Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ČARODĚJKY Z EASTWICKU – TV tip – Jack Nicholson jako vyslanec pekla

16.10.2020   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ČARODĚJKY Z EASTWICKU – TV tip – Jack Nicholson jako vyslanec peklaEastwick je maloměsto v Nové Anglii. Ovdovělá sochařka Alexandra Medfordová, rozvedená učitelka hudby Jane Spoffordová a manželem opuštěná novinářka se šesti dětmi Sukie Ridgemontová náhodou objeví své mimořádné schopnosti. Filmový přepis stejnojmenného románu Johna Updika, v níž se autor zamýšlel nad vztahem mezi oběma pohlavími prostřednictvím trojice excentricky vychýlených žen.



Filmů v nichž se někokolik žen baví o mužích, nadávají na ně, ale přitom by si každá z nich nějakého toho vysněného přála, je povícero. Tady ústřední trojka dostala do vínku schopnost splnit si nějaká přání. Když si přejí bouřku, která by přerušila nudný projev ředitele školy tak - světe, div se – bouřka se strhne. Když pak společně sní o ideálním muži (musí být tmavý, vysoký a přijet na černém oři), div se opakuje. Do městečka přijíždí v černém luxusním mercedesu neznámý cizinec Daryl Van Horne a kupuje tu dům.
Ženám se na první pohled zdá odpudivý, vulgární, amorální a bezcitný, ale přesto (nebo právě proto) všechny tři propadají kouzlu dábelského svůdce a nastěhují se k němu. Všechny  mu odhalí své slabosti. Jane strach ze stárnutí, Alexandra hrůzu před hady a Sukie děs a nesnesitelném bolesti. Městečko je rozhořčeno pobuřujícím chováním tří přítelkyň, ale ani satanský muž nedokáže okouzlit ženy natrvalo. Byl by v tom čert, aby si „čarodějky z Eastwicku“ nedokázaly spojenými silami i samotného vyslance pekel osedlat...
 
V rolích tří rozdílných žen excelují zpěvačka a herečka Cher (Alexandra) spolu se Susan Sarandonovou (Jane) a Michelle Pfeifferovou (Sukie). Výstřední a neodolatelný pokušitel je role napsaná přímo na míru Jacku Nicholsonovi, jenž mluvou, výrazem tváře i gesty v ní prokazuje svrchované herecké mistrovství.Fantastického námětu spisovatele Johna Updika se ujal australský režisér George Miller (*1945), proslulý především stále protahující sérií scifi thrilleru o motociklovém pirátu silnic 21. století &SÍLENÝ MAX. (Pozor: neplést se skotským režisérem shodného jména - autorem filmů jako MUŽ OD SNĚŽNÉ ŘEKY, ROBINSON CRUSOE či OPRAVDOVÍ KAMARÁDI.)
Za spolupráce kameramana maďarsko-moravského původu Vilmase Zsigmonda a hudebního skladatele Johna Williamse (mj. HVĚZDNÉ VÁLKY) vzniklo originální, těžko zařaditelné filmové dílo, úspěšně propojující komedii, melodrama, satiru na maloměstské poměry a feministickou disputaci s hororem. I ikdyž výsledek občas balancuje na hranici vkusu, současně baví i pobuřuje, přitahuje i odpuzuje. V každém případě však zaujme.
Foto: bontonland.cz, cool.iprima.cz, vk.com
*****************************************
ČARODĚJKY Z EASTWICKU (The Witches of Eastwick)
USA 1987, režie George Miller,
uvádí Nova Cinema v pondělí 19. října od 22,00 hodin





 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.056 s