Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Probouzí se v kouzelnickém společenství temnota?

31.03.2016   Tereza Vítková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Probouzí se v kouzelnickém společenství temnota?Člověk by řekl, že po zjištěních, k jakým dospěl na konci minulého školního roku, bude mít Harry Potter alespoň na chvíli klid a společně s přáteli si užije pohodový a obyčejnými studentskými starostmi protkaný školní rok, již začátkem prázdnin ovšem začne Harry neblaze tušit, že ani teď ho žádný odpočinek nečeká. Začínají se mu totiž zdát sny o lordu Voldemortovi a jeho klidu nijak zvlášť nepřispěje ani to, že jizva, pozůstatek po noci, kdy ztratil oba rodiče, ho začne pobolívat s mnohem větší silou a navíc značně častěji než kdy dřív.

To se dříve dělo pouze tehdy, když byl Voldemort na blízku - je snad možné, že někde v úkrytu znovu sbírá síly a chystá se o další napadení kouzelnického společenství? Světlem v temnotě těchto chmurných myšlenek je pro Harryho alespoň vědomí, že vyjma přátel má i rodinu, jíž se může svěřit - má svého kmotra Siriuse Blacka, uprchlého trestance z pevnosti Azkabanu, jež momentálně prchá před zákonem. Tato skutečnost se Harrymu mimo jiné mimořádně hodí pro zastrašování svých mudlovských příbuzných, kteří mu díky tomu o letošním prázdninách nepůsobí taková příkoří jako obvykle – jelikož kdo by přece neměl z vraha prchajícího na svobodě strach, že?

Když už mluvíme o Dursleyových, oněch příbuzných, i kdyby se Harry o letošních prázdninách nemohl upínat k faktu, že si může dovolit zastrašovat svého vykrmeného bratránka, aniž by ho stihl nějaký nemilý důsledek, jejich společnost pro něj o tomto létě nepůsobí až tolik nevlídně, jelikož se může těšit z vyhlídky skutečně brzkého setkání s přáteli – jeho kamarád Ron mu totiž slíbil, že ho od mudlů dostane co nejrychleji a užijí si nejen společně strávenou část prázdnin, avšak i účast na Mistrovství světa ve famrfpálu!
 

Ovšem i při této jinak radostné události se Harryho předtuchy ohledně rostoucích sil zla začínají jevit oprávněné, jelikož se po jednom ze zápasů uprostřed oslav na nebi objeví Znamení zla – znamení lorda Voldemorta, které se na obloze neobjevilo celých třináct let od černokněžníkova zmizení, a tak tedy znamení, které všem nahání strach. Do školy se proto Harry navrací sic s báječnými vzpomínkami na vydařené léto, navíc však i obtěžkán pomyšlením na to, co zlého v letošním roce čeká nejen jej, ale i celý kouzelnický svět.

Ve škole však vše pokračuje jako při starém a mimo obvyklostí se žáci Bradavic dozvídají i o chystaném Turnaji tří kouzelnických škol, který letos &Skola čar a kouzel v Bradavicích hostuje. Tohoto turnaje se mimo Bradavic účastní i školy Krásnohůlky a Kruval, a čtenáři tak opět dostanou další možnost poznat kouzelnický svět hlouběji, jelikož autorka nepřispívá informacemi o kouzelnickém školství a jeho součástech pouze na Bradavice a jeho okolí, ale její záměr se rozšiřuje do dalších zákoutí světa.

Za každou školu bude v turnaji soutěžit jeden student a úkoly, které na ně čekají, rozhodně nejsou žádné záležitosti, jež byste dokázali splnit s očima zavřenýma a hůlku povisle se kabonící v levé ruce. Jedná se o skutečně nebezpečné úkoly, při jejichž plnění v předchozích turnajích již leckdo zahynul, přihlášení se do něj by se rozhodně nemělo brát na lehkou váhu a Harry a jeho přátelé si i přes vidinu slávy při možném vítězství jsou vědomi, že zúčastněné čeká pěkná hromádka práce, aby se turnajem dokázali probojovat.
 

Je to právě tento díl, Ohnivý pohár, který se v sérii stává zlomovým a do děje se postupně stále s větší vervou vkrádá temnota. Byť se lze dohledat I drobných pohádkových prvků a příběh pokračuje stejným stylem jako v předešlých dílech, pomalu ale jistě se začíná jeho atmosféra měnit i s tím, jak se mění samotná atmosféra prostředí v příběhu. Harry se opět ocitá v takových nebezpečích, jaká nikdy nezakusil, až se nakonec bude muset postavit i jedné ze svých největších hrozeb.

Postaráno je především o napětí, o rozlouskávání nových drobných i větších záhad na scéně se objevujících, od těch se nám však dostane odpočinku v situacích, kdy si uvědomíme, že Harry a jeho přátelé jsou vlastně o další rok starší, přičemž můžeme sledovat jejich počínání s vypořádáváním se se vzájemnými vztahy a prvními platonickými uhranutími. Máte tedy dost kuráže a trpělivosti, abyste našeho brýlatého hrdinu následovali a podporovali? Jelikož vězte, vážně to stojí za to!

Joanne Rowlingová – Harry Potter a Ohnivý pohár (#4)
z anglického originálu Harry Potter and the Goblet of Fire
přeložil Vladimír Medek, poprvé vydal Albatros v roce 2002,
576 stran, pevná vazba


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0256 s