Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Fotografie Andyho Warhola jsou konečně v Salmovském paláci!

06.03.2016   redakce   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Fotografie Andyho Warhola jsou konečně v Salmovském paláci!Národní galerie v Praze získala v roce svého 220. výročí ojedinělý dar. Americká nadace Andyho Warhola jí věnovala fotografie z dílny ikony pop artu a zařadila tak galerii do poslední desítky světových muzeí, mezi která byla Warholova fotografická tvorba rozdělena. Fotografie, ručně sešívané snímky a Polaroidy mají návštěvníci možnost poprvé zhlédnout v rámci výroční výstavy Velkorysost. Umění obdarovat. Posun instalace oproti termínu zahájení oslav výročí, které proběhlo 5. února, způsobila sněhová bouře ve Spojených státech.

Andy Warhol, syn rusínských přistěhovalců z území dnešního Slovenska, je světově známý především svými sítotisky amerických celebrit a spotřebního zboží. Warhol byl ale také nadšeným fotografem a jeho Polaroidy a fotografie nesou umělcův jasný rukopis. „První fotoaparát získal Warhol v devíti letech, první Polaroid SX70 si koupil v roce 1962. Na rozdíl od většiny jeho děl nevznikaly fotografie v jeho newyorském studiu The Factory, ale byly pro Warhola jeho osobním vizuálním deníkem,“ říká Milena Kalinovska, ředitelka Sbírky moderního a současného umění, díky níž Národní galerie dar od nadace získala.
 
Kolekce snímků v Salmovském paláci reprezentuje průřez Warholovou fotografickou tvorbou. Představuje divákovi nejen přehlídku zajímavých osobností, kterými se umělec obklopoval – např. herečku Angelicu Houston, dceru Pabla Picassa Palomu nebo galeristu Ivana Karpa, ale také obrázky a detaily z jeho každodenního života. Ručně sešívané fotografie v sériích po čtyřech poukazují na Warholův zájem o seriálové zobrazení věcí, dobře známé třeba ze sítotisků plechovek Campbellovy polévky, odkazující na konzumerismus a vliv masových médií.
 
„Před několika měsíci jsem oslovila nadaci Andyho Warhola s tím, zda by neuvažovali o daru pro Národní galerii. Zrovna probíhal výběr deseti světových muzeí, mezi než měly být rozděleny poslední Warholovy fotografie – podařilo se nám tak zařadit vedle britské Tate Modern nebo nizozemského muzea Stedelijk,“ popisuje Milena Kalinovska.
 
Fotografie Andyho Warhola jsou vystaveny v Salmovském paláci v rámci výroční výstavy Velkorysost. Umění obdarovat. Její hlavní expozice v paláci Kinských při příležitosti 220. výročí založení Národní galerie představuje to nejlepší, co bylo galerii od jejího vzniku darováno. Ostatní galerijní budovy a sbírky pak ožívají jednotlivými uměleckými díly, která se vztahují k tématu velkorysosti i štědrosti. Warholovy fotografie je tak možné zhlédnout v zajímavém dialogu s díly Josefa Mánesa, sousední Schwarzenberský palác zase hostí dílo švédského umělce Mattse Leiderstama a německo-libanonského umělecké dvojice Prinz Gholam. „Významný dar galerii k jejímu jubileu věnoval také americký mistr konceptuálního umění Joseph Kosuth, který lze vidět na hlavní výstavě v paláci Kinských,“ doplňuje Milena Kalinovska. Po celou dobu konání výstavy Velkorysost platí speciální výroční vstupenka za 220 korun, s níž se mohou návštěvníci podívat jak na výstavu v paláci Kinských, tak do všech stálých expozic s více jak dvěma desítkami současných děl.
 
 
Intervence současného umění ve stálých expozicích v rámci výstavy Velkorysost. Umění obdarovat
 

Palác Kinských
Umění Asie
Edmund de Waal
Hiroshi Sugimoto
Jaromír Novotný
 
Klášter sv. Anežky České
Středověké umění v Čechách a střední Evropa 1200–1150
Klára Kristalová
Matts Leiderstam
Pavel Büchler
 
Veletržní palác
Sbírka moderního a současného umění
Franz West
Jim Lambie
Jiří Kovanda
Martin Creed
Matts Leiderstam
Prinz Gholam
Roman Ondák
 
&Sternberský palác
Sbírka starého umění
Ernesto Neto
Yoshihiro Suda
Klára Kristalová
Lee Kit
Matts Leiderstam
 
Salmovský palác
Umění 19. století od klasicismu k romantismu
Andy Warhol
 
Schwarzenberský palác
Baroka v Čechách
Matts Leiderstam
Prinz Gholam
 
 
 

 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0326 s