Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž ...  Dnes je sobota 25.3.2017, svátek má Marian 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 495
Registrovaní čtenáři: 1748
Publikovaných článků: 12046
Komentářů: 10697


Měření



Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny

26.09.2015   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nejzdravějšími potravinami bezesporu jsou ty ovocné a zeleninové. Pokud si z čerstvého ovoce a zeleniny vyrobíme nápoj, dodáme tělu nejen spoustu vitamínů, ale zároveň i tekutin. Knihu receptů na zdravé domácí nápoje připravila na základě osobních zkušeností Sarah Cadji a do češtiny přeložila Eva Fuková.

V samotném úvodu knihy autorka popisuje, proč bychom vůbec měli začít odšťavnovat a zdůrazňuje, že důležitá je v této zdravé stravě především zelenina. Ovoce je používáno pouze doplňkově, obsahuje totiž hodně cukrů. Naopak zelenina obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které při pití zeleninové šťávy dostaneme do těla rychle a jednoduše, tekutá forma výrazně zjednoduší trávení. Nezměřitelnou předností zeleninových šťáv je jejich přínos vitality a zdraví, které se vám usídlí v těle jako vaše přirozená součást. Celý proces však nějakou dobu trvá. Autorce samotné to trvalo rok. Po roce pravidelného pití zeleninovo-ovocných šťáv se po období vyčerpání opět cítila zdravá, šťastná a plná energie. Kromě znalosti receptů tedy zavedení režimu této živé stravy vyžaduje i notnou dávku vnitřní disciplíny. Věřím, že ovšem právě kniha Sarah Cadji vám s odhodláním může pomoci.

V knize se nachází kolem padesáti receptů s ingrediencemi, postupem a fotografiemi. Důležité je, že jsou všechny rozdělené podle vhodností použití. Najdete tu tedy recepty v kategoriích "ranní, polední a večerní šťávy", doplňkově pak "speciální šťávy" a "panáky" vhodné pro určitou situaci - jako je posílení, hubnutí, detoxikace, proti stresu apod. Nakonec se tu nachází recepty v dalších speciálních kategoriích "koktejly" a "základy koktejlů" a "ořechová másla". Samozřejmě nechybí přesný popis ideálního odšťavňovavího postupu.

Na konci knihy autorka zařadila slovníček základních pojmů (např. "vláknina, antioxidanty, vitaminy") a jmenný rejtřík základních potravin s odkazy na konkrétní stránky, na níž najdete recept s danou potravinou.

Kniha je velmi logicky uspořádaná a zároveň velmi spontánní, vyvěrá z ní autorčino přesvědčení a nadšení pro tento způsob stravy. To vše s kombinací s pěknými velkými fotografiemi je určitě velice motivační. Není důvod autorce nevěřit, nakonec pití zeleninových šťáv je jednou z alternativních metod léčení rakoviny. Zeleninové šťávy našemu tělu jednoznačně prospívají a je nyní jen na nás, zda se necháme inspirovat zajímavými recepty, které pro nás Sarah Cadji připravila. Ne vždy bude jednoduché všechny ingredience do receptu sehnat, zvláště na maloměstě, na druhou stranu se tu nabízí velký prostor k vlastní kreativitě.


Cadji Sarah, Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny
Metafora 2015
Zdroj foto obálky: www.metafora.cz





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2017 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2661 s