Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nefertiti: Sluneční stín

08.08.2015   Adriana Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nefertiti: Sluneční stín

Nefertiti, slavná staroegyptská královna obestřená tajemstvími, která do svých spárů lákají nejednoho egyptologa i prostého člověka. Její busta s typickou korunou a odzbrojujícím pohledem fascinuje téměř každého, kdo jen zavadí o egyptskou kulturu a historii. Není tedy divu, že existuje již mnoho titulů o životě této královny, jedné z nejkrásnějších žen, které kdy spatřily svět. A o jednom takovém díle je právě řeč.

 

Kouzlu Nefertiti totiž neodolal ani Christian Jacq, egyptolog, který svoji lásku ke starověké historii objevil již ve svých 13 letech a ve stejné době napsal také svou první novelu. Do svých 18 let pak stačil vydat ne jednu, ani dvě, ale dokonce osm knih. V současné době má tento autor na svém kontě přes padesát knih, mezi nimiž najdeme také reálie vhodné pro studium egyptologie.

Kniha Nefertiti, Sluneční stín je dle mého názoru vhodná především pro čtenáře, kteří teprve objevili svůj zájem o téma starověkého Egypta a patří tedy v tomto oboru zatím k těm "neposkvrněným". Tento titul Christiana Jacqe podává jednoduchý, ucelený přehled toho, kým vlastně Nefertiti a její manžel, faraon Achnaton, byli a jaký přínos měli pro tehdejší Egypt.

Autor využil neotřelé retrospektivní kompozice, knihu tedy vlastně uvádí jejím koncem, čímž si u mě tento titul získal plus. Celý příběh se pak odehrává z pozice pozorovatele, který nezaujatě popisuje veškeré události. Samotný děj knihy se mi zdá příliš rychlý. Nabírá téměř světelnou rychlost, což působí poměrně povrchním dojmem. Chybí mi zde smysl pro detail a emotivní scény, které by mě nutily více se zabrat do příběhu. Ač kniha nepostrádá množství dialogů, psychologii hrdinů autor vykresluje hlavně vedlejšími popisy, což je určitě vzhledem k potenciálu tohoto příběhu škoda. Oceňuji však opravdu zajímavé a nápadité designové řešení knihy.

Knihu bych určitě doporučila začátečníkům na poli egyptské historie, neboť pokročilejším čtenářům tato kniha nepřinese žádné překvapující informace. Stejně tak tuto knihu nedoporučuji ženám chtivým po jakémkoliv emocionálním prožitku. Romantiku a vášeň rozhodně nelze čekat.

Přínos knihy Nefertiti, Sluneční stín je tedy (alespoň pro mě) jednoznačný – tento výtisk vám umožní nahlédnout pod poklici jednoho z nejúchvatnějších a nejtajemnějších příběhů starověkého Egypta, jenž zůstává stále zastřen rouškou času.


Nefertiti, Sluneční stín
Christian Jacq
nakladatelství Metafora 2015
foto obálky: kosmas.cz
 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1013 s