Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ryba jménem Ian

26.12.2015   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ryba jménem Ian

Málem jsem se nechala tím názvem odradit. Ryba jménem Ian. Chov rybiček me nebere a ani podtitul knihy "co viděla rybička, když padala z 27. patra" mně nijak zvlášť neoslovil. Když jsem si ale vybírala knihu k recenzi, dostala jsem doporučení. Když si přečtu tuhle knížku od Bradleyho Somera, zklamaná určitě nebudu. No tak dobře, zkusila jsem to. Výsledek? Stalo se. Jsem mile překvapená.

Nad prvními dvěmi kapitolami trochu rozpaky, co z toho vyleze, ale čím dále jsem četla, tím víc jsem se nemohla od knihy odpoutat. Jak podtitul napovídá, vše se odehrává v jednom sedmadvacetipatrovém domě, a dokonce během třicet minut (jak tvrdí autor, i když já se domnívám, že je velký časový optimista, ale budiž, nemožné to není). Každopádně je i půl hodina a jeden činžovní dům dost na to, aby se tu odehrálo hned několik dramatických událostí.

Děj sestává ze střípků několika příběhů osob, které v domě žijí. Osudy postav se vzájemně prolínají a my tak často můžeme jednu a tutéž situaci prožít několikrát z různých úhlů. Co je zvláštní a zpočátku to trochu mate, že tu vzniká určitá časová deformace díky tomu, že každý příběh ubíhá jinak rychle (rybka padá dolů čtyři sekundy) a že se s každou postavou a novou kapitolou vracíme do určitého časového úseku. Nakonec se nám však všechny příběhy slijí do jednoho okamžiku, ve kterém si dokážeme jednotlivé postavy představit v určité situaci a máme i konkrétní představu o tom, jak se v dané situaci cítí.

Bradley Somer v knize mistrně pracuje s napětím a naší zvědavostí. Ve správné chvíli naznačí a pak od tématu uteče a vrátí se k němu později. Jeho postavy jsou směsicí obyčejných i velmi zvláštních lidí, lidí plných tajemství a překvapení. Autor nám šikovně odhaluje jejich životy po malých dávkách, které budí chuť pokračovat v jídle. Jím popsaný činžovní dům je pro nás jako zábavní park narvaný zážitky a překvapením. Najdou se tu atrakce plné emocí, ale také oddělení se sci-fi tématikou, přimícháno trochu filosofie a nahlíženo z výšky. Výtahem se ale nesvezete, nejezdí, tak musíte po schodech.

Bradley Somer je Australan píšící především povídky. V roce 2013 vydal román Imperfections, který získal knižní cenu za nejlepší debut roku. Ryba jménem Ian vyšla letos jako jeho druhé dílo pod názvem Fishbowl. Vzhledem k tomu, jak mě kniha zaujala, budu rozhodně autorovu tvorbu nadále sledovat. Uděluji plný počet hvězdiček!
 

Somer Bradley: Ryba jménem Ian
Metafora 2015
Zdroj foto: neoluxor.cz


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0263 s