Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Běhej, nebo zemři

23.04.2016   Adriana Šindelářová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Běhej, nebo zemřiJako dítě strávil většinu svého času v horách. Už ve velmi nízkém věku věděl, že hory jsou jeho vášní, bez které pro něj život nemá smysl. Proto zůstal svým milovaným horám věrný, začal se věnovat skialpinismu a stal se špičkovým ultraběžcem. Dosáhl mnoha úspěchů a vítězství, pokořil řadu světových rekordů. Zkrátka je jasné, že tento mladý muž s tváří kluka má v sobě více odhodlání, než si umíme představit. Jeho nadšení pro tento sport pak shrnuje i název jeho knihy – Běhej, nebo zemři

Kilian Jornet Burgada působí se svými 171 centimetry a váhou pod 60 kilogramů dojmem poměrně křehkého mladíka. Tento dojem je však holá iluze, neboť právě Kilian ohromuje svět nejen svými fyzickými i duševními schopnostmi, ale také téměř nelidskými výkony v oblasti skialpinismu a horského ultratrailu.
 
Tento &Spaněl dosáhl prvního vrcholu Tuc de Moliére (3000 m n.m.) již ve svých třech letech, o dva roky později zdolal nejvyšší bod Pyrenejí Pico de Aneto s 3404 m n.m. Hranici 4000 m překonal ve věku šesti let. Samotný Mont-Blanc dobyl více než 20krát, a to dokonce i v šortkách na basketbal.
 
Kilian se stal legendou a nejlepším běžcem na světě. Tím spíš, že úspěchů dosáhl v nízkém věku, a to v pouhých 20 letech. V 165km závodu přes Mont-Blanc dosáhl času 20 hodin a 36 minut, udělal světový rekord v běhu na 190 km s časem 32 hodin a 54 minut, oběhl jezero Lake Tahoe na trati dlouhé 265 km za 38 hodin a 32 minut. Při běhu na Mt. Kilimanjaro uběhl 53 km a pokořil světový rekord ve stoupání, jelikož zvládl překonat 5802 výškových metrů za 5 hodin a 23 minut.
 
Kilian podává téměř nadlidské výkony. Jeho roční příprava spočívá v 1000 hodinách tréninku, z nichž půlku stráví na lyžích. Během celého roku zvládne nastoupat 60násobnou výšku Everestu, naběhá 7000 km po svých a 6000 km na lyžích. A jak se Kilian jinak udržuje v kondici? Pije svůj sportovní drink, který si sám vytvořil:
 
Ingredience: rajče, paprika, okurka, cibule, olej, ocet, sůl, česnek
Postup:
1. jedno nakrájené rajče namícháme s 2 a 1/4 šálku rajčatové šťávy, papriku bez semínek, nakrájenou okurku, 1/2 bílé cibule, polévkovou lžíci panenského olivového oleje, 2 polévkové lžíce octa, čajovou lžičku soli a dvě lžíce česneku
2. v mixéru uděláme ze směsi pyré
3. necháme po dobu 4 hodin vychladit v ledničce, aby se chutě promíchaly
 
Kilian si v tomto nápoji libuje, protože obsahuje mnoho vitamínů a v létě je svěží. Rajče, okurka, paprika a cibule navíc patří k přírodním zdrojům sacharidů a česnek zase obsahuje antioxidanty, které urychlují regeneraci svalů. Lykopen pak jako složka rajčat snižuje množství toxinů uvolněných do těla při intenzivním pohybu. Když však Kilian běží, spotřebuje jen velmi málo vody a skoro vůbec nejí. Prý to vypadá, jako by čerpal sílu z hor. Když se ho ale zeptáte, jak se cítí po běhu na 150 km, řekne vám, že špatně. Bolí ho chodidla i nohy, má rozhozený biorytmus a na regeneraci potřebuje dva dny spánku a jídla.
 

Co je však tajemstvím veškerého úspěchu tohoto mladého &Spaněla? Nikdy se nezastaví a vidí jen jediný směr – vpřed. O tom vypovídá i příběh z jeho dětství. Osmiletý Kilian jednou jel se svou matkou a sestrou na kole. Jeho matka ho poslala napřed, aby se Kilian nezdržoval s pomalejším tempem své sestry. Měl dojet do kempu, který se nacházel jen kousek po silnici. Kilian jel a jel a na žádný kemp nenarazil. Prostě ho minul. Jel kolem pláží, přejel pobřežní rovinu, až začal přijíždět k horám. Pořád jel. Neúnavně šlapal. Stmívalo se, cesta stoupala vzhůru a on stále jel dál. Až ho nakonec zastavilo auto, z něhož vystoupila jeho matka.
 
Kilian samozřejmě není nesmrtelný, ani nepřemožitelný. Umí však něco, co si většina z nás neumí moc představit. Bojuje totiž s bolestí, ať ho tělo bolí, jak chce. Umí najít odvahu a vůli jít běhat i v případě, že venku prší, sněží nebo fouká silný vítr. Je mu jedno, zda mu mrznou nohy, prostě jde dál a nezastavuje se, dokud se nedostane do cíle. To však ukazuje na další aspekt Kilianovy záliby. Často totiž v horách riskuje a dobrovolně se vydává do nebezpečných situací. Při závodech má jen jedinou strategii – dostat se před toho, kdo je před ním.
 
Za nejuniverzálnější klíč ke všemu bychom mohli považovat to, co řekl Kilian svým učitelům, když se ho ve škole zeptali na to, čím chce v životě být. On na to odpověděl, že chce být šťastný. Když mu učitelé oponovali, že zřejmě nepochopil otázku, Kilian jim na to odvětil, že oni neporozuměli životu.
 

Obrazové přílohy:
http://www.chamonix.net/sites/default/files/nodeimages/kilian-jornet-running-mont-blanc.jpg,qitok=OaKg8HST.pagespeed.ce.tT5ys6G9M6.jpg
http://www.petzl.com/en/Sport/Petzl-team/Kilian-Jornet-Burgada#.VRMzbPmG-So
http://snowbrains.com/wp-content/uploads/2014/06/Kilian-Jornet_MDalmasso.jpg


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0207 s