Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Belgie pro gurmány, pivaře, shopaholiky i milovníky památek bez davů

08.11.2015   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Belgie pro gurmány, pivaře, shopaholiky i milovníky památek bez davůPokud se už díváte po tipu na podzimní prodloužený víkend v Evropě, tohle bude možná to pravé. Vydejte se do romantických Antverp a prohlédněte si diamanty, které nosily královny, Brusel láká na nové unikátní restaurace, Gent jako magnet přitahuje milovníky piva a nočního života a v Liege najdete unikátní památky, které si můžete prohlédnout bez davů turistů.

Antverpy: Výprava za diamanty
Ano, v Antverpách najdete velké množství historických staveb, netradiční muzea a skvělé delikatesy – lidé z celého světa sem ale míří především za diamanty! Neděste se, nemusíte být milionáři a dokonce je ani nemusíte kupovat… Opatrně se vydejte ulicemi kolem náměstí královny Astrid, což je židovská a především diamantová čtvrt – vždyť jí projde na 70 % nejdražších kamenů na světě! Jsou zde čtyři diamantové burzy a na 1 500 firem, které s drahými kameny obchodují. I proto patří tyto ulice k nejhlídanějším na Zemi. Poklidné nahlédnutí do kolekcí diamantových náhrdelníků, náušnic a náramků, které patřily královnám, herečkám a jiným slavným ženám, si můžete dopřát v  Diamantmuzeu. Zblízka a dlouho, jak se vám bude chtít, se na skutečné diamanty můžete vynadívat také ve vyhlášeném Diamondlandu, kde vám předvedou jejich broušení i skutečné šperkařské kreace. Pokud sem ale zamíříte s partnerem, pozor na prodavače: jsou zvyklí na to, že sem přijíždějí američtí snoubenci pro nezbytný prsten s diamantem! 
 
Brusel: oběd ve vězení, ve vzduchu i v tramvaji
Jak chutná jídlo ve vězení? Rozhodně notně hůře, než v nové luxusní belgické restauraci, která je umístěna v bývalé věznici. Le Mess nabízí svým hostům jen to nejlepší – pokrmy z ekologické farmy, organické jehněčí i mořské plody. Anebo byste si raději vyzkoušeli večeři ve vzduchu? Zajděte si do restaurace Dinner in the sky, kde se lahůdky podávají v několikametrové vyhlídkové věži. Doslova se bavíme o stole, který je zavěšen do výšky 50 metrů nad zemí, a za který se vejde až 22 lidí. V této výšce si vychutnáte pětichodové menu připravované nejlepšími belgickými šéfkuchaři. Chybí vám kuráž? I s tím zde počítají, a tak než opustíte pevnou zem, můžete si dodat odvahu sklenicí šampaňského.
Projížďka gurmánskou tramvají by vám pak mohla připadat poněkud přízemní záležitostí, ale nenechte se mýlit. Projíždí večerním a nočním Bruselem a řídí ji šéfkuchaři ocenění michelinskými hvězdami. 

Gent pro milovníky piva a nočního života
V Belgii vaří na 600 druhů piv: Gueze má lehce nahořklou chuť a pěnovou čepici, Lambic je mladé silné pivo bez pěny, dámám zase jistě bude chutnat Kriek, narudlé pivo s chutí třešní… Ale především, tyto názvy vám budou příjemnými průvodci při procházce po univerzitním a přístavním městu Gent. Ano, jistě se vydejte do některého z úchvatných klášterů, kostelů, projděte si zachovalé historické centrum i nábřeží s cechovními domy a nahlédněte do zajímavých muzeí. „The must“ je tady však rozhodně pivo! V Gentu patří jedno dokonce mezi turistickou zajímavost, která je ve všech průvodcích. Jmenuje se Kwak, dostanete ho do obrovské sklenice se zaobleným dnem, abyste si ho nemohli jen tak položit na stůl, a nezbude vám tak nic jiného než ho vypít na ex! Pokud tak neučiníte, musíte v hospůdce nechat jako zástavu vlastní botu než na ex vypijete další. 

Liege: unikátní památky bez davů turistů
Po Bruselu a Antverpách je Liege (nebo taky Lutych) největším belgickým městem. Turistů tady ovšem není tolik. Přitom je co objevovat!  Archeologické výzkumy dokázaly osídlení tohoto místa před více než 200 tisíci lety. Hraniční poloha ho zase předurčila k tomu, že o ně v historii sváděly boj Francie, Německo i Belgie (té finálně propadlo roku 1830). Dnes sem míří studenti z celé Evropy na vyhlášenou univerzitu, která je jedinou frankofonní v Belgii. Večer je tak v nesčetném množství barů a hospůdek skutečně živo, ale vy si nechte také trochu energie na poznávání Liege. Začněte v historickém jádru kolem náměstí sv. Lamberta, prohlédněte si monumentální Katedrálu sv. Pavla a největší světskou gotickou stavbu světa, kterou je Palác knížete-biskupa, zastavte se také v Muzeu valonského umění, jehož představitelé se svými díly inspirovali právě tady, v kouzelném Liege.

Tip: Cestovat můžete třeba autobusy Eurolines za 990 Kč za jednosměrnou Promo jízdenku, více na www.eurolines.cz.


www.visitbrussels.be  - Fotograf Eric Danhier 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0394 s