Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Poslední víkend (1.vyd.)

06.07.2015   Radka Zadinová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Poslední víkend (1.vyd.)Kniha autorky, kterou zajisté nemusím představovat, Agathy Christie, vychází již ve třetím vydání avšak názvem se maličko liší od předchozích.
Já sama jsem ji četla před více jak 20 lety pod názvem Poslední weekend, ale ráda jsem si znovu připomněla bravurní umění Agathy Christie vykreslit anglický venkov a nenapodobitelné postavy, které její knihy činí zajímavými a hluboce lidskými.
V tomto příběhu se setkáme s již dobře známým Hercule Poirotem, který je pozván na sídlo Hollow, aby zde strávil nedělní odpoledne. Místo idylického posezení u oběda s přáteli však přichází na místo vraždy.

Nachází scénu, která jako by byla zinscenována herci na divadelních prknech. Charismatický a pohledný lékař John Christow je zastřelen u bazénu, jeho krev odkapává zvolna do vody, a nad ním stojí jeho manželka Gerda s revolverem v ruce. Na místě činu se však nachází další lidé, z nichž vlastně všichni měli důvod Johna Christowa zastřelit. Když se posléze ukáže, že revolver, nalezený na místě činu, nebyl vražednou zbraní, zaplétá se klubko polopravd a lží do ještě většího, nepřehlednějšího uzlu.
Hercule Poirot
má proti sobě protivníka, který je vždy o krok před ním a který se ho snaží vést směrem, kde rozhodně nenajde pravdu, kterou hledá...

Agatha Christie napsala příběh plný napětí, který zpočátku vypadá naprosto jednoduše, ale posléze čtenář pochopí, že to, co se zdálo být jasné, se zvolna rozplývá a nitky, splétající osud zúčastněných, mu zamotají hlavu tak, že si nebude jist už vůbec nikým. Každá postava čtenáři přiroste k srdci a přece jeden musí být vrah. Všichni jsou podezřelí a misky vah se zuřivě houpou všemi směry - není možné přiklonit se k jednomu z nich, protože když to uděláte, vzápětí se vynoří důvod, proč si myslet zase něco jiného. Bojovala jsem sama se sebou, přála si, aby nikdo nebyl vinen, pátrala v paměti, kdo za vším stojí a ano, nakonec jsem na to přišla. Kniha mě však udržela v napětí do samého konce, ačkoli jsem ji četla už podruhé. Po 20 letech a spoustě přečtených knih jsem si nicméně nevybavovala, jak vše dopadne.

Kdo sáhne po této knize, nebude zklamaný. Pokaždé, když se mi do rukou dostane kniha od Agathy Christie, mám chuť přečíst si další a další a další. Její příběhy jsou neotřelé, plné obyčejného lidského člověčenství, plné života i smrti, smutku, ale hlavně, plné napětí. Protože ze stránek nemusí tryskat potoky krve, aby člověk byl a zůstal napjatý do samého konce. Stačí jen rozplétat nitky tak nenápadně a zvolna, až vás z toho mrazí v týle. Až se nenápadně ohlížíte za sebe, zda tam někde nečíhá vrah.... Až podezříváte naprosto všechny kolem sebe - protože žádným z nich si nejste jisti přestože byste si to přáli...

Agatha Christie,
Poslední víkend,
Knižní klub 2015


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0261 s