Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Cenami ověnčený román Brooklyn vychází nově jako předloha k filmu

12.05.2016   Stanislava Adámková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Cenami ověnčený román Brooklyn vychází nově jako předloha k filmuV nedávné době doputovala do kin filmová adaptace jednoho z nejlepších irských románů současnosti – Brooklyn – od významného irského spisovatele Colma Tóibína. Autor získal za tento román respektované ocenění Costa za nejlepší prózu roku 2009. 

Colm Tóibín vypráví citlivý příběh Eilis Laceyové, mladé dívky vyrůstající v malém irském městečku, v těžkých letech po druhé světové válce. Na popud rodinného kněze otce Flooda z farnosti v Brooklynu a vyhlídkou na lepší zaměstnání se Eilis rozhodne odcestovat do Spojených států. Mladé ženě se v novém „domově“ podaří získat práci v obchodním domě, úspěšně dokončit kurz účetnictví a získat kvalifikaci a když to Eilis nejméně čeká i lásku.... Ovšem palčivý stesk po domově bude v Eilisině životě hrát jednu z ústředních rolí.
 
Postavu Eilis Laceyové jsem si velmi oblíbila. Musím říci, že se zařadila k jedné z nezapomenutelných literárních hrdinek současné tvorby, které jsem měla tu možnost v knihách poznat. Slovy nelze popsat, jak moc mi hrdinka přirostla k srdci.
 
Tóibínův styl psaní dělá z této knihy velmi vydařené dílo – něžný, ale místy i krutý příběh byl vyprávěn neobyčejně citlivě. Autor nám ve svém románu podává detailně vykreslený obraz minulosti – irské maloměsto a několik málo ulic ve starém Brooklynu v padesátých letech minulého století. Samotný příběh pak dokresluje autorův inteligentní humor. Ano, ač se to při čtení této knížky jeví jako méně pravděpodobné, kořením tohoto románu byly humorné situace – přesně takové, které přináší sám život.
Za přínosné považuji začlenění kousku historie do románu – stěhování Irů a Italů za prací do Ameriky. Toto mám v knihách opravdu velmi ráda – příběh tak nejenom potěší, ale i poučí.
 
Příběh Eilis, mladé dívky, která se ocitla v cizím, dalekém světě, byl velice poutavý a díky autorově stylu psaní jsem jej přečetla velmi rychle. Vytříbeně napsaný román Brooklyn doporučuji i vám. Nechte se ponořit do výborného románu jednoho z nejoceňovanějších autorů irské literatury za posledních dvacet let.
 
Hodnocení: 5/5
 
Brooklyn
Colm Tóibín
Mladá fronta/304 stran


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0399 s