Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Jak zdravě mlsat?

04.06.2016   Renata Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Jak zdravě mlsat? Své zdraví nejvíce ovlivňujeme jídlem. To jídlem dodáváme tělu energii, jeho složením buď vytváříme či naopak nabouráváme svou vnitřní rovnováhu a celý imunitní systém. Našemu tělu přirozeně nejvíce svědčí 100% přírodní jídlo, bez konzervantů a barviv. Jak ale přírodní potraviny kombinovat, jak z nich udělat oblíbené mňamky a zařadit je do pravidelného jídelníčku? V tom nám může pomoci nová kniha WHOLE FOOD a s podtitulem Energie pro zdravý životní styl, kterou připravila Elise Muselesovápoustu a která obsahuje spoustu receptů nejen pro vegetariány. 

Kniha WHOLE FOOD: Energie pro zdravý životní styl obsahuje 200 receptů, které vám rozproudí krev v žilách, dodají vám zdravou energii, zkrátka vás nastartují. Recepty jsou podobně jako v klasické kuchařce rozděleny do kapitol podle chodu (např. snídaně, šťávy a nápoje, dezerty), ovšem chybí tu hlavní chody, neboť v tomto případě se jedná spíše recepty doplňující a svačinkové. Můžete se díky nim ovšem naučit zdravě mlsat.

Autorka v knize používá velmi důmyslný systém značek a kategorií, který ovšem velmi rychle vstřebáte a listování a hledání v knize se díky němu stává snazším a přehlednějším. Máte tu všechny informace, které vás zajímají. U každého receptu kromě seznamu a množství ingrediencí a technologického postupu nechybí nutriční hodnoty.

Recepty jsou přehledně uspořádány. V první řadě se každá kapitola člení na menší podkapitoly, které rozdělují recepty v dané kategorii podle druhů (např. energetické kuličky se dělí na čokoládové kuličky, ořechové, máslové, vysokoenergetické). Výraznou pomocí při hledání je také barevné označení receptů, které určuje jejich rozdělení do jedné ze tří kategorií: energizující, udržovací a zklidńující, podle toho, jaký mají vliv na lidské tělo. Kategorii poznáme podle podbarvení textu, takže žluté stránky knihy jsou energizující, růžové udržovací a ty zelené zklidňující

Poslední velmi důležitou pomůckou jsou malé čtvercové značky, které nás rychle informují o tom, na jakou oblast vybraný recept primárně působí. Např. symbol kostičky znamená, že recept obsahuje potraviny bohaté na vápník, hořčík a vitaminy C a D, což jsou důležité stavební materiály pro zdravé kosti. Symbol sluníčka zase ukazuje na vyšší tvorbu serotoninu a tedy významný vliv potravinových složek na lepší náladu. Samozřejmě že některé recepty jsou označeny více než jedním symbolem.
 
Celá kniha je logicky uspořádaná a velmi snadno se v ní orientuje. Vzhledem ke kvalitě informací a lákavým fotografiím je to perfektní rádce pro každého, kdo by rád snídal, svačil či mlsal zdravěji.

Obecně je slabší stránkou tohoto zdravého vaření, že není vždy jednoduché sehnat všechny ingredience. Výhodu mají lidé žijící ve větších městech. Ti ostatní by se měli řídit autorčinými radami ohledně vytvoření určitých zásob z atypických potravin (speciální mouky, mléka, másla), které je potřeba nakoupit ve speciálních potravinách, a pak se teprve vrhnout do kreativního a zdravého vaření.


Muselesová, Whole Food: Energie pro zdravý životní styl
Metafora, 2016
ZDroj foto a možnost objednání: metafora.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0337 s