Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


JMENUJI SE OLIVER TATE – TV tip – Když je vám patnáct...

09.10.2015   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

JMENUJI SE OLIVER TATE – TV tip – Když je vám patnáct...Když je vám patnáct máte pocit, že vám patří celý svět, ale zároveň máte kdesi v hloubi svého já strach z dospělosti. Prostě – když s vámi cloumá puberta jste občas nesnesitelně protivní a chytřejší než všichni dospělí kolem vás, ale zároveň niterně zranitelní, nesmělí v hledání lásky a prvního sexu, ale také plni odhodlání něco dokázat. Pro umělce je to období, do něhož se rádi vracejí a zmatky dospívání jsou vděčným námětem


Patnáctiletý mladík Oliver Tate byl hrdinou (zřejmě autobiograficky laděné) knihy velšského spisovatele, básníka  a novináře Joea Dunthornea (*1988) s originálním názvem SUBMARINE. Přestože šlo o jeho prvotinu získala cenu Curtise Browna a byla hned po vydání v roce 2008 přeložena do deseti jazyků (česky v nakladatelství Plus Praha v roce 2013).

Jeho kniha oslovila Richarda Ayoadeho (*1977), který se rozhodl podle ní natočit svůj celovečerní debut. Ayoade je sice vystudovaný právník, ale v Anglii je znám jako komik, herec, scénárista a režisér. Kromě těchto aktivit si také nachází čas i na sport - je útočníkem ve fotbalovém týmu anglických spisovatelů (England Writers‘ Football Team).
Patnáctiletý Oliver (Craig Roberts) prožívá svoji pubertu v 80. letech na velšském pobřeží. Má dva cíle: zachránit manželství svých rodičů za pomoci pečlivě promyšleného plánu, ale také chce přijít o panictví ještě před svými narozeninami. Obává se, že jeho matka prožívá románek s úlisným sousedem, samozvaným duchovním guru s příšerným účesem a chce mu zabránit třeba tím, že monitoruje dění v rodičovské ložnici podle aktivity přepínače tlumených světel a falšuje sugestivní milostné dopisy matky otci. Pro svůj druhý cíl vzplane ke spolužačce Jordaně (Yasmin Paigeová). Ta nosí červenou bundu, ráda zapaluje věci a tváří se děsně cool a nad věcí.

Oliver působí na první pohled tak trochu potrhle až praštěně, rád se předvádí a skoro nic mu v životě nevychází. I jeho názory jsou někdy poněkud směšné a často mají nádech nechtěného. Ovšem tyto rozpory dávají filmu obzvláštní kouzlo a pomáhají vytvářet zvláštní poetickou atmosféru s prvky humoru. „Hrdina je zároveň vypravěčem i (anti) hrdinou příběhu. Mezi tím, co se skutečně děje a co si Oliver |myslí, že se odehrává, pulsuje napětí,“ píše Radovan Holub.
Film je vyprávěn velmi decentně a s plným porozuměním pro Oliverovo mnohostranné snažení. Vynikající je hudba Alexe Turnera a určitě vás zaujme kamera Erka Alexandera Wilsona, pohybující se sychravém počasí velšského Swansea dosti často za soumraku po útesech či za svítání panorámujíc mořskou hladinu a vytvářející zvláštní poetickou náladu..
Těch porovnání by se našlo hodně. Snad jen můžete srovnat Olivera s Haroldem z filmu Halkla Asbyho HAROLD A MAUDE (1971) a nelze nevzpomenout na knihu, kterou jsme jako dospívající přímo hltali – na Salingerův román KDO CHYTÁ V ŽITĚ z roku 1951. Dokonce jsem četl přirovbnáíní k muřské obdobě slavné AMÉLIE Z MONTMARTRU (Jean-Pierre Junet, 2001).

Ivo Anderle z produkční společnosti Aerofilms, která film distribovala před pěti lety do kin, uvedl: "JMENUJI SE OLIVER TATE navazuje na nejlepší tradici britských komedií, které jsou i nejsou k smíchu..." Sám režisér Richard Ayoade (dosud známý jen seriály, videoklipy a celovečerním záznamem koncertu Arctic Monkeys v Apollu) k filmu dodal: "Spousta humoru v knize spočívá v napětí mezi tím, co si myslíte, že se stalo, a tím, jak to popisuje Oliver. Bylo otázkou, jak toto napětí převést do filmu. Chtěli jsme v příběhu udržet Oliverovu vypravěčskou nespolehlivost a porovnat ji se skutečností – nikoli pouze takovou, jak nám ji ukazuje Oliver. Ovšem i tak je film poměrně subjektivní."   Poté dodal: "Pokud se ve filmu objeví mladý hrdina, často bývá naprosto bezúhonný. Líbilo se mi, že Oliver je tak trochu zlý, odtažitý a sobecký. To mě na něm zaujalo a jeho názory byly navíc velice vtipné a nabubřelé. Vždycky jsem měl slabost pro knihy, které pojednávají o lidech v tomto věku, jako například „Kdo chytá v žitě“, „Franny a Zooey“, a pro filmy jako ABSOLVENT, Á MA SOEUR či HAROLD A MAUDE." 

Oliverovi rodiče v podání Noaha taylora a Sally Hawkinsové
„Olivera ani snad nejde nemít rád, když tohohle kluka s bohatou fantazií, cynickými nápady, seriózními názory a šarmem zatoulaného štěněte tak dokonale hraje nováček Craig Roberts. Film je ale vůbec skvěle obsazený a jeho postavy jsou poutavé, někde tak akorát mezi dobře odpozorovanou vtipnou karikaturou a portrétem osamělého a nejistého člověka, který se musí osmělit a vstoupit kvůli druhým i do neznámých vod (původní název zní Ponorka)" - dočtete se v recenzi Anety K.
Fota: aerofilms.cz, ceskatelevize.cz
************************************ 
JMENUJI SE OLIVER TATE
(Submarine)
Velká Británie 2010, režie Richard Ayoade
Uvádí ČTart v sobotu 17.října od 22,05 hodin








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0879 s