Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


5 rad pro očistu těla i duše podle ajurvédy

07.02.2016   redakce   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

5 rad pro očistu těla i duše podle ajurvédyUž brzy přijde ta úleva, kdy odhodíme zimní kabáty a čepice. Zbavit se nastřádaných kil však už není tak lehké, stejně jako získat pozitivní mysl, kterou pochmurné dny zakalily. “Jaro je ten nejlepší čas pro očistu těla i duše. Chladné a mokré počasí spadá do takzvané Kapha sezóny, která bývá ve znamení pomalosti, ale také stability a znovuzrození,” říká ajurvédský lékař Kukku Ramesh z léčebného hotelu Larimar v rakouském Stegersbachu a přidává několik osvědčených rad, jak se zbavit kil i špatné nálady.

Nepodceňujte spánek
Když zalezete v toto období do postele v dostatečném předstihu, ideálně před nebo kolem dvaadvacáté hodiny, váš spánek bude hluboký a uklidňující. Nové průzkumy navíc ukazují, že lidé, kteří mají dostatečné množství spánku, mají větší kontrolu nad svou hmotností.
 
Vstávejte s ptáky
Už jste se někdy probudili třeba až před polednem a přesto se cítili mnohem unaveněji než kdykoli jindy? “Dlouhé spaní v tomto období Kaphy nám rozhodně neprospívá. Pokud naopak ulehnete do postele dříve a dáte si budíčka na šestou hodinu ranní, budete cítit příliv energie po celý den,” upozorňuje Kukku Ramesh.
 
Jezte tři teplá jídla denně
Spousta lidí si myslí, že když vynechá snídani, zhubne. Ale není tomu tak – lehká a teplá snídaně naopak velmi prospěje trávení a pomůže vám zhubnout. Vyzkoušejte třeba jednoduchá vařená jablka s kardamomem. V poledne i večer jsou na jaře ideální teplé polévky a svým střevům prospějete, zvýšíte-li přísun vařené či pečené zeleniny a luštěnin v jakýchkoliv podobách.
 
Okořeňte si jaro
Správné koření spraví trávení, píše se v ajurvédských kuchařkách. “Zkuste vaření s čerstvým zázvorem, kmínem, pepřem nebo fenyklem. Nebojte se experimentovat v kuchyni ani v životě. Období Kapha je ideální k poznávání nových lidí a hlavně k vytváření nových návyků. Pokud si vytvoříte na jaře nějaké nové návyky, je pravděpodobné, že u nich zůstanete po celý rok,” upřesňuje ajurvédský specialista.
 
Cvičení pro tělo i mozek
Jedním z nejlepších způsobů, jak čelit po zimě strnulosti (a to tělesné i psychické), je chůze. Ideální je samozřejmě začít cvičit, běhat, plavat… a aktuální průzkumy ukazují, že aerobní aktivity jsou stejně dobré pro tělo i náš mozek. “Ovšem pokud nejste právě sportovní typ, stačí co nejdříve vyrazit na pomalou krátkou procházku a postupně přidávat na tempu i vzdálenosti. Obecně je lepší se jakkoliv hýbat půl hodiny každý den, než hodinu třikrát týdně, já osobně pak doporučuju udělat si ráno čas na jógu,” uzavírá Kukku Ramesh.
 



Zdroj: www.larimarhotel.at


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0534 s