Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hlavní cenu Festivalu íránských filmů předá držitel Zlatého glóbu Siddiq Barmak

29.12.2015   redakce   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hlavní cenu Festivalu íránských filmů předá držitel Zlatého glóbu Siddiq Barmak5. ročník Festivalu íránských filmů proběhne od 13. do 17. ledna 2016 tradičně v pražských kinech Světozor a Bio Oko, nově zavítá také do kina Lucerna. Festival zahájí snímek What’s the Time in Your World? (Kolik je hodin v tvém světě) režiséra Safi Yazdiana s Leilou Hatami a Ali Mosaffou v hlavních rolích. 

Od 19. do 20. ledna se potom festival už podruhé přemístí do brněnského kina Scala. Poprvé také festival zamíří na Slovensko do bratislavského kina Film Europe, a to od 28. do 30. ledna. Festivalový plakát pro letošní ročník navrhl Cassra Abedini - cenami ověnčený umělec a jeden z nejzajímavějších současných íránských grafických designérů, který vyniká svým mixem moderní a tradiční kaligarfie. Abediniho díla budou vystaveny v kině Světozor od 9. do 31.ledna.
 
„Z festivalu, který vznikl před 5 lety jako prezentace toho nejvýraznějšího z íránské kinematografie, vzniká postupně multižánrová přehlídka, která letos nabídne také doprovodný program, který nebude spjatý pouze s filmem. Nyní bude šance se zúčastnit i dalších akcí spojených s íránskou kulturu. Půjde tedy o odlišnou, moderní a svěží prezentaci celkové íránské artové scény,“ poznamenal umělecký ředitel Festivalu íránských filmů Kaveh Daneshmand.
 
I letos bude mít Festival íránských filmů čtyři sekce: Soutěž celovečerních hraných filmů, Dokumentární soutěž, Krátké filmy a Mimo soutěž. O prestižní Ceně poroty rozhodne čtveřice respektovaných mezinárodních osobností z různých uměleckých prostředí: Kateřina Besserová – herečka a bývalá tisková mluvčí Ministerstva kultury, která nyní vede na Ministerstvu kultury odbor médií a audiovize, Siddiq Barmak – afghánský režisér a držitel Zlatého glóbu za nejlepší cizojazyčný film Osama, Morris Stuttard – britský scenárista a člen Writers Guild of Great Britain a Alaa Karkouti – významný egyptský filmový distributor specializující se na propagaci arabských kinematografií. Vítězný film soutěže dokumentárních filmů, který získá Cenu pro nejlepší dokument, vybere mezinárodně uznávaný íránský dokumentarista Mohammadreza Farzad - jehož dokumentární tvorba byla uvedena na festivalech jako Berlinale nebo na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. V rámci 5. ročníku Festivalu íránských filmů bude udělena tradičně také Cena diváků.
 
Filmovými událostmi nabitý festivalový program doplní i několik akcí v rámci doprovodného programu. Na své si přijdou milovníci výtvarného umění, od 12. do 30. ledna bude v pražské galerii Langhans – Centru Člověka v tísni vystavovat íránská malířka Elham Parsian. 14. ledna proběhne koncert v Royalu, kde zahrají íránští hudebníci Shanbehzadeh Ensemble, kteří mimo jiné vystupovali v pařížském Louvru. 15. ledna se do Bia Oko vrátí Večer afghánského filmu, v rámci kterého budou promítnuty dva nejvýraznější filmy této kinematografie. 16. ledna se v kině Lucerna diváci mohou těšit na představení česko-íránských koprodukcí, které vznikly i díky industry programu, který probíhá paralelně s Festivalem íránských filmů. Industry program se bude konat podruhé a slouží jako prostředí pro setkávání a navazování spolupráce mezi českými a zahraničními filmovými profesionály.
Kompletní program Festivalu íránských filmů bude zveřejněn začátkem prosince. Všechny filmy budou uvedeny s českými a anglickými titulky.
 
 
 

Oficiální stránky festivalu: http://iranianfilmfestival.cz

 
Facebook: https://www.facebook.com/IranianFilmFestival
Twitter: https://twitter.com/IranianFF
 
Mediální servis: 2media.cz, s.r.o.
 

 



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.053 s