Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je středa 13.11.2019, svátek má Tibor 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 500
Registrovaní čtenáři: 504
Publikovaných článků: 12758
Komentářů: 11041


Měření



Tradiční česká sváteční polévka? Hrstková!

20.12.2015   redakce   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

V jednoduchosti je síla. Pokud k tomu přidáme špetku tradice a spojíme s gastronomií, snadno a rychle se dostaneme k polévkám. Nejenže měly v zimě zahřát, často měly zasytit natolik, aby byly schopné nahradit hlavní chod. Přesně takovou kombinaci dobré chuti, zdroje síly a přitom jednoduchého vaření nabízí tradiční hrstková polévka.

Co se za touto polévkou skrývá? Její počátky sahají až do 19. století, kdy se začala vařit na střední Moravě v oblasti Hané a Valašska. Její základ tvoří luštěniny a obiloviny. Nejenže je tedy zdravá, uměla i řádně zasytit. Podávala se s tlustým krajícem domácího kváskového chleba a traduje se, že měla dát sílu pořádnému chlapovi. Ten s ní měl vystačit i bez dalšího jídla.

Hrstková polévka je spjata zejména se zimou, kdy má hladového krom jiného i prohřát. Obvykle se pak vařila zejména s obdobím Vánoc a svátků. Vyzkoušejte ji i vy.

Již naše prababičky věděli, co je pro náš organismus nejlepší. „Hrstková polévka je totiž vhodným pokrmem bohatým na bílkoviny, vlákninu a minerální látky. Doporučuji ji konzumovat jako odpolední svačinu nebo 1. večeři sportovcům i těm, kteří redukují svoji hmotnost. Pokud do porce polévky přidáme lžičku ghí (přepuštěného másla), obohatíme pokrm o vhodné tuky a chuť bude lahodnější,“ říká Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl a osobní trenér.

RECEPT: HRSTKOVÁ POLÉVKA

300 g směs Hrstka Menu Gold
3 velké brambory
2 ks mrkve
1 ks petržele
1 ks kořenového celeru
1 stroužek česneku
petrželová nať
1 ks cibule
½ čajové lžičky hladké mouky
mletá červený paprika na dochucení

Předem namočenou směs Hrstka vaříme 30 minut. Přidáme brambory na kostičky, kořenovou zeleninu, prolisovaný česnek, okořeníme nasekanou jemnou petrželovou natí, přivedeme k varu a vaříme ještě 20 minut.
Jako poslední krok si připravíme jíšku. Na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a nasypeme ½ polévkové lžíce hladké mouky. Osmahneme do zlatova s ½ čajové lžičky mleté červené papriky. Hotovou jíšku vlijeme do polévky a necháme přejít varem. Hrstkovou polévku servírujeme ozdobenou čerstvou petrželkou.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2019 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2303 s