Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Antikódy Václava Havla v nové luxusní podobě podpořil Ivan Havel

10.12.2015   redakce   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Antikódy Václava Havla v nové luxusní podobě podpořil Ivan HavelFilozof Ivan Havel podpořil nové unikátní vydání sbírky Antikódy svého bratra. Typografické básně, kterými Václav Havel komentoval dění kolem sebe a vyjadřoval názory na svět, vydalo v září nakladatelství Teapot. Luxusní edice vyšla v moderním grafickém provedení Johany Kratochvílové a ve výtvarném doprovodu mladého a světově úspěšného malíře &Stefana Tótha.

"Velice mě potěšilo nové vydání Antikódů z nakladatelství Teapot. Je to obdivuhodně krásná bibliofilie. Pamatuji se na období, kdy můj bratr postupně své antikódy vytvářel, využívaje možností, které mu tehdy nabízel jeho nový psací stroj. Proto jsem rád, že i typografie nového vydání respektuje tuto okolnost," řekl Ivan M. Havel poté, co převzal knihu z rukou společníka nakladatelství Teapot Rudolfa Lešky.

Nakladatelství Teapot, které se zabývá vydáváním bibliofilií, jde ve svém speciálním vydání Antikódů proti zavedené tradici, polemizuje s ní a představuje básně zcela nově. Vůbec poprvé jsou například sázeny jiným písmem, než je zaznamenal autor. Mohou tak vyvolat polemiku, nakolik jsou Havlovy typogramy spojeny s poetikou psacího stroje a nakolik jsou na něm nezávislé.

Nová kniha, která může být luxusním vánočním dárkem, obsahuje výběr třiceti Antikódů, který představuje komentář k současné podobě a kondici světa, v němž žijeme. Básně jsou rozdělené do pěti oddílů po šesti číslech a každý oddíl tvoří příběh na havlovské téma - člověk, společnost, láska a další.
Jedinečný doprovod v celé knize představují unikátní litografie výtvarníka &Stefana Tótha, který Havlovy texty vizuálně dekonstruoval a následně znovu konstruoval. „Havlovy Antikódy nelze ilustrovat, neboť představují volné spojení poezie a výtvarného umění. Proto jsem se pokusil tuto sémantickou poezii se sofistikovaným výtvarně-typografickým jazykem doprovodit vizuálním přívlastkem několika přístupů: vztahem vědomí vzpomínky, materializací viděného, direktivou emocí,“ píše v doslovu knihy Tóth.

Lze vydat obrazové básně a změnit jejich obraz? A lze je vydat v doprovodu obrazů? Antikódy Václava Havla jsou sbírka specifické, převážně politické a filosofické poezie, jejíž poetika je opřena také o obrazy, které jednotlivé básně vytvářejí. Vypadají třeba jako mrak, pták, šibenice, mříž anebo srdce… Nyní vycházejí v unikátní sběratelské edici jako jedinečné umělecké dílo.

Václav Havel psal své obrazové básně celý život, takzvaným typogramům se nejvíce věnoval v šedesátých letech 20. století. Představovaly pro něj jeden z prostředků, jak komentovat československou politiku, ale i způsob pro vyjádření svých filosofických názorů, milostných zkušeností i přátelských vyznání jiným literátům.

Antikódy vycházely zpravidla jako chronologický soubor, který se však neustále zvětšoval. Dodnes není znám přesný počet antikódů, které Havel vytvořil, grafické typogramy se stále objevují. Při každém publikování vyšly v původní grafické podobě, v jaké je autor pořídil na psacím stroji či později v textových počítačových editorech.

TEAPOT
Nakladatelství a knihkupectví Teapot bylo založeno v roce 1990 Vladimírem Benešem pod názvem Bonaventura, nový název nese od roku 2013. Pokračuje v práci, již od roku 1967 formovala činnost Komorního sdružení pro hudbu, poezii a výtvarné umění Lyra Pragensis. Kniha v pojetí vydavatelství Teapot je chápaná jako umělecký artefakt – harmonický součin a soulad všech řemesel a umění, jež se na její výrobě podílejí. Samozřejmé propojení textu s ilustrací je tak rozvíjeno autorskými a inovativními písmy, papíry, moderní typografií a ruční vazbou. Antikódy Václava Havla jsou po poémě Jiřího Suchého Černá vzducholoď druhým titulem profilové ediční řady nakladatelství Teapot Bonaventura. Ta navazuje na tradice české bibliofilské tvorby, ale rozvíjí ji o moderní výtvarný názor. Vyrábět krásné knižní unikáty je totiž dobrodružství plné potýkání, míjení, překvapivých shod i náhod. 
Více na www.tpot.cz

&STEFAN TÓTH
Narodil se v roce 1974 v Žatci, žije a pracuje v Praze. Vystudoval scénografii na pražské DAMU, Akademii výtvarných umění v Praze a vysokou uměleckou školu École nationale supérieure des beaux-arts v Paříži. Spoluzakládal výtvarná uskupení Kontextual 2005-2007 a Neue Kontextual 2008. Obdržel několik uměleckých cen, mimo jiné Barceló Prize, Barceló Foundation, Palma de Mallorca 2005 a Louis Vuitton Moët Hennessy Prize, Paříž 2006. Uskutečnil řadu skupinových i samostatných výstav, například v roce 2014 prezentoval svoji tvorbu v Národní galerii v Praze.

Ve své tvorbě se &Stefan Tóth dotýká otázky interpretace a reinterpretace, vnímá, že každý umělecký počin vychází, vztahuje se či se vymezuje k tomu, co se již v dějinách výtvarného umění objevilo. Skutečné a aktuální pochopení umění podle něj vyžaduje nový přístup ve čtení: námětu, techniky, přístupu k věci. Rád zkoumá nové trendy ve výrobě barev a materiálů či efekty, které dokáží vyvolat nové tóny akrylových barev na různě velkých plochách. Tóth se ve své tvorbě vrací od modernismu a obrazů jako ploch cestou zpět přes malbu realistických malířů 19. století k malbě barokních autorů.
Více na www.stefantoth.cz

Zdroj: Michaela Rozšafná
2media.cz, s.r.o.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0584 s