lídou a tenhle moment všem změní život.

Autorka knihy už má za sebou básnickou sbírku a silný příběh podává stejně jako poezii - zabalený do zvukomalebných slov a snivého tónu. Proto některé popisy vzpomínek ve čtenáři vyvolají nostalgii.

Básnickými obraty ale autorka příliš nešetří, a tak v některých místech působí mírně nepatřičně, zvláště v částech, kde by čtenář spíše očekával dynamický děj. Kniha však není dlouhá, a proto se tím příběh příliš nezpomalí. Čtenář by však neměl očekávat, že knihu přečte jedním dechem. Jde spíše příjemné čtení na pár minut před spaním, než dechberoucí román. 

Lenka Juráčková vystudovala češtinu a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. S manželem Pavlem a dětmi Adamem a Evou žije v Novém Jičíně. Básně publikovala v literárních časopisech a antologii Sto nejlepších českých básní 2012. V roce 2008 vydalo nakladatelství Hněvín její sbírku Sukně s hnědavými suky. Sbírka Čemeřice vyšla roku 2014 v nakladatelství Literární salon. Za básně z této sbírky byla nominována na Drážďanskou cenu lyriky.

Lizucha
Lenka Juráčková
Jota 2015





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1215 s