Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Monument 14

21.07.2016   Kateřina Müllerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Monument 14Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A milion věcí, které nabraly špatný směr. V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourneové se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí - šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět – jak ho znají – vedou do záhuby.

Na knihu jsem se již dlouho těšila, a to nejen kvůli nádherné obálce. Nyní jsem se k ní konečně dostala a měla možnost si ji přečíst. A že jsem se měla na co těšit, Emmy Laybourne je spisovatelka, herečka, učitelka a podařilo se jí napsat výborně propracované dílo, u nějž se jistě nudit nebudete.


Lidé s krevní skupinou A pocítí silnou reakci na kůži v podobě puchýřů. Dlouhodobé vystavení chemikálii způsobí silné krvácení vnitřních orgánů a následnou smrt.“ Podíval jsem se na Nika. Byl áčko. Osobností a očividně také krevní skupinou. „Lidem s krevní skupinou AB chemikálie způsobuje halucinace a paranoidní deziluze.“ Brayden si zabořil tvář do dlaní. „Stále se debatuje nad důsledky pro lidi s krevní skupinou B. Je pravděpodobné, že lidem s krevním typem B chemikálie způsobí dlouhodobé reprodukční problémy a pravděpodobně i sterilitu.         - Monument 14, str. 78 -

 
 
Apokalypsa přichází
Jako každý den cestuje Dean do školy školním autobusem. Jenže dnešek bohužel není jako každý jiný den, z nebe začnou padat obrovské kroupy a jako jediná záchrana pro dva autobusy plné dětí, se jeví nedaleký supermarket. Do jeho bezpečí se dostane čtrnáct dětí, ve věku od předškoláků až po středoškoláky, a řidička autobusu paní Woolyová, která se rozhodne vrátit do města a sehnat pomoc. Chvíli po jejím odchodu se v supermarketu spustí mříže, a tak už nikdo nemůže proniknout dovnitř ani ven. Děti se ve zprávách dozvídají, k jaké tragédii došlo a že venku za zdí je chaos. Dále přijde varování, že bude ještě hůř. Kvůli běsnění přírodních živlů došlo k úniku bojových chemických látek, které na každého účinkují jinak. Můžete jen trpět paranoiou, anebo být úplně mimo a chtít někoho sežrat. Zvládnou se děti nějak dohodnout a postarat se o sebe i přes velmi odlišné povahy? A mohou ještě vůbec někomu z venčí věřit?

Děj je převážně akční, místy i vtipný a na nudu si v tomto apokalyptickém příběhu určitě stěžovat nebudete. Monument 14 Vás pohltí od první stránky a nepustí, dokud nedočtete. Kniha je psaná z pohledu středoškoláka Deana, což se mi líbilo. Měla jsem ho jako hlavní postavu ráda, i když ze začátku mezi dětmi nebyl zrovna velkým oblíbencem, ale vlivem okolností začal na žebříčku popularity stoupat a jeho charakterové vlastnosti se postupem času měnily. Navíc to byl jen člověk, žádný superhrdina, ale i přes to se rychle učil a se všemi situacemi se vypořádal obstojně.

Ostatní postavy také byly skvěle propracované, každá osoba byla jedinečná, a tak vám vůbec nedělalo problém si je všechny zapamatovat a rozeznat je až do posledního nejmladšího dítěte. Za chvíli jste věděli, kdo jsou populární fotbalisti, skaut, anebo které z dětí je nejotravnější. Právě rozmanitost postav mě překvapila nejvíce, opravdu by mě nenapadlo, že jeden autor dokáže v jednom díle popsat tolik naprosto odlišných povah. Navíc v situaci jako je tato, kdy postavy neví, zda budou zavřené v supermarketu dny, týdny nebo měsíce a dále netuší, co se stalo s jejich rodiči a zbytkem světa. Začínají panikařit a i to je popsané velmi působivě. Celý děj je vyprávěn takovým stylem, že se do příběhu rychle vžijete a vše na vás působí velmi reálně. V dnešní době, kdy se každou chvíli mluví o nějakém konci světa, budete čekat už jen na ty velké kroupy, které to vše odstartují.
 
Knihu určitě doporučuji. Pokud máte rádi dystopie, psychologicky dobře propracované postavy a strhující děj, tak neváhejte a Monument 14 si určitě přečtěte.

Emmy Laybourne - Monument 14
Baronet, 2013
296 stran




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0308 s