Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


MICHAEL CLAYTON – TV tip – i velký problém se nechá vyhladit

26.02.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

MICHAEL CLAYTON – TV tip – i velký problém se nechá vyhladitNapínavé drama z prostředí právnických firem, řešících problémy velkých nadnárodních koncernů a jejich špinavých praktik. Titulní hrdina v podání George Clooneyho jako  „čistič“, tedy člověk, jehož náplní práce je „zahladit cokoli chcete,“ hlavně problémy klientů právnické firmy Kenner, Bach  & Ledeen. Pěkně špinavá práce, jak uvidíte, však by s ní Michael rád skoncoval, kdyby...

...kdyby nebyl dlužen pětasedmdesát tisíc dolarů a klient ho už důrazně neupomínal. Na pohled na to nevypadá – charismatický muž v padnoucím drahém obleku jezdící v senzačním autě, jehož sice za všechnu špínu, které byl účasten, občas hryže svědomí, ale říká si – ještě naposled... A možnost postoupit na kariérním žebříčku ve firmě se mu právě naskýtá. Obří agrochemická aglomerace zabývající se výrobou hnojiv dala před časem na trh výrobek, na jehož závadnost doplatily životem stovky lidí. Firma čelí žalobě o několik milionů a Michaelův kolega Artur Edens (Tom Wilkinson), který měl dosud případ na starosti, vysadil prášky na bipolární poruchu a zřejmě „zešílel.“ Velká firma je ochotna udělal cokoli, aby svůj prohřešek zahladila. Co udělá Michael Clayton?
Věřte, že to nebude mít vůbec jednoduché, zvláště když zjistí, že důkazy proti firmě, které jeho předchůdce získal „sedí“ a že má tak proti sobě jak firmu, tak zkušenou právničku U/Northu Karen Crowderovou (Tilda Swinton, oceněná za roli Oscarem jako nejlepší herečka ve vedlejší roli) a nakonec i vlastního šéfa Marty Bacha (herecká příležitost pro režiséra Sydney Pollacka).

Je jasné, že osobní souboj odpovědnosti a vlastního svědomí, snahy ukázat pravdu a naproti tomu vydělat obrovský balík peněz, je dilematem, které bude muset Michael rozlousknout. Film o tom, že „pravdu lze vždy přizpůsobit“ napsal a jako svůj debut režíroval Tony Gilroy (určitě znáte jeho sérii o agentu Bourneovi). Nešlo mu jen o dramatický a dějovými zvraty nabitý příběh, ale o ukázání stále více rostoucího a nekontrolovatelného fungování nadnárodních koncernů a institucí, které v honbě za ziskem se nezastaví před ničím (a nic je nedokáže zadržet). V tomto světě platí jiná pravidla – co je pro nás „šílené“ či „normální“ může být úplně jinak.


Divák se dočká téměř všeho, co od návštěvy kina očekává – dramatického děje s občas nějakým tím vybuchlým autem, kriminální zápletky, souboje osobností i psychologického ponoru do duše těch, kteří se zaprodali špinavé práci. I když ze začátku může film působit trochu zmateně, vše se v závěru vysvětlí a „složí“. To hlavní, co táhne je herecké obsazení. Gorge Clooney je vpravdě vynikající a tato role patří bezesporu k jeho nejlepším (Cena americké Národní filmové rady) . Ovšem zdařile mu sekundují Tilda Swintonová, která v hájení firmy dokáže použít i možná tvrdší metody než Michael, Sydney Polack v roli Michalova šéfa i Tom Wilkinson, který poruší pravidla a v „šílenství“ se postaví na stranu práva a spravedlnosti.
Foto: critic.de, magazin.realfilm.cz, regilexikon.com
*********************************************
MICHAEL CLAYTON
USA 2007, režie Tony Gilroy
uvádí Kino Barrandov v úterý 1. března od 22,20 hodin






Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1169 s