Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


APOLLO 13 - TV tip – Hrdinské drama kosmického letu

22.04.2016   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

APOLLO 13 - TV tip – Hrdinské drama kosmického letuPoté, co Neil Armstrong vstoupil 20. června 1969 na povrch Měsíce zájem veřejnosti o kosmické lety jakoby zeslábl. V dubnu 1980 byl let Apolla 13 se třemi kosmonauty na palubě v médiích jen stroze oznámen. Teprve až se z paluby ozvalo: "Voláme Houston, máme problém!" mohly se televizní štáby roztrhat. Tu najednou bylo jasné, že plánované přistání na Měsíci nepřichází v úvahu.

Jediné co v tu chvíli bylo důležité a co leželo na bedrech řídícího střediska v Houstonu byla záchrana posádky. Třem kosmonautům Jimu Lowellovi, Fredu Haisemu a Jacku Swigertovi totiž po explozi na palubě a ztrátě kyslíku a energie hrozila smrt mrazem či udušením.
Bill Paxton, Kevin Bacon a Tom Hanks
Na podkladě vzpomínkové knihy velitele letu Jima Lovella vznikl v r. 1995 film s prostým názvem APOLLO 13. Je vcelku věrnou rekonstrukcí dramatických událostí zobrazenou do všech podrobností. Sledujeme boj o život trojice kosmonautů, kteří se kvůli ztrátě tlaku přesunou do přistávacího modulu, snaží se udržet loď v původním směru a čekají na zázrak, jaký by vymyslelo řídící středisko. Ani ve stavu zoufalé nejistoty však neztrácejí rozvahu a smysl pro humor.
Dění ve vesmíru se prolíná se zděšením Ameriky a jejich blízkých na zemi a s horečnými přípravami na možnou záchranu v řídícím středisku. Zde z počátku skutečně nikdo nevěděl, jak kosmonauty zachránit. Až astronaut Ken Mattingly (Gary Sinise), těsně před odletem pro chřipku odvolaný z letu, najde riskantní a nevyzkoušený způsob: posádka musí pomocí ručního ovládání obletět Měsíc a s využitím gravitace se pokusit o návrat.
 
        Rutinovaný režisér Ron Howard (známe jeho filmy např. Navždy a daleko, Noviny, EDTV, Čistá duše, &Sifra mistra Leonarda, Andělé a démoni, Inferno) natočil strhující podívanou ze selhání dokonalé techniky a drama opravdového hrdinství. V hereckém obsazení dominuje nositel dvou Oscarů Tom Hanks (Philadelphia, Forrest Gump) v roli velitele lodi, jemuž zdárně sekundují Bill Paxton (Twister, Vertical Limit, Jednoduchý plán) a Kevin Bacon (Rozsudek smrti, Muž bez stínu, Můj milý, můj drahý).
 
Radost v řídícím středisku v Houstonu
Věrnost pravdě zaručil i výcvik herců vedený osobně Jimem Lowellem a pak samotné natáčení, odehrávající se v simulátoru beztížného stavu. Film má vše, co od dobrého příběhu očekáváte: napětí, uvolnění, dojetí, smích i slzy navíc ve skvělé výpravě s množstvím působivých trikových efektů.
Foto: jadiberita.com, pics-about-space.com, sledujufilmy.cz 
*******************************************
APOLLO 13
USA 1995, režie Ron Howard,
uvádí  Prima Max ve středu 27. dubna od 20,15 hod.








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0532 s