Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


3 tipy na letní čtení: K rybníku i na dovolenou

17.07.2015   Michaela Wilhelmová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

3 tipy na letní čtení: K rybníku i na dovolenou Hoďte práci za hlavu a užijte si relax. Pro někoho u odpočinku nesmí chybět ani knížka. Porozhlédli jsme se proto po knižním trhu a se začátkem prázdnin vybrali tři publikace, které by vás mohly zaujmout. Na své si přijdou milovníci poezie, životních osudů a dokonce i ti, které zajímá krvavé téma druhé světové války. 



Tip číslo 1: 
Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce

Autor: Josef Pepson Snětivý

Sonet, to jsou verše plné zakleté touhy, kterou snad jen volta devátého řádku může obdařit nábojem vykoupení – ale také popravčí salvou zatracení. Tak vidí tuto královskou básnickou formu spisovatel a hudebník Josef Pepson Snětivý, jenž svou čtvrtou sbírku pojal výlučně v jejím znamení. Vznikala povětšinou na samém konci roku 2014 a začátkem následujícího, tedy v období, které v autorově životě patří spíše k těm neradostným. Avšak pole inspirace je, jak známo, zúrodňováno smutkem; a Pepson všechen svůj smutek – ale také veškerou svou lásku, naději a víru – vložil do šestnáctera zpovědí. Zavede nás v nich do hlubin duše rozervané jen natolik, aby ještě mohla tvořit, stejně jako do míst naší země, která vždy neomylně najde kompas jeho srdce. A nad tím vším se vznáší jako temně nádherný přízrak Ta, jejíž jméno už nikdy nebude vysloveno – tedy jeho osudová (a zřejmě navždy ztracená) žena.

Co na to webmagazin.cz? Nemáte chuť na beletrii a u literatury faktu si zkrátka neodpočinete? Pak máte jasnou volbu - poezii. Nová publikace z pera zkušeného autora, s jehož dílem jste se na webmagazínu Rozhledna již několikrát setkali, vás určitě nezklame! 

Vydalo nakladatelství Čas, k dostání zde: http://www.nakladatelstvicas.cz/knihy/poezie
 



Tip číslo 2: 
Děti, které přežily Mengeleho: Zpověď dvojčat Evy a Miriam

Autorky: Korová Eva Mozesová, Buccieriová Lisa Rojanyová
 
Evě Mozesové bylo pouhých deset let, když byla i se svou rodinou poslána do Osvětimi. Zatímco její rodiče a dvě starší sestry odvedli nacisté rovnou do plynových komor, Evu a její dvojče Miriam si vybral jakožto pokusné objekty muž, který byl znám jako Anděl smrti – doktor Josef Mengele. Dívky byly podrobovány sadistickým medicínským experimentům a každý den musely bojovat o svůj život. V tomto neuvěřitelném příběhu, který sepsala samotná oběť děsivých událostí, jsou čtenáři svědky dětské odolnosti proti mimořádnému zlu. Příběh je na jedné straně otřesným příkladem lidské krutosti, zároveň však také dokladem neskutečné odvahy a vůle malé dívky, která ví, že musí přežít, aby zachránila svou sestru. „Zůstat naživu byla ta nejdůležitější věc. Věděly jsme, že jsme naživu kvůli experimentům. Díky šťastné náhodě přírody. Protože jsme byly Mengeleho dvojčata…“

Co na to webmagazin.cz?  Nebude to ani za mák veselé čtení. Počítejte ale s tím, že tahle autentická hrdinná zpověď ve vás zanechá stopu! 

Vydalo nakladatelství Grada, k dostání zde: http://www.grada.cz/deti-ktere-prezily-mengeleho_8536/kniha/katalog/




Tip číslo 3: 
Byla jsem šťastná
Autorka: Jarmila Novotná

Vzpomínková kniha Byla jsem šťastná dává bezprostředním způsobem nahlédnout do životního příběhu operní pěvkyně Jarmily Novotné a její rodiny, který je kvůli historickým okolnostem plný nečekaných zvratů a dramatických okamžiků a je dosud jediným uceleným pramenem pro bližší poznání slavné pěvkyně a její kariéry. Podrobně mapuje její divadelní kariéru od počátků v Národním divadle, kdy jako sedmnáctiletá ztvárnila Mařenku v Prodané nevěstě, přes úspěchy ve Veroně, Berlíně, Vídni či Paříži až po dlouhých šestnáct sezón v Metropolitní opeře v New Yorku. Kniha se dotýká politické situace, popisuje setkání s nejvýznamnějšími osobnostmi uměleckého i politického světa. Kniha obsahuje velké množství archivních obrazových materiálů. Užitečným bonusem pro čtenáře je zejména rejstřík osobností (více než 1.000 jmen), dále seznam všech publikovaných i nevydaných nahrávek a kompletní soupis operních a filmových rolí. Redaktorského dohledu nad knihou se ujal Jan Králík, znalec života a díla Jarmily Novotné, který se významnou měrou podílel na samotném vzniku této knihy.

Co na to webmagazin.cz? Rodačka z krejčovské rodiny ovládla pódia nejen u nás, ale i v zahraničí. Vyslechněte si její životní příběh (tato taletovaná dáma bohužel zemřela v roce 1994). Ačkoliv o ní zejména mladší generace nikdy neslyšela, její osudy si nenechte ujít. Vždyť o její slávě svědčí i to, že má bustu v Národním divadle je po ní pojmenovaná planetka 5897!

Vydalo nakladatelství Machart, k dostání zde: http://www.dobredarky.cz/novinky/byla-jsem-sastna-jarmila-novotna
 





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0422 s