Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž ...  Dnes je sobota 25.3.2017, svátek má Marian 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 495
Registrovaní čtenáři: 1748
Publikovaných článků: 12046
Komentářů: 10697


Měření



Dobrou svatojánskou chuť, tentokráte ze zahrady

21.10.2015   Stanislava Adámková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdo by neznal Evu Francovou - fotografku, výtvarnici a především známou a populární kuchařku ze Svatojánu. Její svatojánský foodblog s tak trochu netradičními recepty si od doby svého založení získal spoustu příznivců. Vždyť na své si přijdou nejenom milovníci vegetariánských a veganských receptů, ale i ti, kteří si rádi počtu o bylinkách, zdravém stravování, ale i o důležitých životních hodnotách a tradicích

Loni na podzim dostal její blog Kuchařka ze Svatojánu také knižní podobu a na světě byla stejnojmenná kuchařka. K velkému nadšení čtenářů vyšlo nedávno pokračování úspěšného prvního dílu, ve kterém nás autorka pozve do svojí zahrádky a představí nám zelené poklady, které si lze vypěstovat a použít při kouzlení v kuchyni.
 
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že kouzlo kuchařek paní Francové tkví především v obyčejnosti a skromnosti. Nezahlcuje nás žádnými exotickými ingrediencemi, které u nás nejsou pomalu ani k sehnání či složitými postupy, které by nebyly vlastní ani vyhlášeným šéfkuchařům, ale gró svatojánských kuchařek spočívá především v jednoduchosti a návratu ke kořenům a tradicím.
 
Na kuchařce vás zaujme také její grafická podoba a hra se slovy. Je skvěle propracovaná, má koncept, má příběh a stejně jako první díl je i tento doplněn fotografiemi jídel, které „vzešly z ateliéru“ samotné autorky.
Čtenáři Kuchařky ze Svatojánu – ať už té internetové nebo knižní – se jistě těšili také na její „beletrickou“ část. Procítěné povídání na začátku každé kapitoly s jídlem nechybělo ani protentokrát – pohladí po duši a vykouzlí úsměv na tváři. S jejími názory a pohledem na život budete dozajista z velké části souhlasit.
 
Ač už kuchařka ze Svatojánu vaří bez masa, oceňuji pestrý výběr jídel. Pouze extrémně zdravých jídel se v žádném případě nemusíte obávat. Kromě polévek a hlavních jídel, zde nechybí ani recepty na saláty, domácí pečivo a pomazánky. I něco sladkého na zub si pro nás autorka připravila.  Její tvarohová bábovka je vskutku bezkonkurenční. Třešničkou na dortu pro mě byla kapitola: Co si můžeme doma udělat sami, ve které najdeme mj. i recept na vynikající bylinkové máslo či výtečný provensálský kečup.

Ti z Vás, kteří měli to štěstí poznat autorku osobně, mi jistě dají za pravdu, že z ní vyzařuje právě to teplo rodinného krbu, které je pro současné domácnosti tak trochu cizí. Ať už zabrouzdáte na blog, otevřete kuchařku či zavítáte někam na její pravidelné besedy, mohu Vám zaručit, že budete spokojeni. Eva Francová a její rodina žije a především vaří… s úctou.

Uznáváte-li tradiční hodnoty i v kuchyni a dáváte přednost zdravým receptům, seznamte se s Evou Francovou – ať už na jejím blogu, nebo v kuchařce. Zaručuji vám, že budete mít pocit, že ji znáte osobně, že jste se od ní mnohé naučili a že se na ni – především co se vaření zdravých jídel týče – můžete kdykoliv obrátit. Ač to tak možná nevypadá, pro mě tato kuchařka bez debat patří do každé domácnosti.
 
Kuchařka ze Svatojánu 2: Zahrada na talíři
Eva Francová
Motto/2015
360 stran




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Kulturní akce . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2017 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.2554 s