Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Premiéra nových choreografií Nataši Novotné a Václava Kuneše v podání 420PEOPLE

29.03.2016   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Premiéra nových choreografií Nataši Novotné a Václava Kuneše v podání 420PEOPLE Novinky na repertoáru špičkového tanečního souboru 420PEOPLE tradičně patří mezi výrazné počiny v oblasti tuzemského současného tance. Očekávání tentokrát ještě umocňuje fakt, že 420PEOPLE představí nová díla obou zakladatelů a hlavních protagonistů souboru. Choreografie Nataši Novotné Portrait Parlé a Paradiso Václava Kuneše budou poprvé uvedeny ve společném večeru 14. dubna v 19.30 na Jatkách78. První repríza je na programu 14. května.

Portrait Parlé je taneční úvahou na věčné téma křehké hranice mezi iluzí a realitou. Hlediště i foyer Jatek78 Nataša Novotná přetvoří v bájné prostředí, ve kterém je řeč z podstaty eliminována jako nejnedokonalejší komunikační prostředek. Vypovídá jen okolní obraz, situace, vjem, symbol, úhel pohledu nebo síla jedince či skupiny. Název Portrait Parlé odkazuje k termínu z historie kriminalistiky – metodě slovního portrétu neboli detailnímu popisu charakteristických vlastností jedince, podle kterých jej lze identifikovat. V choreografii Nataši Novotné účinkují &Sárka Bočková, Tamara Kšírová, Sylva Nečasová, Milan Odstrčil a Vojtěch Rak.
Paradiso je završením volné trilogie inspirované texty Dante Alighieriho, kterou 420PEOPLE započali spoluprací s triem Nebeský – Trmíková – Prachař na inscenaci Peklo-Dantovské variace. Václav Kuneš posléze rozvinul téma očistce v choreografii Phantom DanceOne pro Hessisches Staatsballett v německém Wiesbadenu. „Po letech jsem si opět dokázal přiznat, že mě fascinuje pohyb, rytmus a lidé, kteří to vše umí na jevišti spojit. Těm se říká Tanečníci. Paradiso je pro ně, zároveň je v tom velký kus mě,” konstatoval Václav Kuneš. Choreografie Paradiso (tančí Nikol &Sneiderová, Lukáš Lepold a Vojtěch Rak) vznikala mimo jiné na tvůrčí rezidenci v prostorách choreografického centra Agora významného mezinárodního festivalu Montpellier Danse.
Představení Portrait Parlé a Paradiso vznikla v produkci 420PEOPLE z.s. ve spolupráci s Jatky78 a Národním divadlem.


420PEOPLE

V roce 2008 spojila Natašu Novotnou a Václava Kuneše, bývalé členy Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána, touha vybudovat v domovské Praze svůj vlastní soubor současného tance. Tak vznikla značka 420PEOPLE, která dnes zaštiťuje celoroční umělecký provoz s téměř padesáti představeními v České republice a zahraničí ročně. Krom autorské tvorby Kuneše a Novotné je nedílnou součástí fungování souboru spolupráce se světovými jmény choreografické scény, mezi něž jednoznačně patří J. Kylián, C. Pite, S. Teshigawara, S. Takeuchi, A. Van den Broek, M. Schumacher nebo J. Str?mgren. V České republice spolupracují s kolegy/němi napříč žánry, od herectví (David Prachař), po divadelní režii (Jan Nebeský), hudbu (Orchestr Berg, Filip Jelínek, Please the Trees) nebo módní design (Eva Brzáková, CHATTY, Josefina Bakošová).




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0875 s