Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


FOTOREPORTÁŽ: Exotika na ostrově Ischia

11.07.2015   Renata Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

FOTOREPORTÁŽ: Exotika na ostrově Ischia

Když jsem poprvé přemýšlela nad názvem Ischia, nevěděla jsem, jak to správně přečíst. Kvůli znalosti německé výslovnosti se mi zdála pravděpodobnější "Išija", ale "Iskija" je správně. Ischia. Ostrov dost malý na to, abyste dohlédli na jeho konec, ale dost velký na to, abyste tu nemuseli žít jako robinsoni. Vlastní letiště nemá, takže se sem cestuje trajektem. Jste tu tak trochu odříznuti od světa, pomyslně "uprostřed" moře zvaného Tyrrhénské.


Ischia je největší ostrov Neapolského zálivu, díky sopečnému původu je hornatý. Jeho nejvyšší vrchol Epomeo sahá do výšky 789 metrů nad mořem. To není při rozměrech ostrova 47 kilometrů čtverečních vůbec málo (nejvzdálenější severně-jižní výběžek vzdálen 7 km, východně-západní výběžek 10 km). Krajina je tu velmi různorodá a znamená to, že tu najdete mnoho různých způsobů vyžití.

 


Pomíjím hotely a úžasné písčité pláže, jde mi o to, že tady máte na jednom místě moře a hory (pro sportovce), historii (výlety do Pompejí, Neapole) a ještě termální lázně v římském stylu. To poslední zřejmě nevyužijete uprostřed léta, ale nevylučuje se to. Navíc se mnoho termálních pramenů nachází i volně dostupných turistům. Můžete zde popít, opláchnout se, načerpat léčivou termální vodu na později.

Nejvíce obyvatel zde žije v přístavu Ischia Porto vzniklém v zaplaveném sopečném kráteru a v historickém městě s rybářským původem Ischia Ponte, které láká především svým aragonským hradem. Hrad leží na sousedícím malém ostrůvku, který nechal španělský král Alfonso I. Aragonský nechal v 15. století spojit s Ischií mostem. Po něm se můžete projít i dnes.
 


Celý ostrov můžete objet hromadnou dopravou nikoliv městskou, ale ostrovní. S ní objedete celý ostrov dokola. Je tu totiž jedna hlavní silnice dlouhá kolem 50 km, která vede podél pobřeží. Ostrovní doprava se skládá ze dvou dopravních linek, z nichž každá míří jedním směrem.



Pro ostrov Ischia znám jen dvě synonyma: nádhera, romantika, exotika. Pokud se vám naskytne příležitost, rozhodně neváhejte. Když budete mít to štětí jako my a chytnete i méně líbivé počasí, možná vás překvapí i zkratka kolem skal poblíž jižního výběžku ostrova Sant´Angelo, kde obvykle prochází po písečné pláži dav turistů bez smočení palce u nohy.
 



Fotografie: Renata &Sindelářová, www.skyandnature.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0488 s