Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Je umění postaveno na rovinu komunálních služeb?

03.11.2004   Martina Bittnerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je umění postaveno na rovinu komunálních služeb?Nedávno jsem se zúčastnila křtu mladých autorů Michala Čagánka a Luboše Pavla, kteří představili své knižní debuty - „Piktorgamy“ a „Dumbstin“ v paláci knih Luxor na Václavském náměstí. Při pochodu mezi stovkami regálů a tisíců knih mě napadlo, jestli má vůbec smysl drát se mezi tzv. „zavedené autory“ a pokoušet se něco sdělovat prostřednictvím svého díla.Jak už tomu v poslední době bývá, i výše zmínění autoři si vydání knih zaplatili pěkně ze svého, na druhou stranu tím svým knihám zajistili velmi slušné grafické zpracování, na jejich knihy se čtenář i rád podívá, což o mnohých produktech renomovaných nakladatelství rozhodně říct nemohu.

Autoři si pohráli i s názvem volného sdružení, které se rozhodlo vydávat knihy nezavedených autorů, a tím vznikli „SamiZdatní“, což lze vysvětlit mnohým způsobem, pokud autor vydává něco vlastním nákladem, můžeme už hovořit o jakémsi samizdatu a navíc autoři prokázali takovou zdatnost, že vydání knih dokázali dotáhnout až do zdárného konce.Ostatně nepovažuji za podstatné samotné pojmenování onoho sdružení, podstatná je ta skutečnost, že v dnešní době nemá prakticky nezavedený autor možnost vydat knihu, aniž by nemusel hradit nakladatelství alespoň část nákladů. Nakladatelství spoléhají na nadšení a elán mnohých autorů, jenž si peníze na tisk jednoduše seženou a nakladatelství v klidu čeká na výsledek. Tímto popisuji zcela běžnou praxi současnosti. Vidím v ní ale cosi shnilého a nezdravého.

Chápu, že nakladatelství musí z něčeho žít a mladí autoři jim asi závratné zisky nepřinesou, přesto když nebudou nadále podporovat nezavedené autory, bude trh zahlcen Pawlovskou, Vieweghem a Nesvadbovou a kromě nich nezbude prostor, ani příležitost pro nová jména, která vždy potřebují dobrou reklamní kampaň i zajištěnou distribuci, ani jedno jim obvykle nakladatelství neposkytují, zato Nesvadbové máme plné noviny a časopisy, ta žádnou reklamu vlastně nepostrádá a postrádat nikdy nebude.

Za smutné pokládám, že iniciativní v rozvoji české literatury jsou jen samotní autoři, kdežto nakladatelství, byť prosperující, většinou tuto potřebu necítí a vlastně je osud naší knižní kultury příliš nezajímá. I když pokud si uvědomíme, že i Božena Němcová musela speciálně žádat o honorář za Babičku, zas se toho tolik nezměnilo. Ovšem naši spisovatelé zažili i lepší doby, kupříkladu Viktor Dyk coby mladý poeta, v jednom roce sbírku stvořil a v druhém ji vydal. To nám může znít jako pouhá pohádka.

Bohužel takto neradostná situace není jen v literatuře. Na zmíněném křtu roli kmotra zastal známý režisér Zdeněk Troška, který na slova Evy Bernardinové (doporučila mu knihu Piktogramy jako dobrou látku k zfilmování) reagoval, že dnešní filmaři jsou „komunální služby“, tudíž pokud se najde bohatý sponzor, rád film natočí, pokud ne, tak má i on coby režisér smůlu a autor též.

V květnu 2004 naše země vstoupila do Evropské unie. EU klade důraz na zachovávání kulturních tradic jednotlivých států. Ovšem v tom našem se dělá vše proto, aby veškerých kulturních iniciativ ubývalo a aby lidé, jenž v sobě najdou ještě odvahu a sílu bojovat na tomto poli s „větrnými mlýny“, si to do budoucna dobře rozmysleli a přesedlali na jiný obor. Nedávno mi jedna básnířka citovala kohosi (bohužel si nepamatuji autora výroku), že každý národ má takové básníky, jaké si zaslouží. Když se rozhlénu po tom našem, občas mi připadá, že si zasloužíme opravdu jen trio - Nesvadbová, Viewegh a Pawlovská.



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Richard - 3.11.2004 - 7:52

je to tak...
Milá Martino,
chápu, že Viewegh, Nsvadbová a Pawlovská jsou poněkud málo, ale bohužel žijeme v době tržního hospodářství a zavedená nakladatelství budou raději vydávat autory zavedené, na nichž na 90% vydělají, než nováčky, na nichž na 90% prodělají. Museli by jim totiž zaplatit reklamu, protože lidé je dosud neznají. A právě tyto výdaje se snaží omezit na úkor všeho ostatního. Zisk je hlavní motivace, ale bohužel k němu někdy kráčí poněkud hloupým způsobem, neboť si neuvědomují, že náklady spojené s vydáním první knihy se při druhé vrátí a s třetí již značně vydělají. Ani Vámi zmínění tři autoři nebyli jistě v tomto ohledu, ve svých počátcích, výjimkou.


Od: Co do jména - 30.11.2004 - 19:06

Martino máš v řadě věcí mylný názor. Nakladatelé knihy pouze vydávají.Ale není problém vydat knížku za vlastni v dnešní době to vyjde cca maximalně do 5 000 kč ale ten hlavni problém je jí udat to znamená bud batoh, auto a jezdit anebo si najmout agenturu a to už stojí peníze v tom mají autoři kteří jsou už zavedení jedinou výhodu.Také znám jednoho básníka řval jak na lesy o sobectví v českém národě.Pak mu knížka vyšla upřímně řečeno dostala jsem jí zadarmo a můžu dodat, za víc nestála ono je to velmi těžké a na soutěžích literátu, no mám o tom info jiné, dneska se tam opravdu objeví málo talentů.Je to stejné jako u superstar každá matka ví, že to její umí vše nejlíp. Ale těch co umí zpívat je jistě několik tisíc ale vybrat někoho kdo má jiskru, jooo to je fuška. A tak je i v tomhle mnoho ublížených kteří si nepřiznají pravdu.A ještě jsi trošku někde na netu překroutila citaci žádná básnířka ale citát zní..Každý národ má takové politiky jaké si zaslouží, ne básníky jak říkáš ty, ale věř tobě take čas jen a jen prospěje.A jsi si jista, že by jsi zvádla zaujmout čtenáře?Ono je to něco jiného dejme tomu na netu či v časopise. Když už dám pár set za knížku, tak jen za takovou o které vím, že se k ní ještě několikrát vratím. Jinak pak raději nakupuji v LK nebo si půjčuji knížky v knihovně.


Od: Martina - 1.12.2004 - 8:23

Nic jsem nepřekroutila, ta básnířka to tak řekla...Ale obávám se, že Vy anonymní osobo, která se nezvládnete ani pod svůj názor podepsat, jste zrovna na onom literárním večeru nebyla...No nic. Je to názor k názoru a každý má na něj právo. A pokud se nemýlím ten článek vůbec nebyl o mně...


Od: Renata Šindelářová - 2.12.2004 - 7:50

Jsem autorkou několika knih, proto vím, že spousta toho, o čem tady Martina píše, je založeno na pravdě. Mám podobné zkušenosti. Většina nakladatelů žádá, aby si autor sehnal sponzory nebo si sám na vydání díla přispěl. Když máte to štěstí a najdete výjimku, tedy že nakladatelství autorovi platí procento z prodeje, pak stále ještě nefunguje péče o autora ve smyslu reklamy. Autor si musí všechno zařídit sám, psát o sobě články, zviditelnit se.
Nevím, jak ostatní, ale např. Nesvadbová to určitě jednodušší měla a onou výjimkou je. Má dobrý základ - jméno, slavného otce i manžela. Přitom reklama je to úplně nejdůležitější. Proč si to myslím? Nesvadbová nepíše špatně, ale její knihy nejsou ničím zvláštní, není důvod, proč by se o ní mělo tak hodně psát. Četla jsem už mnoho jiných lepších knih od autorů, jejichž jména nejsou známá.
A na výtisk knihy skutečně nestačí 5000Kč. Vím to jistě, protože právě teĎ si dávám dohromady kalkulaci na cenu knihy, kdybych si ji vydala sama. Dle cenových nabídek tiskáren mohu říci, že na vydání dvousetstránkové knihy v nákladu 1000 ks výtisků (což je v současné době asi tak, aby člověk něco vydělal a ještě všechno prodal), potřebujete zhruba 45.000,-Kč. To je ovšem jen náklad tiskárny (!) a čím méně knih chcete vytisknout, tím dráž jeden výtisk přijde.
S čím mohu souhlasit, že ne každý píše dobře, kdo píše. Autor má možnost se realizovat v literární soutěži, i když to také není tak jednoduché, protože každá porota posuzující stejná díla by si nejspíš vybrala jiného vítěze. A že se soutěží účastní málo talentů? Ano, slyšela jsem to také od jednoho porotce. Na druhou stranu myslím, že tak docela nejde jen o talenty, spoustě autorů by stačilo jen vybrousit si styl. A jak se máte zdokonalit, když vám nikdo nepoví, co děláte špatně? Bylo by fajn, kdyby porota každému z účastníků napsala hodnocení na jeho práci, kdyby poukázala na chyby, které autor dělá - tím by se všechny, i ty skryté talenty rychle vytřídily.


Od: Blanka Nějaká - 3.12.2004 - 14:51

5.000 za vydání knihy? Blbost!
Zrovna včera jsem zadávala knihu tiskárně ("I princezny kakají, mami!" - ukázka na www.motto.cz) a kalkulace vychází na cca 47.000,- Kč za tisíc výtisků. A to jsem sehnala široko daleko nejlevnější tiskárnu. Jo, tak je to.....


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0537 s