Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


60 SEKUND – TV tip – magie čtyř kol a řvoucích motorů

10.03.2023   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

60 SEKUND – TV tip – magie čtyř kol a řvoucích motorů Pokud máte rádi exkluzivní auta, jste ctiteli adrenalinových jízd a od filmu požadujete příjemné vzrušení, akci, tvrdé muže a krásné ženy – pak tento film bude pro vás to pravé pohodové.  Kdo by odolal mužnosti a zlodějské šikovnosti Nicolase Cageho a kouzlu přeštíhlé Angeliny Jolieové? Akční thriller režiséra Dominica Seny vás určitě strhne.




Příběh je postaven na jednoduché zápletce. Hlavní postavou je bývalý král zlodějů aut Randall "Memphis" Raines (Nicolas Cage), který dokáže během 60 vteřin elegantně otevřít jakékoli auto. Řadu let kradl auta policii doslova pod nosem a nikdy nebyl chycen. Teď je už v lupičském důchodku a živí se trénováním dětiček v motokárách. Možná by u poctivé práce již zůstal, kdyby se jeho mladší bratr Kip (Giovanni Ribisi) nedostal do průšvihu, kdy mu jde doslova o život. Zkazil totiž vlastní vinou dohodnutý kšeft nebezpečnému mafiánovi Calitrimu (Christopher Ecclestone) a ten mu hrozí, že ho nechá zlikvidovat v lisu na železný šrot, pokud mu do několika dnů nesežene padesátku těch nejluxusnějších aut.

Po prosbě matky musí Randall po šesti letech počestné práce znovu do akce. Kvůli pomoci bratrovi sežene dohromady bývalou partu a doplní je členy Kipova gangu. Jsou to samí sympaťáci, kteří milují vše, co má čtyři kola a s ukradenými vozy se dokážou polaskat více než s nějakou přítelkyní. Nebýt prosby bývalého přítele a hrozby ultimáta by také raději svá místa u benzinových pump či v autoopravně neopustili, ale na záchrannou misi se nechají přemluvit. Tak jak v legendárních „sedmi statečných“ se dají dohromady a pečlivě plánují jak podobný husarský kousek provést. Je jasné, že to musí být provedeno v jednu jedinou noc, aby policie nestačila reagovat. Jenže detektiv Castlebeck ((Delroy Lindo) není žádný pitomec a tak je o dramatickou zápletku postaráno. Budiž řečeno, že s překvapivým koncem...
Tvůrci zachycují děj v průběhu několika dnů (titulky odpočítávají dny a hodiny) a hlavně se soustřeďují na osudovou noc, kdy proběhne akce a vozy se postupně přemisťují do lodního kontejneru v losangeleském přístavu. Protože ve filmu jde o zálibu v silných vozech byl výběr hlavní role jakoby předem předurčen - Nicolas Cage je znám jako nadšený automobilista a sběratel aut. A pokud jde o auta – uvidíte ty nejlepší exkluzivní značky včetně několika sběratelských lahůdek. Největší prostor dostal miláček hlavního hrdiny Ford Mustang Shelby GT500 z roku 1967, přezdívaný Eleanor.

Honičky, bitky, vloupání, krádeže to vše jde po sobě s překvapující rychlostí. Tempo doplňuje ostrá muzika Trevora Rabina doprovázená rachotem řvoucích motorů, což tvoří dokonale výbušnou směs pro všechny ctitele rychlých kol. A pokud tempo někdy zvolní pak je to vyváženo slušnou porcí humoru a lehkou nadsázkou. Nicolas Cage se, podle Dariny Křivánkové, „sice vrhá do akcí s vytrvale zarputilým,  výrazem honícího psa, ale jeho mušketýrské srdce skrývá tolik šlechetnosti, že je to na jednoho živého člověka skutečně příliš“ a „mužské část publika jistě ocení vedle rachotu kvalitních motorů a elegance kapot také sošný půvab Angeliny Jolieové, které ani montérky a kolomaz na tvářích neubírají na svůdnosti.“
Angelina Jolieová a Nicolas Cage
Pro filmové znalce je třeba připomenout, že stejný námět (a pod stejným originálním názvem) v roce 1974 natočil režisér Henry Blight Halicki. Film řazený mezi béčka proslul čtyřicetiminutovou automobilovou honičkou. Nové natočení rozvinulo děj a soustředilo se na větší počet postav. Tvůrce prvního filmu zahynul v roce 1989 při natáčení druhého pokračování. Jeho tehdejší žena Denise Shakarian Halická je jednou z výkonných producentek Senova filmu, jenž vznikl v produkci specialisty na akční filmy Jerryho Bruckheimera.
*************************************
60 SEKUND (Gone in 60 Seconds)
USA 2000, režie Dominic Sena
uvádí ve středu 16. března od 20,00 Nova Cinema



 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1239 s