Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pilsner Urquell Master Bartender – poznáte, co se pod tímto názvem skrývá?

10.08.2015   Stanislav Polauf   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Pilsner Urquell Master Bartender – poznáte, co se pod tímto názvem skrývá?Napovězme, že půjde o  čepování piva a o ty, kteří stojí za výčepními pulty. Možná si řeknete, že toto téma nepatří na stránky vážného magazínu. Ale položte si otázku: Je to umění nebo ne? Poznáte dobře natočený pěnivý mok a kvalitního hostinského? Možná se shodneme v tom, že nejde-li o umění, jde v každém případě o mistrovství, které lze získat jen dlouholetou praxí, mít talent a dát do něho kus svého srdce.

V Plzni ve velkém secesním sále Měšťanské besedy se ve čtvrtek 6. srpna konal již 10. ročník Pilsner Urquell Master Bartender, soutěže, do níž se přihlásilo celkem 170 soutěžících, z toho 33 žen. Ze 4 regionálních kol soutěže, kde soutěžící obhajovali svůj výčepní um před odbornou porotou, vzešlo 20 finalistů. A podle hesla SLÁDEK PIVO VAŘÍ, ALE VÝČEPNÍ HO DĚLÁ rozhodla porota o vítězích. Navíc pak byli vyhlášeni vítězové stejné soutěže, konané ve Slovenské republice.

Soutěžní klání o nejlepšího výčepního plzeňského piva v České republice skončilo slavnostním oceněním toho nejšikovnějšího – Lukáše Vitáska z pražské Restaurace na Hradčanské. Ve finále se utkal s dalšími 12 muži a 7 ženami. Všichni museli v průběhu celé soutěže prokázat teoretické znalosti o plzeňském ležáku Pilsner Urquell, jeho unikátní varní receptuře i bohaté historii. Nejdůležitějším kritériem hodnocení odborné poroty byla však technika čepování plzeňského originálu a styl, jakým ho finalisté servírovali svým hostům na stůl a jak poutavě o něm dokázali mluvit.

Lukáš Vitásek (s diplomem vlevo) po boku slovenského vítěze Igora Kalivoška. Ceny předával starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Vávlav Berka (vpravo) a Ján Piry, obchodní sládek Pivovary Topvar

Letošní vítěz se stal jubilejním desátým nositelem národního titulu Pilsner Urquell Master Bartender. Cílem soutěže přitom není pouze ocenit ty nejlepší zástupce tradiční české profese, ale také šlechtit českou hospodskou kulturu. Touto náročnou soutěží se snažíme už desátým rokem přispívat k zachování vysoké kvality plzeňského piva v našich hospodách. A to jde ruku v ruce s posílením výjimečné české pivní kultury,“ vysvětlil Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. „Stejně jako je Pilsner Urquell vzorem pro celou kategorii piv, jsou všichni dnešní finalisté vzorem pro každého, kdo se za pípou stará o pivo. Snažíme se vychovávat výčepní tak, aby k péči o plzeňské pivo přistupovali vždy s úctou a pečlivostí, což se projeví na jeho chuti, kvalitě, ale také na zážitku každého hosta, který si svůj originál přichází do hospody vychutnat,“ doplnil Berka.

Překvapením letošního ročníku byla velká část žen v soutěži. „Z tak vysokého zastoupení žen jsme nadšení,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda poroty. Dodává, že „Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender se mimo jiné snaží prokázat, že nezáleží na tom, zda pivo čepuje muž nebo žena, ale jaký má soutěžící k čepování piva vztah, jakými disponuje v oboru znalostmi a jak správně používá techniku.“ Jedna z žen Martina Navrátilová z plzeňského Lokálu Pod Divadlem se také dokázala v tvrdé mužské konkurenci probojovat na druhé místo. Třetí pozici si svým výkonem zajistil Jan Bejšovec z pražské pivnice Konvikt (vítězné trio viz fotografie). 


Součástí programu finálového večera bylo také udělení titulu Čestného znalce piva Pilsner Urquell. Získal ho známý český herec, divadelník a loutkař Petr Forman. Ten převzal od sládka Václava Berky unikátní degustační sklenici Moser s číslem 2015 vyrobenou speciálně pro tuto příležitost. Ocenění čestného znalce plzeňského piva alias Honorary Connoisseur uděluje Plzeňský Prazdroj osobnostem, které dlouhodobě a nezávisle šíří věhlas originálního plzeňského ležáku doma i ve světě. Čestným znalcem je už například Formanův otec – režisér Miloš Forman, režisér a scénárista Zdeněk Svěrák, zpěvák Karel Gott nebo hokejista Martin Straka.

Petr Forman jako nový Čestný znalec piva Pilsner Urquell dostal kromě ocenění unikátní pivní sklenici s číslem 2015
Fota: Public Eye, s.r.o., Prazdroj.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0496 s